Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 9 vastausta, 61 - 69 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • jees h-valta

    Mitähän kummaa tarkoittaa kantona kun sanoo että ”metsä älyttämällä otettu pois”?
    Jos (kuten yritin ymmärtää) hän tarkoittaa metsän uudistustoimia niin tuskinpa niitä kovin moni vasten tahtoaan tekee. Minä ainakin aion uudistaa mahdollisimman nopeaan tahtiin ainakin vanhat kuusikot pois. Ja olen aina iloinen kun saan laittaa uutta metsää kasvamaan.

    Kantona

    En toki tarkoittanut metsän uudistustoimia sinänsä, nehän joutuu jokainen tekemään säädetyssä tarkassa järjestyksessä. Mutta viima viiltää ihan eri lailla aavalla nummella kuin pienehköllä suurten kuusten ympäröimällä aukolla.

    Tarkoitin lähinnä sitä, että jotenkin meitä kannustetaan tuotteliaiksi, vähän yksinkertaisiksi ilmaisen elimen luovuttajiksi siinä tapauksessa, että metsämme tuottaisivat suurimmaksi osaksi alle kymmenen tai alle kahdenkymmenen euron kiintokuutiohinnalla olevaa materiaalia. Siihen tilaan jos on joutunut niin poispääsyä ei ole vaan pitää alkaa miettiä miten saisi tuon vanhan nuukan karvareuhkapää ukonkin pois tyytyväisestä olotilastaan

    Gla

    Ei metsä mitään tuota, ellei sitä hoideta ja hakata. Siitä tässä on kyse.

    A.Jalkanen

    Varttuneeseen ikään ehtinyt äitini säästi eikä tehnyt avohakkuita. Tervasrososieni söi lannoitettua uudistuskypsää männikköä vuosikausia, ja nyt on paljastunut alkava kaarnakuoriaistuho vanhalla kuusikuviolla muutaman vuoden ikäisen (tehty v. 2007) aukon reunametsässä. Jos siis säästätte – niin tarkkailkaa metsiänne!

    Kantona

    Metsiä pitää todella hoitaa. Niin, että sieltä tulee tuloja kun niitä tarvitsee. Ei silloin kun joku muu tarvitsee tuloja.

    Tervarososienestä olen kuulut sellaisia juttuja, että sen taitava metsäomistaja näkee kohtuullisen hyvissä ajoin. Kyllä kannattaa senverran käydä omissa ja lähiomaisten metsissä etta havaitsee tuon.

    Toki tervaahan niistä puista saattaa saada, Peltsi teki tuosta aiheesta ohjelmaakin jokunen viikko sitten Lapinmatkallaan. Liekö vielä Areenassa.

    raivuri

    Metsän hoitoa kannattaa ajatella ensisijaisesti metsän kunnon/laadun ja kasvun kautta. Siinä vaiheessa paras tuotto usein karkaa käsistä, jos aletaan oikeasti rahan tarvetta varten metsää säästämään.

    Ostopalstallani on käynyt juurikin näin, mutta ei haittaa koska sen ostohintakin oli sitten reilusti alempi+sijainti vanhan tilan rajalla. En halua yleistää, mutta kysymyksessä oli 85 vuotias kaupunkilaismetsänomistaja, joka säästi metsää lapsilleen. Heistä kuitenkaan kukaan ei halunnut jatkaa. Hyvin hoidetut nuoret metsät, lannoitettua, tiet ja taimikot kunnossa, mutta päätehakkuut tekemättä. 110-140 vuotiaat kuusikuviot olivat aika hurjassa kunnossa kun tuulenkaatoja ei ollut korjattu, koska niistä ei kukaan tiennyt.

    Pinsiön vaari

    Keskustelin äskettäin urheilukaverini kanssa vanhemmasta miehestä joka siirsi metsää hänen lapselleen. Ja teki vielä suurella innolla useana vuonna töitä metsän eteen. Oli keskustelukumppanini vaimon eno, lapseton leskimies.

    Oli ostanut maatilan jonka pellot oli ollut kauan vuokralla ja metsät ”käymättä” ainakin 20 vuotta. Se kaikki mitä lahjoitusmetsässä tehtiin oli pitkä lista ja melkoinen metsäkoulu kaverillenikin. Erityisesti vanhan aikanaan karjan tuulensuojana ja sateenpitopaikkana olleen maannouseman pilaaman kappaleen saneeraus koivikoksi oli hienoa kuultavaa. Aitaamalla olivat pitäneet hirvet sieltä pois.

    Nykyinen metsänomistaja on jo iältään 9 vuotias. Ja vanhemmilla edelleen työleiri lomilla ja vapaapäivinä. On heillä omaakin metsää mutta melkoisen alan omistaja nuoreni kerralla n 70 vuodella.

    MJO

    Jesse:
    itse olen kyllä selkeästi koko ajan puhunut kahdenkymmenen vuoden kasvatuksesta ja 300 motista siinä.

    Jesse on rohkea poika, kun uskaltaa luottaa, että energiapuu tukea maksetaan 20 vuoden päästäkin istutuksesta. Tällä menolla alkaa olla valtio kassa muutaman vuoden päästä siinä tilassa, ettei ”lainarahaa” saada enää energiapuutukiin vaikka poliittista tahtoakin löytyisi.

    Hybridiä taitaa olla turha tarjota muuhun, kuin polttoon? Silloinhan 300 mottia on liiankin paljon, jos kukaan ei osta.

    jees h-valta

    MJO sepittelee suulla suuremmalla asiasta josta ei mitään tiedä. Tämähän kyllä yleistä metsäpuolella mutta jospa nyt jo uskoisit ettei hybridihaavan kasvatukseni perustu tukiin eikä energiapuun tuottamiseen. Toki latvukset saavat sinne mennä mutta tuskinpa niistä kukaan tukia makselee. Ja kas MJO kun siitä kahdestakymmenestä kasvatusvuodesta on jo pitkälti yli puolet kasvettu. Ja voin sanoa ettei se olisi kemeraan kelpoinen ollut enää kymmenvuotisenakaan. Kas kun vahvuus rinnankorkeudelta heippasi jo silloin yli kriteerien.

Esillä 9 vastausta, 61 - 69 (kaikkiaan 69)