Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 430)
  • Metsätalouden kannattavuus

    Otetaanpa uusi ketju kun kannattavuus liittyy nyt jo kahteen keskusteluun: monimuotoisuus (metsäsertifiointi) ja jatkuvapeitteinen kasvatus. Linkin artikkelissa on haastateltu metsänomistajia Päijät-Hämeen alueelta – eli maamme parhaalta puuntuotantoalueelta – siitä miten he hahmottavat kannattavuuden.

    ”Haastatellut metsänomistajat mainitsivat runsaasti erilaisia kannattavuuden mittareiksi tulkittavia arviointitapoja, joiden perusteella kannattavuuteen suhtautumisessa voitiin erottaa kuusi perustyyppiä: absoluuttiset, suhteuttajat, tulojen turvaajat, riskin tiedostajat, arvon mittaajat ja markkinattomat.”

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5966.pdf

  • Puuki

    Tormaattori maksaa pienempää veroa puunmyynnistä kuin yksityiset jotka ei ole metsävähennyksen piirissä.  Toki sillä on paremmat yksikköhinnatkin suurten toimitusmäärien vuoksi.

    Luont. uudistamista kannattaa käyttää, jos on mahdollista.  N. 50 % on itselläkin uudistettu luont.  , osa luont. ja viljelyn yhdistelmällä, loput viljelemällä.    Pienemmät riskit metsänkasvatuksessa on keskimäärin kuin pörssisijoituksissa vaikka vaihteluväli onkin suuri riippuen molemmista kohteista.  Korkean riskin pörssisijoitusta , esim. joidenkin futuurien ostoja voisi riskiltään verrata jk:n tekoon  jk-firman ohjeilla huonoon kohteeeseen.

    Haukiniemi

    @Rukopiikki. Kuka mistäkin tykkää. Itse nautin työnteosta ja sen tuloksista, sekä metsässä että muissakin hommissa.

    Tässä oli aiheena metsätalouden kannattavuus. Eräharrastuksilla ei taida siihen olla vaikutusta.

    Metsänmies

    Älähän mitä Rukopiikki. Ammattilainen, tai säännöllisesti metsiään hoitava amatöörikin tekee melkoisen tilan hoitotyöt itse, eikä siinä koko elämä kulu. Itsekin käyn ainakin  kerran, pari kesässä Lapissa kalareissulla. Talvella on aikaa etelänmatkoille, joita nyt kylläkin korona rajoittaa.

    Rukopiikki

    Niin pörssisijoitus ei vaadi omaa puuhastelua. Kyllä minäkin nautin käsieni työstä mutta vähän pidemmälle menevinä jalostuksina.

    Kurki

    Raaka-aineiden ja energian hinta ei riipu pelkästään palkkakuluista kuten nähdään esimerkiksi puun hinnasta ja sähkön hinnasta. Myös kysyntä ja tarjonta vaikuttavat!

    Lyhytaikainen sähkön hinnan nousu tarkoittaa, että voittoprosenttii on isompi. Loput ovat edelleen palkkakustannuksia. Kyllä tarjonnan nousu ja kilpailu sitten laskee voitot taas 10% tuntumaan.

    Olkiluoto 3 makssa 8,5 miljardia. Petkeleelle kysymys, sisältääkö 8,5 miljardin investointi, joka on velkaa,  palkkakustannuksia olleenkaan vai syntyykö sähkön tuoatolaitos itsestään?

    Metsämies:  Kurjen laskelmassa kaikki muu raaka-aine, paitsi puu, ovat ilmaista.

    Miten niin muut raakaineet ovat ilmaisia?

    Kun sellunkeitossa tarvitaan lipeää  tai paperiin päällyteitä, en minä kyllä luule, että lipeä tai kaoliini olisi ilmasta, vaan metsänmies.

    Lipeän ja kaoliinin kustannukset ovat voitto ja palkkakustannukset.

    Voiton määrää kilpailu.

    Metsänmies

    Kurki:”Kun suomalaisen metsäteollisuuden vientijalosteen hinnasta vähennetään tuotantoketjun voitto esim 10%, niin loppukustannus on palkkakustannuksia + muutama prosentti puukustannuksia.”  Tästä saa sellaisen käsityksen, että muita kustannuksia ei ole, kuin palkat ja puu.

    A.Jalkanen

    Onko ydinvoimalan rahoituskulukin palkkakustannuksia?

    Teufelin Zumi

    ”Voiton määrää kilpailu.”

    Ja paluu nykyaikaan. Suomessa on maailman kalleinta ruokaa jonka kuluttajat maksavat nelinkertaisesti.
    – Aluksi pitää poistaa maatalouden kansallinen tuki.
    – Seuraavaksi pohjoiset erityistuet.
    – Lopuksi sitten EU:n lahjoittama tuki.

    Nämä kaikki ovat maksaneet tuotteiden loppukäyttäjä ei Suomen kansalainen. Tukien poisto vähentää verotaakkaa myös ja erityisesti puunmyyjiltä.

    derHorst

    Tuossa aikaisemmin oli ihmettelyä, miksi puun hinta ja metsätilojen hinnat kulkevat eri suuntaan. Nuohan eivät johdu samasta tekijästä, vaan vaikuttimet ovat eri tekijöitä.

    Puun hinnan pitää kurissa Suomessa kilpailun puuttuminen. Markkina on niin keskittynyttä ja vanhojen tapojensa ohjaama, että kilpailua on lähinnä paperilla. Sen verran fiksuja pelureita tuolla kuitenkin on, että hinnan laskuksi riittää inflaatio eli nimellishinnan pitäminen samana vuosikymmenestä toiseen. Jossakin hintapiikissä välillä lipsahtaa hintakuri. Vertailun vuoksi Keski-Euroopan kuusitukin hinta tänä syksynä noin 115 eurossa kuutiolta, joka tosin lienee tienvarsihinta.

    Metsätilojen hinnat taas johtuvat keskuspankin harjoittamasta rahan painamisesta ja siitä johtuvasta nollakorkoympäristöstä. Tuo nostaa kiinteän omaisuuden ja osakemarkkinoiden arvon, kun jonnekinhan se raha ohjautuu. Suomessa oman mausteensa mukaan tuo rahastojen hankinnat. Heille metsätalouden tuotto ei ole ykkösasia, kun tuotto tehdään rahasto-osuuksien hallinnalla.

    aegolius

    Tuossa teukan kommentissa paikkansa pitävää on vain välimerkit. Kaikki on täyttä hölynpölyä.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 430)