Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 410)
  • Per Ä Reikäs

    Tee se itse mies ja nainen tienaa aina

    jees h-valta

    Jos ei satu menemään itelleen lakkoon.

    mehtäukko

    ”Itselleen lakkoon meno” on kuin kusisi pakkasella housuunsa?

    Onko alun perinkään lähdetty liikkeelle järkevin puittein? Tehdäänkö välttämättömät metsätalouteen kuuluvat toimet tehokkaasti ja oikein? Sitä voi olla vaikkapa RR:n ”yhden taimen politiikka”, jonka filosofoinnissa en näe päätä enkä häntää: taimitiheys on vaan saatava aikaiseksi riittävällä määrällä, että loppukasvatuksessa maapohjasta saadaan sen maksimituotto= kasvuvoima. Harvennettava osa kuuluu siihen jalostusketjuun pienemmin tuotoin.

    Jovain Jovain

    Kannattaako suljetussa markkinassa mennä edes lakkoon, jos ei pysty osoittamaan ulos pääsyä. Ja näin kun on, suoramarkkinointi on mahdollisuus metsänomistajalle. Toivoisi noin yleisesti ja laajemmin, että korjuupalvelu avattaisiin metsänomistajien käyttöön. Ainakin vapaan markkinan osalta ja ilman, että se on sidottu puukauppaan. Sitä toivoisi myös Mhy:ltä, ilmeisesti myös Mhy:n korjuupalvelu on sidottu puukauppaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain etsii edelleen metsätalouden kannattavuutta väärästä paikasta. Kannattavuus ei parane sillä että samansuuruinen lasku siirretään toisen tahon maksettavaksi.

    Jovain Jovain

    Valitettavasti ei mene näin. Tässä on samantyyppisestä väittämästä kysymys kuin tuossa edelläkin. Ilmeisesti puukaupan suljetussa piirissä asia voidaan ymmärtää näin ja laskeakin.

    mehtäukko

    ”Suorakauppa ja suljettu piiri…” Entä jos ajautuu suljetulle osastolle? Alveilla tienaus loppuu kuin seinään.

    derHorst

    Onhan tuo suomalainen puukauppatapa aika poikkeuksellinen: ostaja kertoo hinnat, millä on valmis itse korjaamaan puuta parhaaksi katsomallaan katkonnalla myyjän omistamalta kohteelta. Ei tuota puunmyyjän intresseistä ole rakennettu. Ulkomailla vallitseva tapa taitaa olla vähän toinen. Ei itse asiassa oikein tule helposti edes mieleen vastaavaa muiltakaan aloilta. Tai mansikan itsepoiminta voisi olla sellaista, paitsi siinäkin myyjä asettaa hinnan marjoille.

    Suomalaisen tavan hyvänä puolena kai voi pitää sitä, että kauppa käy edes kohtuullisesti suhdanteesta riippumatta. Joka paikassa ei matalasuhdanteessa ollenkaan. Mutta sitten se hintapuoli, onko taloudellisesta toiminnasta suurta iloa jos tuottaa vain liikevaihtoa:

    Hinnalla eivät suomalaiset raakapuumarkkinoilla siis revittele.

    Kannattavuuden näkökulmasta suurin uhka suomalaiselle metsätaloudelle on tuo pysyvältä vaikuttava puun reaalihinnan lasku. Se yhdistettynä jatkuvasti kasvaviin (huom ei jatkuvaa kasvatusta) kustannuksiin on aika tuhoisaa. Ei puun hinnan ja kustannusten nousun tarvitse repiä kuin pari prosenttia vaikka elinkustannusindeksiin vuosittain, niin 20-30 vuodessa aika siivu on menetetty. Tuolla yhdistelmällä on menetetty maailmalla kokonaisia teollisuudenaloja kannattavuuskriisin näivettämänä, ei metsätalouttakaan oikein pelasta tuolta muu kuin metsäomistajien laskutaidottomuus ja rahan aika-arvon kieltäminen.

    Mitä olisi tehtävissä? Hyvä kysymys, mutta kyllä ratkaisu liittyy vahvasti puumarkkinoiden toimivuuteen ja pelisääntöihin. Lisäkilpailu, vienti, kertaluokkaa lisääntyvä vaihtoehtoiskäyttö (energia, polttoaineet tms) tai kilpailuviranomaisten väliintulo. Muuten ostajapuolelle riittää, että nimellishinta pidetään pitkällä aikavälillä samana maailman tappiin ja inflaatio hoitaa kilpailukyvyn. Maksaja nykylystille sentään on tiedossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eihän siinä sitte mittää… viimeinen sammuttaa metsäteollisuuslaitoksista valot ja ls-väki on tyytyväinen. Metsien hiilinielua myydään markkinoille ja muut metsien päätuotantomuodot ovat luontomatkailu ja metsästys.

    Puuki

    Verottajalta tuli laskelma jonka perusteella alv:n maksuaika koittaa kohta eikä ehtinyt paljon tienata niillä.   Tai onhan se senkin erän ostovoima kutistunut suunnilleen inflaation verran  siitä kun tulivat tilille.  Pienenikö silloin maksun määrä?  Onko joku keksinyt miten oikeasti tienaisi alveilla ?  Sitä ei lasketa jos ostoalveilla peittoaa myyntialv:t eikä uhkapelejä.

    E-puun hinnan reipas kohoaminen on nykytilanteessa yksi niistä harvoista keinoista parantaa mh:n ja puun myynnin kannattavuutta.   Oikea ja toimiva tukin laatuhinnoittelu voisi olla toinen tapa mutta se vaikuttaa olevan melko pitkässäkuusessa koska vähentäisi alkuun joidenkin ostajien voittoja.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 410)