Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden rakenteelliset ongelmat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 97)
  • Metsätalouden rakenteelliset ongelmat.

    Metsätaloudella on näköpiirissä monenlaisia ristiriitaisia haasteita, jotka on jotenkin ratkaistava. Mm. isot puunkäyttäjät ostavat halukkaasti puut ja tekevät mielellään myös kaikki tarvittavat metsänhoitotyöt puolestasi, mutta ne eivät halua olla omistajina – mistä se kertoo?

    Se kertoo mm. metsätalouden rakenteellisista ongelmista.

    Metsänomistus on liian pirstoutunutta ja omistus siirtyy yhä kauemmaksi omatoimisesta tekemisestä ja osaamisesta.

    Metsänomistajien ikärakenne on aivan väärä. Omistuksen tulisi siirtyä huomattavasti aiemmin nuoremmille. Tämän ongelman helpottamiseksi sukupolvenvaihdokset tulisi voida tehdä tallaisella ylisukupolvisessa toiminnassa mahdollisimman helpoksi.

    Metsätalouden polttavin taloudellinen ongelma on metsänhoidon investointien pitkä, ylisukupolvinenkin tuloutumisaika, joka karuissa olosuhteissa voi olla jopa monta sukupolvea.

    Kun näin on, perintöverotuksella ei misään nimessä pitäisi edistää tilojen pirstoutumista ja sen vuoksi tehtäviä ”liikahakkuita”. Tämän pitkän investointien tuloutumisen takia olisi oleellisen tärkeää, että  metsätaloudesta veroa kerättäisiin vain ja vain silloin, kun tuloja syntyy. Jopa kymmeniä vuosia ennen tulojen syntymistä kerättävät verot ovat kannattavuuden näkökulmasta tuhoisia, eivätkä edistä metsätalouteen investoimista ja puustopääoman kartuttamista.

     

     

  • Perko

    Teollisuuden lobbarit ja trollit ovat jälleen pauhaamassa ettei ilmaisen puun tuotanto loppuisi. Hallinon ylläpitämiä taimikauppoja ja metsänmuokkausta maksamalla ja lopuksi harvennusten jälkeen on juurituhoinen puusto lahottuu sekin on lahjoitettava sellun tuotantoon.   Ruotsiin ja  taajamiin muuttaneet metsänomistajat ovat nyt eläkeläisiä ja lapset eivät ole pakotetut ilmaista puuta  myymään.   UPM – tutkimus on  hyvinkin kuin pukki kaalimaan vartijana.  Kimpassa voi myydä puita ilman yhteismetsääkin ja pitää hinnan ylhäällä sanella hakkuutavan.

    R.Ranta

    Metsätalouden perusongelma on siinä, kun investoinnit tuloutuu vasta kymmenien nvuosien kuluttua. Kaikilla ei ole korotonta rahaa niinkuin Timpalla, vaan rahalle on laskettava korko.

    Sama korko-ongelma on sellaisissa veroissa, joita maksetaan muusta kuin metsästä synyneestä tulosta. Siirtoveroissakin tämä ongelma helpottuisi jo merkittävästi sillä, kun perintövero tai lahjavero tulisi maksuun vasta silloin, kun tuloa metsästä syntyy. Silloin siirto seuraavalle sukupolvelle helpottuisi jo huomattavasti ja metsänomistajien ikärakennetta voitaisiin ajoissa nuorentaa.

    Gla

    Anneli: ”Eli poistetaan perintövero kokonaan Ruotsin tapaan. Samantien joutaa pois myös lahjavero.

    Jos metsätalouden kannattavuus paranee, metsä on houkuttelevampi sijoituskohde, puun kasvatukseen panostetaan enemmän, puuta tulee enemmän markkinoille ja verottaja saa omansa kerrannaisvaikutusten kautta.”

    Metsä on Suomessa sijoituskohteena jo nyt ylikuumentunut. Kannattavuuden mahdollinen parantuminen nostaa metsätilan hintaa, mikä syö kannattavuuden. Toisaalta ilmaiseksi saatu perintömetsä tuskin lisää metsän arvostusta. Saajalle se on vain metsää, jota voi hoitaa tuottoa hakien tai omistaja voi sairaanhoitajan palkalla elää kuten ennenkin ja unohtaa metsän. En siis näe yhteyttä siinä, että tällainen lisäisi aktiivisuutta, jolloin valtio saisi menetetyt perintöverot takaisin. Toki metsätalouden harjoittamisen kannalta muutos olisi järkevä.

    Tällä hetkellä hakkuita ei voi lisätä, ellei puuston kasvu parane. Ja parantuminenkin tapahtuu hitaasti hyvän hoidon myötä eli puukauppojen verotulojen kasvu voi tapahtua hitaasti. Tässä velkaantumistilanteessa tarvitaan vaihtoehdot menetetyille veroille.

    Rane

    Joo,metsän verotus tuskin alenee millään lailla.Todennäköisemmin käy niin että kun Kepu on ulkona(vaalitulos) seuraavasta hallituksesta niin metsiin tulee joku kiinteistövero tai maksu.

    Gla

    Kivirannan artikkelissa oli kaksi erikoisuutta, mitkä ovat aiheen kannalta aivan keskeisiä asioita.

    733 miljoonaa ei ole merkittävä asia? Johan paljon pienemmätkin budjetointiväännöt ovat ongelmia.

    Toinen oli laskelma siitä, miten luovutusvoittoverotus kompensoisi perintöverot. Tämä perustui täysin hatusta temmattuun esimerkkiin, joka voisi toteutua tai sitten ei. Oma arvaukseni toteutumisen todennäköisyydelle on selvästi alle 50%.

    Noin kevyellä pohjalla ei muutoksia voi tehdä, huomattavasti parempaa analyysiä tarvitaan.

     

    Visakallo

    Jos perintö- ja lahjavero poistettaisiin, niin eihän sitä voisi pelkästään metsän osalta tehdä, vaan se koskisi kaikkia omaisuusmuotoja. Aika vaikea on nykyisessä taloustilanteessa uskoa, että näin kävisi. Ruotsilla on ollut siihen varaa, Suomella ei. Jos metsän saisi kokonaan ilman veroja haltuunsa, eikä omistaja olisi rahan tarpeessa, ei se metsä tuottaisi mitään kenellekään. Ainoa kuluerä kun olisi mahdollinen yksityistiemaksu.

    Puuki

    Metsä on erityistapaus   säännellyn puun hinnan ja hitaan kasvun takia.   Vapaa markkinatalous ei määritä puun hintaa kuten on huomattu vuosikymmenten aikana,  ja kiertoajat on pitkiä, yli sukupolven kestäviä.  Siksi perintövero olisi hyvin perusteltua poistaa. Perintöveron maksaja maksaa myös puun myyntiveron joskus jopa kahteen kertaan verotetusta puusta jossa perintövero on jo ainakin 3. vero.

    Mutta mikään vero ei poistu, kun uusia on suunnitteilla.  Al-verokanta noussee 25 %:iin ja muita veroja voi tulla myös.  Metsien myyntihintoja on nostanut varsinkin metsävähennys joka on ollut suurin veroale metsäpuolella.

    Visakallo

    Jos perii vaikkapa omakotitalon tai asunnon muutaman suurimman kasvukeskuksen ulkopuolelta, eli sieltä missä metsätkin yleensä sijaitsee, niin miten voi perustella sen, ettei metsästä tarvitsisi maksaa perintöveroa, mutta talosta pitää?

    Puuki

    Kasvukeskusten ulkopuolelta onkin maksettu taloista yleensä  ylimääräistä , kun niiden talojen hinnat on laskeneet.   Verotus on epätasa-arvoista.  Oikein isot firmat ei juuri veroja maksa (Esim. Kojamon vuokrafirma) .   Ei ainakaan samoja %:ja kuin yksityiset pienomistajat.

    Visakallo

    Sama ilmiö on tullut myös metsäpuolelle. Osa metsärahastoista kun ei maksa Suomeen välttämättä euroakaan veroja.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 97)