Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • MaalaisSeppo

    Metsien omistussuhteet eivät lienee suurikaan ongelma. Nytkin jää huomattava osa vuotuisesta kasvusta hakaamatta. Kysyntää kun ei ole.

    Jos metsät otetaan pois vanhoilta miehiltä, niin vielä suuremmalla syyllä pitäisi pankkitalletukset ottaa pois. Pankkitileillä makaa noin 90 miljardia rahaa. Huomattava osa siitä tuottaa inflaatiota vähemmän. Tämä osa paremmin sijoitettuna tuottaisi vähintään saman verran lisätuloa, kuin metsien vuotuiset hakkuut yhteensä. Tästä löytyisi lääkettä kansantalouteen ja nopeasti.

    Rahojen ja metsien siirto ”parempiin” käsiin ei luonnollisesti onnistu demokraattisessa järjestelmässä. Kotimaisin voimin jää mätäkuun jutuksi. Putinilta voisi kylläkin löytyä keinot.

    raivuri

    Itseasiassa laivaa nimeltä metsäteollisuus on jo aika tehokkaasti saatu käännettyä pelkästä sahaus+paperi konseptista monipuoliseksi tuotteita, kemiaa ja energiantuotantoa harjoittaviksi monipuolisiksi yhtiöksi.

    jees h-valta

    Tulevaisuus on bion kuten olen jo moninaisia aikoja päätellytkin.

    oksapuu

    Hmm…

    Onko Metsähallitus ”vanha mies”, dumppaavat markkinat täyteen
    raakapuuta ja nyt siis myös tiloja…

    Metsuri motokuski

    Tuskimpa metsähallituskaan myy sen enempää puuta kuin siltä ostetaan. Metsähallituksella on pitkät toimitussopimukset jotka perustuvat metsän tuottoon. Totuus on myös se että pientoimittajat tahtovat jäädä silloin jalkoihin jos puun osto kangertelee ja ostajat ovat sitoutuneet pitkiin toimitussopimuksiin.

    Ammatti Raivooja

    Oliko edellisen nousukauden huipulla 2007 kun Brunila vaati heti 400 miljoonaa teihin, että puut ei lopu tehtailla. Tänäkin päivänä valitetaan tier ajoista niin kyllähän nyt luulisi siltojenkin takana pikkuleipiä olevan jotain mitä pitäisi saada tehtaille. Äänekosken tehdas lisää jo vuotuista käyttöä 10%. Ja kyllä puusta pitääkin olla ylitarjontaa, se luo pohjan uusille investoinneille. Itse jos olisin metsä yhtiön johtaja niin kyllä pelottaisi investoida Suomeen kun kattoo miten voimaton valtio on saamaan metsänomistajiin mitään kuria. Täällä voi kaikki valita huvittaako kasvattaa metsiä vai ei. Suomi ei tule pärjäämään supervaltioille kuten Kiinalle missä kansallinen etu on aina yksilön etua ylempänä.

    Se joka sano, että metsäteollisuus on uusi Nokia oli todella oikeassa. Pitkään tuudittauduttiin ajatukseen, että kaikki jatkuu samanlaisena Nokiassa hamaan tulevaisuuteen mutta sitten kun ykskaks pitäisi saada iso laiva kääntymään niin se ei enää onnistukkaan.

    Ennakoivan tekstinsyötön kanssa saakin olla tarkkana.

    Puun takaa

    Pitkäparta on oikeassa siinä, että valtion metsistä myydään nyt puuta enemmän kuin mikä olisi pitkällä tähtäimellä järkevää.
    Läpimittarajoistakin luovuttiin, jotta valtion metsät voidaan parturoida keskenkasvuisina.
    Paniikkitunnelmaa pohjoisessa on lisännyt vielä metsäyhtiöiden ja muiden suurten metsänomistajien metsien laittaminen myyntiin pohjineen.

    Metsuri motokuski

    Ei se läpimittarajasta luopuminen ollut Metsähallituksesta lähtöisin. Minusta yksi idea oli että vajaa tuottoiset metsät joissa ei vaadittavaa läpimittaa saavuteta voidaan hyödyntää ilman byrokraattista lupamenettelyä ja siten nekin voidaan uudistaa.

    Enemmänkin voisi sanoa että moni perikunta ja metsäyhtymä pääsi nyt nauttimaan siitäkin vähästä rahantuonnista ja hyödyntää siten kesken kasvuiset metsänsä. Nuohan instanssit ovat kuuluisia hevosmiesten lisäksi siitä että kaikki revitään mitä irti saadaan.

    Puun takaa

    Valtion metsille asetettu tuottotavoite on niin suuri, että juuri sen takia läpimittavaatimuksesta luovuttiin. Sitä ei vain haluttu kertoa julkisesti, ja keskustelu ohjattiinkin yksityisten metsänomistajien vapauksia korostavaksi.
    Valtion metsien hakkuut ovat nyt verrattavissa sodan jälkeiseen sotakorvausaikaan, vain sillä erotuksella, että nyt hakataan myös hyväkuntoisia ja hyvässä kasvussa olevia vasta yhden tukkipuun metsiä aukoksi.

    jees h-valta

    Mutta niinhän sinäkin puuntakunen teet omien viestiesi mukaan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)