Keskustelut Luonto Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 108)
  • Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

    Metsätalouden harjoittaminen ja luonnonsuojelu asetetaan yleensä vastakkain mm. some:ssa .  Näyttää olevan ainakin GP:lla kirjoituksia, joissa arvostellaan metsätaloutta ja puun kasvatusta  melko kyseenalaisin perustein.

    Ainakaan omalta kantilta katsottuna niitä ei tarvitse asettaa ollenkaan toisensa poissulkeviksi tavoitteiksi vaan hyvin onnistuu molempien harjoittaminen rinnakkain ja päällekkäinkin. Siihen suuntaan on monet mo:t ja kait koko metsäsektorikin pyrkinyt kehittämään metsätaloutta viime vuosikymmenet.

    Niihin yliampuviin kommentteihin, joita näkee joissain kirjoituspalstoilla, kannattaa jos kiinnostusta riittää, vastata myös metsänomistajien ja muiden metsäammattilaisten, jottei metsiä koskevat puheenvuorot jäisi aivan väärien väittämien varaan.

    Joskus opiskeluaikoina opiston rehtori kehotti liittymään johonkin luonnosuojelujärjestöön ja tuomaan omia näkökantoja esille siellä rakentavalla tavalla. Ihan hyvä oli ehdotus, mutta se on jäänyt  toteuttamatta, kun on ollut kai liian kiire muualla.

     

     

     

     

  • Puuki

    Aika paljon on enallistettukin jo, mutta hyvä kun on jotain ”kättäpidempää” mielipiteen sanomisen lisäksi, ettei  kannata  ennallistaa ainakaan hyvin puita kasvavia soita. Niissähän on sekin haitta, että suolle pitkälleen jätetyt puut lisää metsätuholaisten esiintymistä lähimetsissä.

     

    Gla

    Kävin katsomassa yhtä ennallistettua kohdetta. Ristiriitainen olo tuosta jäi, kun tilavat ojat on täynnä vettä ja niitä ei täytetä, ainoastaan padotaan. Toki kasvillisuus tähän varmasti reagoi nopeasti, kun puiden juuret jää veden alle. Kuitenkin hiukan pehmeämpi tapa tehdä muutoksia tuntuisi paremmalta, vaikka sitten muutaman puun kaato ojan pohjalle. Sekin varmasti muutamassa vuodessa tukkisi ojan, jolloin veden pinta alkaisi nousta ja oja kasvaa umpeen.

    hemputtaja

    Lainaus Anneli: ”Minun näkövinkkelistä tämä tutkimus ei ollut tuhlausta, mutta se olisi, jos soita alettaisiin laajamittaisesti ennallistaa. Parempi antaa ’metsänkasvatuskelvottomien’ ennallistua itsekseen.

    Turha sen tutkimus – tavallaan – mutta annan sikäli periksi kun eihän noita himokkaita ennallistajia saa pelkillä järkipuheilla järjästykseen. Heillä on maailman- ja luonnonpelastajan oikeudet ja eivät tyhmempien puheita kuuntele.

    Ojitusalue on tosiaan syytä jättää rauhaan. Kyllä luonto sen hoitaa.

     

    hemputtaja

    Lukaisin uudesta Metsälehti Makasiinista Marko Mäki-Hakolan kolumnin ”Höpinäkiintiö täyttyi”.

    Oli oikein hyvä ”seloste” siitä missä mennään. Jossain mielessä oli väärässä julkaisussa ja voi jäädä vain metsäalan sisäiseksi turinaksi.

    Tekisi gutaa, jos se julkaistaisiin jossain muussakin aviisissa. Jos ei olisi muuta vaikutusta, niin ainakin ns. luontoväki vetäisi herneen nenuunsa. Luonto -lehteä voi ehdottaa piloillaan, Hesariin tuskin kelpaa ja Maaseudun Tulevaisuudessakin menee oikeastaan väärälle kohderyhmälle.

    Gla

    Jyrki Ketola kirjoittelee Makasiinissa ajatuksia suojelusta. Asiaa voi tosiaan käsitellä monella tasolla. Itse olisin lisännyt listaan vielä yhden: Kestävän metsätalouden harjoittaminen. Toki kun alan toimijat siitä puhuu, vihreät näkee sen tarkoittavan vain avohakkuita, ojituksia, maan muokkausta ja muuta myllerystä. Itse ajattelen kuitenkin niin, että nykyisen metsätalouden ympäristövaikutuksia voisi vähentää huomattavasti mahdollistamalla niin metsätalouden kuin ympäristönkin kannalta tarkoituksenmukaiset menetelmät. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta valita puulaji kasvupaikan ominaisuuksien mukaan ja harjoittaa tavoitteellista sekapuuston kasvatusta. Samalla maaperän terveys kohenisi kuusettumisen vähentyessä ja monimuotoisuutta luovaa kasvillisuutta ylikuormittavan laidunnuksen vähentyessä. Kaupan päälle puun kasvu paranisi eli tarvittava määrä puuta saataisiin entistä pienemmiltä hehtaareilta, joten järeämpään suojeluun olisi varaa osoittaa nykyistä enemmän pinta-alaa. Tästä varmaan hiilinieluja laskevatkin pitäisi. Menetelmän teho olisi taattu, koska toimenpide vaikuttaisi kaikkiin metsiin, ei vain rajallisiin suojelualueisiin. Suurin osa suomalaisista metsistä on talouskäytössä ainakin etelässä, jossa paine suojelun määrän lisäämiselle on suurin, mutta mahdollisuudet perustaa suuri määrä suojelualueita on heikko. Valitettavasti luontoihmiset ei tähän mahdollisuuteen vaikuta olevan halukkaita tarttumaan. Ideologia kotimaisen tuotannon vastustamisesta on tärkeämpää kuin yhteistyö uusiutuvia raaka-aineita tuottavan tahon kanssa.

     

    MaalaisSeppo

    En oikein ymmärrä GLA:n aivoituksia. Hiilen sidontaa pitäisi lisätä, mutta kuusettumista välttää ja sekametsiä kasvattaa. Sekametsien maapohjalla sitoo kuusi parhaiten hiiltä. Karikekin lahoaa hitaasti. Puustoa hehtaarilla on eniten kuusikoissa.

    Ajoittain, ja maannousematilantessa kuusikot kannattaa uudistaa lehtipuilla. Näitä tilanteita on kai verraten vähän.

    Klapikone

    Se on oikea linja, että vähennetään vastakkainasettelua. Ympäristöväen pitäisi huomata, että kestävällä metsätaloudella voidaan kompensoida suojelualueiden vähäistä määrää eteläisessä Suomessa.

    Pelkkä kuusen kasvatus ei ole kestävällä pohjalla. Kuusikuitu on hyvin epäegologista (valmistus kuluttaa paljon energiaa). Kuusettuminen voi olla myös taloudellinen riski.

    MaalaisSeppo

    Hiomakuidun teko tosiaan kuluttaa paljon energiaa. Hiokekuidun määrä vähenee kuitenkin koko ajan. Tilalle tulee sellua myös kuusesta, joka tuottaa energiaa enemmän kuin tuottaa.

    Kyllä se niin on, että hiilen sidonnan kannalta on järkevintä kasvattaa kuusia, jos maapohja on sopiva. Pankkitilikin tykkää.

    kaller

    Makasiinissa MTK:n elinkeinojohtaja kirjoitti kyllä itse aivan höpinää.  Luultavasti itse käynyt ylemmän korkeakoulututkinnon ja tietää tutkimuksenteosta ja hyvästä argumentoinnista.

    Tuossa kirjoituksessaan hän asettaa mustavalkoisesti kaksi vaihtoehtoa, metsät museoidaan ja metsätalous lopetetaan. Tai sitten se oma mieleinen vaihtoehto, että suojelulle ei ole sijaa ja kaikki mahdollinen hakataan.

    Tuon tasoinen kirjoittelu on joko tyhmän ihmisen tekemää, mutta tässä tapauksessa tämä ihan fiksu MTK:n johtaja tarkoituksellisesti kirjoittaa tuollaista lapsellista vastakkainasettelua. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat, niin pakko puolustaa kaikin keinoin omiaan ja hyökätä tutkimustuloksia vastaan.

    Tutkijajoukko on vain ”tieteentekijöitä” ja raivaussahaan tarttumalla oppisivat. Toki myös tuolla tutkijapuolella änkyrälle metsäväelle vitsaillaan ja katsotaan heitä alaspäin juntteina, kun heti hyökkäävät tutkittua faktaa vastaan.

    Kun tutkimustulokset eivät satu olemaan mieleisiä, hyökätään niitä vastaan tällaisilla lapsellisilla perusteluilla. Tuollaiset populistiset perustelut toki uppoavat jo asenteellisesti suojeluun kielteisesti suhtautuviin, ja metsäalan julkaisuissa tuollaisen kohderyhmän tavoittaa.

    Timppa

    Vaikka räväkästi kirjoittikin, niin kyllä Mäki-Hakola on oikeassa.   En kyllä voi mitenkään ymmärtää, että  tuollainen porukka kirjoittaa pelkkää potaskaa vastustaessaan metsien harventamista.   Eihän sinne metsiin kehittyisi muuten kunnon tukkipuita.  Jos harvennuspuita ei vietäisi metsistä, niin  ne joko pitäisi kaataa maahan tai kasvattaa metsät tosi harvoina, jolloin kyllä metsien hiilensidonta romahtaisi.  Sitäkö nämä ”tiedemiehet” toivovat?

    Enkä voi ymmärtää sitäkään, miten vaikuttaisin metsälajien kuolemiseen tilatessani moton harventamaan metsiä.  Enkä sitäkään, että aukkoja tekemällä vaikuttaisin joidenkin lajien kuolemaan.  Päin vastoin, aukot ovat monille metsän eliölajeille elinehto.  Ihmettelen myös tarkkuutta, kun kirjoitetaan, että 812 eliölajia on vaarantunut.  Kuka kumma on ennättänyt niin tarkasti koluta kaikki Suomen 20 miljoonaa metsähehtaaria.  Taitaa olla joillekin tutkijoille ikävä yllätys, kun aika usein paljastuu, että joku sukupuuttoon kuolleeksi väitetty laji löytyykin hengissä.

    Valitettavasti tämä ”tieteentekijöiden” porukka on paljastanut omat karvansa.  Ei tunnu ymmärtävän metsistä yhtään mitään.  Ihmetellä pitää, että ovatko he todella niin tietämättömiä vai onko taustalla joku viher-tai poliittinen aate.  Vaikken ole mikään salaliittoteorioihin uskova, niin ajankohta, jolloin yliopistojen määrärahoja on vähennetty ja vaalit tulossa herättää luonnollisestikin kysymyksiä, kun julkilausuman kärki oli kohdistettu hallitukseen ja tietysti ennen kaikkea Kepuun ja pääministeri Sipilään.  Joutaisi kyllä lakkauttaa muutama huuhaa-proffan virka ja panostaa kunnon tutkimuksiin.

    Ottamatta kantaa enempää Inarinjärven pohjoispuolisten hakkuiden mielekkyyteen, niin voinee todeta, että WWF ja Greenpeace ovat onnistuneet aika hyvin vaikeuttamaan niitä.  Lapissa kerrottiin, että StoraEnso ei osta enää sieltä puuta.  Ainoa ostaja MetsaGroup.  SE on kaiketi sitten saanut luvan melskata muualla lappilaisten kustannuksella.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 108)