Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 430)
  • Metsätalouden kannattavuus

    Otetaanpa uusi ketju kun kannattavuus liittyy nyt jo kahteen keskusteluun: monimuotoisuus (metsäsertifiointi) ja jatkuvapeitteinen kasvatus. Linkin artikkelissa on haastateltu metsänomistajia Päijät-Hämeen alueelta – eli maamme parhaalta puuntuotantoalueelta – siitä miten he hahmottavat kannattavuuden.

    ”Haastatellut metsänomistajat mainitsivat runsaasti erilaisia kannattavuuden mittareiksi tulkittavia arviointitapoja, joiden perusteella kannattavuuteen suhtautumisessa voitiin erottaa kuusi perustyyppiä: absoluuttiset, suhteuttajat, tulojen turvaajat, riskin tiedostajat, arvon mittaajat ja markkinattomat.”

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5966.pdf

  • Tomperi

    Eihän yksi tilakauppa tai metsän myynti kauppa  kerro mitään metsätalouden kannattavuudesta. Mielestäni metsätalouden kannattavvuuden mittarit oat paljon suurempia, en tiedä mit’ä ne ovat. Kertooko kannattavuudesta mitään jos verataan vuosittaista vaihtelua bruttokansantalouteen ja sen absoluuttiseen osuuteen tai suhteelliseen osuuteen?  On helppo kuitella että krypto valuutta tai raha häviää tai kaikkoaa mutta metsä ei häviä, autiomaakin kuulostaa joissakin kirjoitelmista olevan potenttialinen metsätalous maa jos vain vettä ois. Mutta jos setelirahan tai krypto valuutan poltat, hävität niin vois todeta että hävis.

    Oisko parempi jos miettis että miten metsätilani kannattavuus on?

    Onhan se hivreetä että jos joku ei hakkaa tai että kaiken hakkaa… tai hakkaa vain siltä välin,  aina se kateutta saa aikaseksi…

    Kurki Kurki

    Palkkakulut ovat vain yksi osa koko tuotantoa .

    Kun suomalaisen metsäteollisuuden vientijalosteen hinnasta vähennetään tuotantoketjun voitto esim 10%, niin loppukustannus on palkkakustannuksia + muutama prosentti puukustannuksia.

    Metsäteollisuus on lähes kokonaan suomalaisten palkkakustannusten alainen, sillä tuontipanoksia on hyvin vähän.

    Kaikki menot sisältävät palkkakustannuksia. esim. pääomamenot. Niillä on on rakennettu esim. tuotantolaitos eli niissä maksetaan pois rakentamisen yritysvoittoa esim. 10% ja loppu on sitten palkkakustannuksia.

    Samoin sähkö. UPM:llä on omia sähkötuotantolaitoksia. Sähkössäkin maksetaan pois vottoa ja palkkakustannuksia.

    Olipa menoerä mitä hyvänsä siinä on aina voitto ja loput ovat palkkakustannuksia.

    Kun Suomessa palkkoja korotetaan, niin koko metsäjalosteen tuotantoketjussa (metsässä, kuljetuksessa, ostopanosten tuotannossa, sähkon tuotannossa jne.)  niitä korotetaan ei ainoastaan paperitehtaassa.

    Hyvä nyrkkisäänto metsäteollisuuden kilpailukykyä arvioitaessa muihin kilpaijoihin nähden on:

    Jos Suomessa palkkoja nostetaan 20% enemmän kuin kilpailijamaissa, puujalosteesta pitäisi saada 20 % parempi hinta maailmanmarkkinoilla, jota hintatasoa ei Suomi päätä. Eli jos voitto ennen palkankorotuksia oli 10%, niin 20% palkankorotusten jäkeen puujalosteen tuottaminen Suomessa on 10% tappiolla.

    Toisin sanoen, jos Suomessa aiotaan viedä maailammarkkinoille puujalosteita, niin täällä palkkakustannusten pitäisi olla alemmat kuin Ruotsissa tai Saksassa, sillä etäisyys markkonoista lisää kuljetuskuluja ja vähentää palkanmaksukykyä.

    Tosin UMP Kaipolassa tuttavuus oli korkeampi (kone leveämpi) kuin esim. Ruotsissa, jossa palkat paperitehtaassa ovat 25% alemmat kuin Suomessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Raaka-aineiden ja energian hinta ei riipu pelkästään palkkakuluista kuten nähdään esimerkiksi puun hinnasta ja sähkön hinnasta. Myös kysyntä ja tarjonta vaikuttavat!

    Petkeles Petkeles

    Kurkon laskennalla länsimaissa olisi kaupankäynnin pitänyt loppua muutama sata vuotta sitten.

    Rukopiikki

    Kannattavuus on myös suhteellinen käsite. Esimerkiksi Itä-Saksan kannatti myydä aikanaan tavaraa ulkomaille jopa alle tuotantokustannusten, jotta sai kipeästi tarvitsemaansa länsivaluuttaa.

    Metsänmies

    Kurjen laskelmassa kaikki muu raaka-aine, paitsi puu, ovat ilmaista. Kun tehtaita rakennetaan, syntyy siis vain palkkakuluja. Samoin energia on ilmaista, vain energian palkkakulut ovat rasite. Logistiikassa ei ole kuin työntekijöiden palkat kuluina. Kun päästöt ja ympäristö on otettava huomioon, on se palkkakulu. Sovitaanko, että yrityksen voittokin on palkkakulu, onhan se sijoittajan palkkaa sijoituksestaan,?

    Haukiniemi

    Pitääpä ottaa kantaa, kun oman metsänomistuksen tavoitteena on nimenomaan taloudellinen kannattavuus.

    Ostin viimeksi metsäkiinteistön 2015. Hinta oli jo silloin täällä Itä-Suomessa kipurajoilla, mutta kun kiinteistö oli kotinurkilla niin ostin silti. Sen jälkeen hinta on vain noussut. Viime kesänä tein tarjouksen metsäkiinteistöstä, josta olin valmis maksamaan ylihintaa, koska se rajoittui omiin maihin. Myyntihinta oli sitten kuitenkin paljon korkeampi, ostajana Tornator. Ainoa keksimäni selitys on se, että Tornaattorin omistavalla metsäyhtiöllä on strategisena tavoitteena puunhankinnan turvaaminen, ja siksi hyvän toimintavuoden tuomia voittoja sijoitetaan metsäomaisuuteen kovallakin hinnalla. Metsäkiinteistöjen hinnan kehitystä on mahdoton ennustaa, mutta kuten tässäkin keskustelussa on todettu: maata ei valmisteta lisää.

    Metsänhoidossa kustannukset syntyvät kierron alkupäässä, ja tulos loppupäässä. Tällä on ratkaiseva merkitys taloudelliselle tulokselle ja oikeastaan sillekin, kannattaako harkita metsää vai kenties muita sijoituskohteita. Pelkkä metsän istutus (mättäät + taimet + istutustyö) maksaa noin 1500 e / ha. Metsän kiertoajan (60v) kuluessa sama summa pörssiin sijoitettuna 5% tuotolla (helposti saavutettavissa oleva tuotto) pulskistuu noin 52 000 euroon. Metsäsijoituksessa alkupään kuluja tuovat lisäksi myös perkaukset, taimikonhoidot, hirvituhojen torjunta, usein täydennysistutuksetkin. Äkikseltään näyttää siltä, että metsänhoitoon sijoittamisessa ei ole mitään järkeä.

    Se, mitä metsänomistajana itse olen tehnyt parantaakseni taloudellista tulosta on noiden alkupään kulujen minimointi 1) hyödynnän luontaista uudistumista aina silloin kun se on mahdollista. Joskus koko aukolla, mutta yleensä pienemmillä aloilla aukon sisällä. 2) Käytän muokkausta ja istutusta silloin kun se on tarpeen, ja hoidan istutuksen omana työnä. 3) Teen varhaisperkaukset, taimikonhoidot, nuoren metsän hoidot ja ensiharvennukset omana työnä ja ajallaan. Toisen tekemä työ kun on Suomessa kallista, ja muuttuu koko ajan kalliimmaksi. Tuntipalkoille näissä töissä ei pääse, mutta jos säästyvät rahat sijoittaa, niin tulos tulee sen kautta. Säästyypä samalla myös kuntosalikortteihin tms. pelleilyyn kuluvat rahat. 4) hyödynnän oman metsän puuta erityisesti lämmityksessä, lisäksi jossain määrin myös rakennuspuuna.

    Tässä vaiheessa joku aina muistuttaa, että pörssisijoitus on riskisijoitus. Totta, mutta niinhän on metsäkin. Riskejä ovat mm. kuivuus, rouste ja myyrätuhot taimikkovaiheessa, myöhemmin sitten myrskytuhot, lumituhot, hyönteistuhot, juurikääpä ja muut sienitaudit, metsäpalo jne. Osa näistä on sellaisia, joita vastaan voi suojautua metsävakuutuksella, mutta se taas puolestaan syö metsästä saatavaa tuottoa.  Ja joku toinen muistuttaa, että tuloksen teko pörssissä vaatii osaamista ja taitoa – no niinhän se on metsässäkin. Kaikessa toiminnassa tuloksellisuuden takana on useimmiten osaamista ja ahkeruutta. Vain joskus, joillain onnekkailla, pelkästään hyvää tuuria.

    Omien metsieni tuottoon olen toistaiseksi ollut tyytyväinen. Jos en olisi, miksi minulla niitä olisi?

    Rukopiikki

    Maata ei valmisteta lisää, mutta se voidaan aina sosialisoida niin että sitä ei voi taloudellisesti hyödyntää. Vaikkapa suojeluun tai muihin tarpeisiin. Myös vihulainen voi sen viedä vaikka hävittäjiä ostetaankin.  Yhtiöillä lienee sama ongelma kuin markkinoilla yleensäkin, halpaa rahaa on niin että aitan ovista pursuaa ja johonkin se pitää työntää. Vaikka sitten metsämaahan.

    Metsänmies

    Haukiniemi kirjoitti hyvän kommentin. Ei ole paljon lisättävää.Omalla työllä voi todellakin lisätä huomattavasti kannattavuutta, kuten Haukiniemi toteaa.

    Rukopiikki

    Mukavahan se omissa metsissä on joskus puuhastella. Se on kuitenkin aika kaavamaista ja tylsää hommaa. Mieluummin sitä vaikka uistelee Inarin järvellä tai metsästelee vaikka Ruotsin lapissa. Maisematkin paremmat kuin etelän ryteikköisessä taimikossa. Elämä on kuitenkin hyvin lyhyt ja se on mihin haluaa aikansa käyttää.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 430)