Keskustelut Luonto Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 108)
  • Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

    Metsätalouden harjoittaminen ja luonnonsuojelu asetetaan yleensä vastakkain mm. some:ssa .  Näyttää olevan ainakin GP:lla kirjoituksia, joissa arvostellaan metsätaloutta ja puun kasvatusta  melko kyseenalaisin perustein.

    Ainakaan omalta kantilta katsottuna niitä ei tarvitse asettaa ollenkaan toisensa poissulkeviksi tavoitteiksi vaan hyvin onnistuu molempien harjoittaminen rinnakkain ja päällekkäinkin. Siihen suuntaan on monet mo:t ja kait koko metsäsektorikin pyrkinyt kehittämään metsätaloutta viime vuosikymmenet.

    Niihin yliampuviin kommentteihin, joita näkee joissain kirjoituspalstoilla, kannattaa jos kiinnostusta riittää, vastata myös metsänomistajien ja muiden metsäammattilaisten, jottei metsiä koskevat puheenvuorot jäisi aivan väärien väittämien varaan.

    Joskus opiskeluaikoina opiston rehtori kehotti liittymään johonkin luonnosuojelujärjestöön ja tuomaan omia näkökantoja esille siellä rakentavalla tavalla. Ihan hyvä oli ehdotus, mutta se on jäänyt  toteuttamatta, kun on ollut kai liian kiire muualla.

     

     

     

     

  • Rane2

    Yksi greenpeace uhosi Kukkurin savotalla Ranelle että he suojelevat kaikki pohjois-Suomen yli satavuotiaat metsät.Greenpeace ei sitten lopulta onnistunut suojelemaan edes Kukkuria.Tästä Risuparrasta ei taida olla edes kahvinkeittimen sosialisoijaksi.

     

    Visakallo Visakallo

    Taisi se taannoinen venäläinen vankilareissu ottaa puhtia pois Gp-aktivisteiltä. Aika kesyjä ovat kampajat viime aikoina olleet. Rahoittajatkin ovat käyneet nuukemmiksi.

    Visakallo Visakallo

    Näkyi 30.12. Maaseudun Tulevaisuudessa olleen jälleen mielipideosastolla kirjoitus kuinka Suomen metsät ovat uhattuna. Uusia metsäsotiakin jo kuuluteltiin alkaviksi. Tällä kertaa äänessä näkyi olleen Jorma Seppänen Ylä-Kainuun luonto ry:stä. Metsäsota-arsenaalia ajetaan jo asemiin.

     

    rööri roope

    Niihän se tul sohastua pesään eli metsälehti on riinpiisin kaveri.Varmaan tukija ja luuseri.

    Viite kun poistivat viestini riinpiinluuserista eli rliimataisesta joka asuu p

    rööri roope

    suomessa voi vapaasti toimia terroristit ei se hallitusta haittaa eli riinppis on niitä

    puunhalaaja

    Keskustelussa on esitetty seuraavat väitteet: A) Suomen metsissä on puuta enemmän kuin koskaan ja B) Metsäluonnon monimuotoisuus on vähentynyt.

    Käsittääkseni kummatkin lauseet ovat totta. Eivät nuo kaksi ole toisiaan poissulkevia. Asiaa voi lisäksi tarkastella mukavan positiivisesti, sekä luontoa että metsänomistajaa että yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla: Vaikka luonnon monimuotoisuutta turvattaan suojelualueita lisäämällä, tehostunut puuntuotanto talousmetsissä takaa puunsaannin teollisuuden tarpeisiin.

     

    Visakallo Visakallo

    Metsäluonnon monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä  on puhuttu jo 30 vuotta. 1992 Rion ympäristökokous loi pohjan nykyiselle metsänkäsittelylle ja -suojelulle  Suomessa. Yksi asia on vain jäänyt vaivaamaan. Miestäni tuota metsäluonnon monimuotoisuutta ei ole oikein tarkemmin määritelty, -vai onko?  Osaisiko joku kertoa asiasta lähemmin? Risuparta on asiasta täällä aina silloin tällöin maininnut, mutta asiasisältö on jäänyt aika hämäräksi.

     

    hemputtaja

    Juuri näin kuin Visakallo epäilee. Luulisin, että tutkijat omissa selvityksissään ovat monimuotoisuuden kunnolla määritelleet, mutta eipä ole simmuun sattunut.

    Monimuotoisuus taitaakin käsitteenä jäädä itsekunkin päätettäväksi. Ainoa taitaa olla uhanalaisten luettelo, joka sekin on alan harrastajien arvioon perustuva, vaikka onkin paras saatavilla oleva tieto.

    Valtakunnan metsien arvioinnissa on muistaakseni – ainakin kerran – tehty myös perusteellinen kasvikartoitus. Liekö tuota enää uusittu koska oli hemmetin kallista hommaa.

    Toistaiseksi väitän, että puheet monimuotoisuuden vähenemisestä ovat vain väitteitä tai puheita ilman varsinaisia todisteita. Suomen luonto on niin laaja ja moninainen, että mutu-tuntumalla tehtyjä tiedotteita on syytä välttää.

     

    Puuki

    Monimuotoisuus on paljolti kiinni ”katsojan silmästä” . Mutta kaipa sillä tarkoitetaan yleensä mm. lehtipuita, muita (kotimaisia)puulajeja,lahopuun määrää, uhanalasten kasvien ja eläinten suojelua mutta myös kulttuurimaisemia (lehtoja,niittyjä ym.) ja näköaloja vesistöihin. Joskus näkymän avaaminen voi siis olla monimuotoisuuden lisäämistä.  Metsien pusikoituminen, jota jotkut pitää monimuotoisuutena ei  sitä ole.

    Aiemmin joku kertoi esimerkin pähkinäpensaskasvuston kuusettumisesta. Siinä alkuperäinen ajatus on kääntynyt vastakohdakseen, kun on luultu suojeltavan luontoa hakkaamattomuudella.

    Planter Planter

    ”Miestäni tuota metsäluonnon monimuotoisuutta ei ole oikein tarkemmin määritelty, -vai onko?  Osaisiko joku kertoa asiasta lähemmin?”

    Olen joskus ladannut koneelleni opuksen:

    Metsän kätköissä, Suomen metsäluonnon monimuotoisuus.

    Näkyy olevan edelleen ladattavissa ala olevasta linkistä.

    https://helda.helsinki.fi/handle/10138/16508

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 108)