Keskustelut Metsänomistus Metsät /sijoitusrahastot

  • Tämä aihe sisältää 209 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Itämaan ihme toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 209)
  • Metsät /sijoitusrahastot

    Merkitty: 

    Näissä tärkeintä on voiton maksimointi.Samalla metsämme voivat päätyä minnepäin maailmaa tahansa.Näissähän käsittääkseni verotuskin on keveämpää.Metsävähennys samaa kuin yksityisillä.

    Kohta siis metsämme kuten monet muutkin täälltä on myyty ulkomaiseen omistukseen.Mikä meitä suomalaisi vaivaa emmekö osaa olla ylpeitä omastamme.Tällä menolla meitä ei ole.Toivotavasti metsämme ja maaomistuksemme jatkossa säilytetään itsellämme.

    Mitä mieltä vai eikö väliä.

  • oksapuu

    Niimpä niin…

    Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa. Haluttiin siirtää yksityinen maanomistus yhteiseen omistukseen. Verotuksellahan saatiin kulakit ja maanomistajat siihen suostumaan. Vaikkapa yhteiseen metsään…

    Historia toistaa itseään…

     

     

    Scientist

    Nyt monet metsärahastot, kuten UB Metsä ovat sulkeutumassa ts. eivät ota uusia sijoittajia. Ilmeisesti rahaa on mutta ostettavia tiloja järkevään hintaan liian vähän. Metsärahastollehan saattaa olla jossain tilanteessa (tilojen hinta noussut liikaa) järkevää siirtyä myyntipuolelle.

    Jotain veroetuja näiltä rahastoilta ollaan ilmeisesti viemässä pois, oli se sitten metsävähennysoikeus tai puun verovapaa myynti.

    Planter

    Puun verovapaata myyntiä tuskin voi metsärahastoilta poistaa. Ei yhtä rahastotyyppiä (metsärahastoa) voi verovapauden suhteen kohdella eri tavoin kuin muita rahastoja. Sen seurauksena kotimaiset OP-FIM-S-metsät ja mitä niitä lienee kupsahtaisivat ehkä nurin.

    ”– Ulkomaiset sijoittajat hyödyntävät verotuksen porkkanaa, jolla metsätilojen ostamista tuetaan. Vaadimme keskustassa, että tuloverolain metsävähennys tulisi rajata vain sellaisille yhteismetsille, joiden osuudenomistajat ovat luonnollisia henkilöitä. Näillä muutoksilla turvaisimme metsäomaisuuden pysymisen kotimaisessa perheomistuksessa myös jatkossa.”

    —————————–

    Tuloverolaki

    55 §
    Metsävähennys

    ”Luonnollisella henkilöllä, kuolinpesällä ja näiden muodostamalla verotusyhtymällä sekä yhteisetuudella (yhteimetsällä) on oikeus tehdä metsävähennys maatilana pidettävältä kiinteistöltä saamastaan metsätalouden pääomatulosta ennen 56 §:ssä tarkoitettujen vähennysten tekemistä.”

    Mielestäni se on laissa jo rajattu noin, pelkästään luonnollisten henkilöiden muodostamalla yhteismetsällä on metsävähennysoikeus.

    Panu

    Vähän pelkään, että hallitus ei ole ymmärtänyt, että sijoitusrahastot eivät tee metsävähennyksellä mitään. Osakeyhtiöt eivät nykyäänkään saa käyttää metsävähennystä, joten olisi kiva kuulla hallitukselta kenen metsävähennysoikeutta tässä nyt yritetään rajoittaa. Kuten yllä on todettu niin yhteismetsä on ainoa mahdollisuus eli jotenkin pitäisi pystyä erottelemaan perinteiset yhteismetsät, jotka ovat syntyneet metsänomistajien liittäessä tilansa sinne ja sijoitusmielessä perustetut yhteismetsät.

    Scientist

    Miksi ei yhtä rahastotyyppiä, tässä tapauksessa erityissijoitusrahastoa, voisi kohdella eri tavoin. Tämä edellyttää tietysti tuloverolain muutosta tietyltä osin. Metsärahastot muutenkin eroavat tavanomaisista sijoitusrahastoista monessa mielessä. Minimisijoitus isompi, vain pari kertaa vuodessa  mahdollisuus sijoittaa jne jne.

    Panu

    Voisi kohdella eri tavalla. Metsään sijoittavia sijoitusrahastoja voisi esim alkaa verottaa puunmyyntituloista. Maksaisiko osuudenomistaja silloin edelleen täyden pääomatuloveron voitoistaan? Jos ei niin rakennettaisiin monimutkainen himmeli ja niitä tässä nyt vähiten kaivataan. Riippuen veron suuruudesta muutos voisi romuttaa nykyiset metsärahastot. Tai sitten ne vain muuttuvat yhteismetsiksi.

    Hallitus kuitenkin kertoo puuttuvansa nimenomaan metsävähennysoikeuteen. Siksi tässä herää kysymyksiä.

    Planter

    ”Minimisijoitus isompi, vain pari kertaa vuodessa mahdollisuus sijoittaa jne..”

    Kyllä ihan yhteen puuhunkin voi sijoittaa rahaston kautta. Välillä saattaa kyllä joutua sulkemaan uusilta merkkinöiltä, kun rahaa kertyy enemmän kuin ostettavaa.

    ”OP-Metsänomistaja -erikoissijoitusrahasto
    Nyt pääset metsänomistajaksi pienelläkin summalla – OP-Metsänomistaja-rahastolla ei ole minimimerkintäsummaa.”

    ——————

    ”Miksi ei yhtä rahastotyyppiä, tässä tapauksessa erityissijoitusrahastoa, voisi kohdella eri tavoin.”

    Erilaisia erityissijoitusrahastoja on valtava määrä, esim muihin raaka-aineisiin kuin puuhun sijoittavia. Tässä pitäisi valita erityissijoitusrahastoista yksi erityinen, jolle voidaan  värkätä laissa erilainen verokohtelu. Saattaa olla haastavaa perustella.

    Erityissijoitusrahastot poikkeavat luonteeltaan esimerkiksi  avoimista osakesijoitusrahastoista.  Tämän vuoksi osuudenomistajien vähimmäislukumäärä on 30, jotta rahasto tulkitaan avoimeksi ja verovapaus toteutuu. Rahastoilla lienee myös voitonjakopakko, tällä on yritetty suitsia, ettei rahastoja perustettaisi pelkästään verosuunnitelutarkoituksessa.

    Planter

    Tunnistaako joku listalta metsärahastojen omistamia yhteismetsiä tai rahastoyhtiöiden omistamia, onko niitä?

    https://www.metsapremium.fi/Files/2020_suomen_yhteismets%C3%A4t_08012020.pdf

    Panu

    Nämä olivat aikoinaan edelläkävijöitä:

    Taaleritehtaan toinen yhteismetsä
    Taaleritehtaan yhteismetsä

    Näitä varten Taaleri perusti kommandiittiyhtiön, joka omisti yhteismetsän. Kommandiittiyhtiöön sitten haettiin sijoittajia osakkaiksi. Metsäasiaintuntijana näissä on Jyrki Ketola. Sijoitusrahastonhan ei kannata yhteismetsiä omistaa.

    Muistaakseni näihin ostettiin UPM:ltä metsät, UPM myi silloin paljon metsää.

    Scientist

    UB Metsällä on minimisijoitus muistaakseni 5000 euroa, sillä saa kyllä jo aika monta puuta.

    Huomasin, että budjettineuvotteluissa oli sovittu, että ulkomaisten sijoitusrahastojen vuosittaisista tuotoista perittäisiin aina 5% lähdevero. Se koskee varmaan myös ulkomaisia metsärahastoja.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 209)