Keskustelut Tekniikka Metsätalousinsinööriksi?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)
  • Metsätalousinsinööriksi?

    Terve!

    Yhteishaut ovat meneillään ja olen kamppaillut kahden alan kanssa, mitä lähtisin opiskelemaan… Rakennustekniikka on mielessä, mutta myös metsätalousinsinöörin ala kiinnostaa, joka ehkä minulle sopisi parhaiten harrastuksien ja mielenkiinnon puolesta. Miten te luulette metsätalousinsinöörien työllisyydestä 5v kuluttua? Ehkä suurin peikko on tuo työllisyys, mitä olen mietiskellyt, sillä lähisukulaiset ovat sanoneet, että työllisyys saattaisi olla tulevaisuudessa aika niukassa, vaikka mielestäni metsätalous olisi juuri se tulevaisuuden ala, kun ei nuoriakaan tahdo metsät enää kiinnostaa.

    Entä miten tuo koulutus työllistää muihin tehtäviin kuin ”metsäkauppaan” esim. Itseäni kiinnostaisi luontokohteiden/virkistysalueiden suunnittelu, mutta kuuluuko tämä insinöörien tehtävään? Lapin ammattikorkeakoulu on siis paikka mihin suuntaan opiskelemaan ja olisi tarkoitus jäädä lappiin. Miten näette pohjoisessa tämän ammatin tulevaisuuden?

  • Jätkä

    Varsinaista tientekoa käydään läpi hyvin vähän. Lähdetään olettamuksella, että tie on suunniteltu tehtäväksi ja si pitää linjata maastoon, eli ajaa kaarteet ja tutkia maaperä.

    Varsinaiset sillat kyllä jää tiemestareiden suunniteltaviksi.

    Myös ojitukset, joita teettää Tapio, ovat metsätalousinsinöörien heiniä, eli kannattaisi hakeutua harjoittelemaan Tapion hommiin.

    Todellisuudessa MTI- koulutus ei tee valmiita – kaiken osaavia metsätalousinsinöörejä, johtuen suhteellisen laajasta alasta ja lyhyestä koulutusajasta. Mikään koulutus ei tee täysin valmiita ammattilaisia.

    Harjoittelupaikkoja on riittävästi ja koululla on henkilö, joka vastaa siitä, että myös ujoimmat kaverit saavat paikan.

    Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että rakennusala on parempi kuin metsäala ja onhan siellä myös tienrakennusala ja voihan sitä lukea vaikka ”Siltainsinööri Jaatisen” manttelinperijäksi.:)

    Timppa

    Minäkin mietin vähän tuollaista aloittajan ongelmaa tuoreena ylioppilaana vuonna 1954.  Liikuin mielelläni metsässä ja metsästelin.  Ajattelin yhtenä vaihtoehtona metsänhoitajan ammattia.  Isä oli viisas mies.  Sanoi, että hae rakennusalalle.  Rakentajia tarvitaan aina.  Hyvällä matikkapäällä varustetun oli helppo läpäistä pääsykokeet Teknilliseen Korkeakouluun.

    Meillähän siitä aikanaan valmistuneilla oli ”kissan päivät”.  Erilaisia tehtäviä tarjolla mistä valita.  Joku tuttu kyseli kiinnostusta siihen tai tähän hommaan.   Aikanaan kehitettiin sitten slogankin ”rakentaminen ei lopu koskaan”.  Ei tietenkään metsänkasvatus ja muut metsähommatkaan Suomesta.  Rakentajalla on monenlaisia mahdollisuuksia.  Varmasti yksi omituisemmista urapoluista on meikäläisen rakennusinsinööripojalla, joka on päätynyt hoitamaan erittäin suuren pörssiyhtiön patenttiasioita kierrettyään muissakin kuin rakennusalan firmoissa.

    Jos rakentaminen kiinnostaa, niin alalla on siis optioita moniin hommiin.  Minäkin olen ollut niin suunnittelu-, rakennuttaja-. kuin urakointipuolella.  Jos sattuu niin hyvä tuuri kuin meikäläisellä, voi sitten eläkkeellä puuhastella metsien kanssa.  Niissä hommissa riittää kyllä rakennusinsinöörin tutkinto, kun käyttää jossain apunaan metsäasiantuntijoita.  Yleensähän riittää, kun osaa nauhoa punaisia nahoja leimikon ympärille.  Mutta kuten metsäukko tuossa edellä totesi, niin asenne ratkaisee paljon.

    Kallastaja

    Vitsi tää alan päättäminen on hankalaa! Tiedän että mielenkiintoa ja halua on alalle todella paljon, mutta ainoastaan tuo työllisyys huolestuttaa… En ehkä puukaupan/myynnissä haluaisi työskennelle, mutta suunnittelu puolella olisi unelmaa! Lappi ja sen luonto on aina kiehtonyt minua ja tulevaisuudessa haluaisin tehdä töitä sen itse luonnon kanssa.  Onko täällä ketää metsätalousinsinööri-koulutukseltaan paikalla, joka osaisisi vielä kertoa työllisyydestä huolestuneelle! Kumminkin metsätalousinsinöörejä koulutetaan Lapin amk:issa vuosittain kymmenittäin. En ole mistään löytänyt tietoa, että mihin he lopulta ovat sijoittuneet työelämässään…

    Riippumaton ajattelija

    Itse valmistuin metsätalousinsinööriksi viime keväänä ja voin sanoa, että työllistyminen oman alan hommiin on lähes 100% varmaa, kun vaan hakee niitä töitä sinnikkäästi, eikä pelkästään omasta kotipitäjästä.

    Timppa

    Jos vielä jatkan meikäläisen elämänkokemuksella.  Rakentajan elämässä, jos on toteuttajapuolella, on aina kohokohtia, kun joku hanke, jossa on ollut mukana,  valmistuu onnistuneesti ja sitä voi muistella pitkään.  Vastaavasti on taas vaikeaa, kun hommat eivät toimi.  Tulee työvirheitä, myöhästymisiä, tappiotöitä ym.  Työt tulevat kotiin ja uniin.

    Metsähommissa meno on luullakseni tasaisempaa.  Meikäläiselle sopi rakennushommat haasteineen.  Tunnen toisaalta erään nyt Evolla opiskelevan kaverin, joka varmaan kuolisi toimistohommissa.  Meitä on siis moneksi eikä toisen puolesta voi antaa varmaa ohjetta.

    Jätkä

    Niin kauan, kuin minä muistan, on Metsätalusinsinöörin – ja sitä ennen Metsäteknikon koulutuksen hankkineilla ollut hyvin huono työllistyvyys. Suurin osa on päätynyt EIkoulutustaan vastaavaan työhön.

    Työllistymiseen on selkeästi vaikkuttanut suhteet, oikeat harjoittelupaikat, joissa saa jalan oven väliin ja tietenkin hakijan röyhkeys.

    Tärkeintä on luonnollisesti suhteet. meillä oli kanslistina muija, jonka mies oli metsänhoitajana. Kun heidän poikansa pääsi jotenkuten ylioppilaaksi, muija soitti aamusta iltaan virkapuheluita hankkiakseen kaikilta mahdollisilta metsäalan henkilöiltä suosituksia. Ja niinhän sälli pääsi maa- ja metsätieteelliseen. Sitten vasta rumba alkoi, kun hän alkoi valmistua —- kyllä oli melkoista painostustameidän toimiston seinänaapurissa. Muijalla oli kaiken lisäksi puhetyyli, kuin olisi juuri pyytänyt saada ottaa suihin.

    Ja poikahan pääsi hyvään suojatyöpaikkaan.

    Paljolti on niinkin, että vakanssit ovat lähes periytyneet suvussa isältä pojalle ja serkkukin on saanut nousukaudella hyvän jobin. Minulla on serkkujen joukossa sellaisia, että heidän poikansa on jo samassa suoraan alenevassa polvessa ainakin viides sukupolvi metsäalalla.

    En ole silti juurikaan ketään yllyttänyt alkamaan opiskelemaan metsäalalle. Pätevä kaveri saa yleensä töitä, mutta palkat ovat kehnot. Ennen oli bonuksena se, että pääsi ostelemaan mummoilta ja paapoilta naurettavaan hintaan metsiä. Nykyään EI.

    Riippumaton ajattelija

    Jätkän kommentti on aika koomista luettavaa. Töitä löytyy aivan varmasti, kunhan vaan jaksaa hakea.

    Suhteet voi tuoda pienen avun paikkaa hakiessa, mutta loppuen lopuksi kaikki on itsestä kiinni. Tälläkin hetkellä metsälehden työpaikkaosiossa on 15 ilmoitusta, niiden lisäksi on lukematon määrä hiljaisessa haussa olevia paikkoja, kyllä niihinkin joku aina valitaan.

    Ai niin, itselläni ei ollut entuudestaan minkäänlaisia suhteita metsäalan toimioihin kun hain alaa opiskelemaan, mutta niin vaan sain minäkin töitä.

    Kallastaja

    Riippumaton ajattelija – Minkälaista työtä itse teet metsätalousinsinöörinä? Minkälaista koulutus oli? Oliko haastavaa? Kuinka paljon teoriaa/käytäntöä opiskelu sisältää?

    Riippumaton ajattelija

    Metsänhoitoyhdistyksen neuvojana olen, eli myyntityötä suurimmalta osin. Koulutus oli pari ensimmäistä vuotta maastopainotteista, perusasioiden opettelua, kuten puuston arviointia, metsän kasvatuksen perusteita ym. pari vikaa vuotta oli teoreettisempaa liittyen esim. puunhankinnan kokonaisuuden opiskeluun operatiivisella/strategisella tasolla. Toimihenkilöharjoittelu oli iso osa opintoja ja itse alan oppimista. Itse tykkäsin kovasti koulutuksesta, ei välttämättä haastavimmasta päästä amk-tason tutkintoja, mutta oman mielenkiinnon mukaan rimaa voi nostaa vähän korkeammallekkin.

    Kallastaja

    Kuulostaa mukavan monipuoliselta opiskelulta! Miten olet tyytyväinen omaan palkkaasi Meetsänhoitoyhdistyksessä? Entä mihin tehtäviin muut luokkatoverisi ovat työllistyneet?

    Päätän nyt vähän kysellä sulta, kun olet juuri valmistunut ja on tuoretta tietoa, Jos en vain ole vaivaksi 🙂

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)