Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • jees h-valta

    Kait niitä varmaan on kun ainakin läheiseltä autiotalolta on havaittu.
    Kaikki elukat niissä lähimain tuntuu viihtyvän. Ja linnut myös.

    Puun takaa

    ”Silloin voi puuntakunenkin joutua omiaan hiukan tuomaan julkisvalokeilaan vaikka aivan samalla periaatteella. Eli kasvatusikä ja tuotos kehiin. Ja muu laajuus aivan halutun mukaan. Minusta ainakin saa varmasti kaikki irti. Kaikki on ”mapeissa”.

    Mitäs se Jessä oikein tuolla edellisellä tarkoittaa?
    Minä, jos kuka olen täällä puunkasvatustuloksia esitellyt kuvin ja tiedoin.
    Metsäntutkimuslaitoksenkin kanssa on tehty yhteistyötä.
    En nyt oikein ymmärrä, mitä minun pitäisi vielä tarkemmin kirjata?
    Sitä paitsi, nämä metsät ovat katsottavissa, kunhan aikatauluista sovitaan.

    karukko karukko

    Kun ikärajamiehet jo kovalla kiireellä askartelevat metsäteiden varsille K-60 -kylttejä, niin miten olette suunnitelleet asian metsien ostopuolella? Myykö Laatumaa enää alle 60 -vuotiaille, meneekö ostajan ikäräja 50:ssä vai peräti 40:ssä ikävuodessa? Seuraavatko esim. puuyhtiöt esimerkkiä myydessään metsäomaisuuttaan?

    Jos ei saa omistaakaan, niin ei kait sitä voi sitten ostaakaan? Vai siirretäänkö metsä heti lainhuudon jälkeen saman tien valtiolle?

    Valtion metsien valtiolle tuloutuksesta taitaa olla jo nytkin kohtuullinen osa metsäkiinteistöjen myyntituottoa ja ei tästä montaa päivää ole, kun uutiset kertoivat, että sitä pitää kiihdyttää entisestään.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    OP metsä rahasto voi sitten ostaa ne. Ikämiehet voi sitten ostaa näitä rahastoja. Mitä nopeammin saadaan metsät ammattimaisen metsänhoidon piiriin niin sitä parempi koko yhteiskunnalle.

    Ikämiesten metsänhoito monesti painottaa enemmän polttopuun kasvatusta kuin nuorten. Pitäisi harventaa reippaasti taimikoita eikä sääliä ainespuunkin kaatoa. Se on joku pula-ajan syndrooma kun jokainen puu on potentiaalinen polttopuu. Tosin nuorten ja vanhojen taimikonhoidossa on paljon parantamisen varaa kun ovat aina liian tiheitä.

    jees h-valta

    Kaikkien ei tarvitse noudattaa samaa kaavaa ja se ei todella ole ikäkysymys. Omistuksen käyttö on suvereeni ja selvä. Vaikka polttaisit kymmenen vuoden välein.

    Metsuri motokuski

    Kyllä ne nuoretkin osaavat jättää metsänsä hoitamatta. Varsinkin jos kyseessä on perintötila ja motivaatiota ei omasta takaa löydy. Nyt raivasin just 5,1ha 85 vuotiaan rouvan taimikkoa ja vielä hän metsiään hoitaa tunnollisesti. Tuskin hän edes siellä käy mutta kun kertoo hoitotarpeet niin ”paalua ” löytyy työhön. Perillisten metsänhoito motivaatiota kyllä suuresti epäilen.

    Niin se vain on että metsä ei ole laiskan miehen tai naisen sijoitus.

    kuusessa ollaan

    Jep. Tiedän veljeskaksikon, joista toinen haluaisi tehdä harvennuksia perityllä tiluksella. Toinen epäilee toisen hyötyvän tai ureattavan ja on siksi kieltänyt yhdenkään rungon kaatamisen.
    Lopputuloksena ovat tiluksen reheväpohjaiset metsät täynnä lumituhoja ja kaarnakuoriaisen raiskaamia kuusia. Sähkölinjojen raivaajat ovat ainoat tilan metsien hoitajat, pitävät linjan sen verran auki että talon sähkölämmitys pelaa.

    Vanhempi väki on kasvattanut metsiään omien eläkepäivien turvaksi, ei kai heitä voi siitä rankaista?

    Puun takaa

    ”Kaikkien ei tarvitse noudattaa samaa kaavaa ja se ei todella ole ikäkysymys. Omistuksen käyttö on suvereeni ja selvä. Vaikka polttaisit kymmenen vuoden välein.”
    Lähetetty: 12.09.2014
    Lähettäjä: jees h-valta

    Miksi sitten niin kovin kärkkäästi puutut meidän muiden metsänkasvatuksiin?
    Eikös se sama vapaus pitäisi olla kaikilla.

    jees h-valta

    Vain ne joille ”kolahtaa” kokevat johdattelevat neuvoni ahdistaviksi.

    Kantona

    Onpa hieno lausahdus tuo ”metsät pois vanhoilta miehiltä”. Aika moni huomaamattaan on tässäkin keskustelussa alkanut uutterasti sahailemaan oksaa, jolla istuu. Eikä tajua sitä vieläkään.

    Oikein tempperamenttisia kannanottoja, hyviä perusteluja, tyytyväistä hyminää kun ajatellaan yksittäistä vanhaa ukkoa, jolta olisi hyvä saada metsä anastettua. Miksiköhän?

    Ehkä on katkerasti huomattu, että itse ollaan keski-ikäinen tai nuorehko mies tai nainen, jolta tosiaan tuo metsä on vähän älyttämällä otettu pois. Jäljellä viimanviiltämä taimikko, jolta ei tuloja ole tiedossa vuoskymmeniin. Töitä tuottamattomia silti lukemattomiksi miestyövuosiksi

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)