Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden rakenteelliset ongelmat.

Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)
  • Metsätalouden rakenteelliset ongelmat.

    Metsätaloudella on näköpiirissä monenlaisia ristiriitaisia haasteita, jotka on jotenkin ratkaistava. Mm. isot puunkäyttäjät ostavat halukkaasti puut ja tekevät mielellään myös kaikki tarvittavat metsänhoitotyöt puolestasi, mutta ne eivät halua olla omistajina – mistä se kertoo?

    Se kertoo mm. metsätalouden rakenteellisista ongelmista.

    Metsänomistus on liian pirstoutunutta ja omistus siirtyy yhä kauemmaksi omatoimisesta tekemisestä ja osaamisesta.

    Metsänomistajien ikärakenne on aivan väärä. Omistuksen tulisi siirtyä huomattavasti aiemmin nuoremmille. Tämän ongelman helpottamiseksi sukupolvenvaihdokset tulisi voida tehdä tallaisella ylisukupolvisessa toiminnassa mahdollisimman helpoksi.

    Metsätalouden polttavin taloudellinen ongelma on metsänhoidon investointien pitkä, ylisukupolvinenkin tuloutumisaika, joka karuissa olosuhteissa voi olla jopa monta sukupolvea.

    Kun näin on, perintöverotuksella ei misään nimessä pitäisi edistää tilojen pirstoutumista ja sen vuoksi tehtäviä ”liikahakkuita”. Tämän pitkän investointien tuloutumisen takia olisi oleellisen tärkeää, että  metsätaloudesta veroa kerättäisiin vain ja vain silloin, kun tuloja syntyy. Jopa kymmeniä vuosia ennen tulojen syntymistä kerättävät verot ovat kannattavuuden näkökulmasta tuhoisia, eivätkä edistä metsätalouteen investoimista ja puustopääoman kartuttamista.

     

     

  • Ola_Pallonivel

    Verosuunnittelu on hyvä aloittaa, kun ikää on 50-60 vuotta.

    Kun on 75-80 vuotta mittarissa, keinoja on vähemmän. Toki jälkeläisten ikä vaikuttaa myös. Ehkä en 15 vuotiaalle vielä metsää siirtäisi, saatta mennä vaikka kurkusta alas.

    Visakallo Visakallo

    Henkilökohtainen verosuunnittelu on tietysti aloitettava jo heti siinä vaiheessa, kun verotettavaa tuloa ja omaisuutta alkaa ihmiselle tulla. Parasta tietysti olisi, että vanhemmat ja isovanhemmat olisivat jo aloittaneet sen syntymästä lähtien nuorten hyväksi.

    Jean S

    Metsä voi mennä 75-vuotiaallakin kurkusta alas.

    Ei ole tämän keskustelun asia, mutta jos joku haluaa jossain omassa ketjussa kertoa metsänostosta lapsille (ja edunvalvonnasta ja hallintaoikeuksista) tai muista vastaavista järjestelyistä, niin kuunnellaan mielellään.

    jees h-valta

    Meillä tuossa naapurissa juuri lähti kahdella ambulanssilla pariskunta hoitoon jossa koitetaan viinalla tappaa urakalla ittiään. Toinen hiukan yli seitenkymppinen ja toinen harjoittelee kesän seiskakymppisten juhlia jo kotvan aikaa suorittaneana. Paloauto kävi hajottamassa ulko-oven että saatiin henkitoreissaan olevat hoitoon. Ei tosiaan katso ikää tuo harrastus.

    Ola_Pallonivel

    Siinä on vaan semmonen ero, että harvemmin 75 vuotiaan vanhemmat on katsomassa, kun perintömetsät vedetään kurkusta alas.

    Visakallo Visakallo

    Yleisin metsänomistajaksi tulevien ikä on Suomessa yli 60 vuotta, eli silloin kun niistä pitäisi viimeistään alkaa jo luopua! Jos nyt pitäisi meikäläisenkin 65-vuotiaana aloittaa ne samat askeleet, mitkä tein 25-vuotiaana, niin taitaisi se jäädä tekemättä!

    jees h-valta

    Vasta nyt kun eläkkeellä (kun olen jo vakavan sairaurenkin kanssa sinut) niin päivittäin olen metsässä työstänyt. En ole kovinkaan paljon hankintaa ennen kerinnyt päivätyön vuoksi tehdä mutta nyt alkaa rekan nuppikuorma tulla kuusikuitua ja koivukuitua huhtikuun loppuun mennessä. Eihän se paljon ole mutta hyvä aloitus eläkevirikkeisiin kuitenkin. Mielestäni kunto kestää yllättävän hyvin vaikka sitä on koeteltu esim. sädehoidolla vielä noin kuukausi sitten. Lääkitys vielä hiukan hiostaa enemmän mutta muuten kyllä jaksaa muutaman tunnin tällaisia päiviä tehdä. Kunhan kuvannuksiin pääsee maalis-huhtikuulla pyrin lääkkeistä vähän vähempään.

Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)