Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • Pähkäilijä

    Vaikkei seuraavalla sukupolvella olekaan aikaa raivuulle lapsikatraan keskellä niin kaithan sitä yhdelle jos toiselle sukupolvenvaihdoksen tehneelle käynyt että itse vielä raivaa mutta lapset tekevät metsävähennykset niistä 🙂

    Rane

    Niinpä,ja kun ne metsät on pakkolunastettu niin ei ole enää mistä ottaa niitä polttopuitakaan.

    jees h-valta

    Paras metsien hoito-ja hyödynnysikä alkaa vasta 60v:n jälkeen. Alkaa päästä palkkatyöstä pikkuhiljaa eläkkeelle ja perhehuoletkin ovat vähenemään päin. Itse aion aktiivina ostaa vielä lisää tiluksia ja ottaa lähes täysin ohjat myös hoitopuolen toimiin. Saatan jopa investoida omatoimikalustoonkiin huomattavasti nykyistä enemmän.
    Kyllä täällä on suorastaan metsäläistä ajatuspöhinää. Mutta saattaa olla ettei parta ja järki eikun oliko se ny joteskuten muuten se vanha sanonta. Ei muista ku ei ole vielä sitä kuuskymppistäkään. Jospa siitä sitten kirkastuu.

    Puun takaa

    Samat sävelet kuin Tervarosolla.

    Rane

    Hyvä pojat,hyvinhän tuo sujuu ilman pakkolunastuksiakin.

    Pinsiön vaari

    ”Ei ikä ole vika patti vika on!” Näin totesi Veerti aikanaan kun hevoskauppaa teki. Tunsin sodankäyneen miehen joka oli aikanaan tehnyt sukupolvenvaihdoksen. Mutta oli ”jättänyt oikeuden” työntekoon metsissä. Ja myös teki. Muutaman sata metriä metsäautotietä jupusi hiljalleen pienellä kaivurilla ja traktorilla. Puut tielinjalta korjasi moto ja kulutuskerroksen tiehen veti autoilija. Kaikki muut tekivät vaimonsa kanssa. Vaimo luopui 70 vuotiaana omasta yrityksestään. Sai muuten silloin syntymäpäivälahjakseen raivaussahan! Teki sillä useana vuonna hommia siten että suvun metsissä ei ollut yhtään raivausrästejä. Vasta silmiin tulleet kaihit hillitsi metsätöitä.

    Kyllä sukupolvenvaihdokset kannattaa tehdä ajallaan mutta jos on ikänsä painanut töitä sitä ei parane yht`äkkiä luopua. Kiinnostusta metsään nuoremmille kuitenkin pitää koittaa ylläpitää. Sitä ei kannata jättää siihen sukupolven vaihdoksen tienoille. Koulun alaluokkalaisille kannattaa järjestää metsään eväsretkiä ja sen aikana kertoa metsään liittyviä asioita. Myös metsäkirjallisuuden esilläpito ja nykyisin metsäisten asioiden tietotekniikan kanssa askartelu jopa ”avunpyyntö” niihin herättää kiinnostusta nuorissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tässä kai mitään sukupuolisyrjintää tarvita.

    Pinsiön vaarin kiinnostuttamiskonstit vaikuttavat hyviltä, etenkin tuo tietotekniikkakortti. Saatan koettaa soveltaa omaankin nuorisooni.

    Kannattaa myös muistaa, että metsänomistuksen voi hyppäyttää yhden sukupolven yli ja säästää samalla perintöveroissa. Hallintaoikeuden voi toki jättää keskimmäiselle sukupolvelle, jos rahantarvetta on tai nuoriso vielä alaikäistä (määräajaksi mieluiten).

    Sitten yksi tärkeä huomio. Kaiken ikäisten kannattaisi tehdä ns. edunvalvontavaltuutus sitä tilannetta varten, että itse ei kykene asioitaan hoitamaan, syystä tai toisesta.

    Pinsiön vaari

    Oikein hyvä A Jalkanen! Tuota edunvalvontavaltuutusta ei kukaan järkevä jätä tekemättä!

    koskela

    ” ”Että oikein pakkolunastettaisiin vain omistajan ikään perustuen palvelemaan yksityisten liikeyhtiöiden raaka-ainehuoltoa. Tämä oli astetta pöhlömpi ehdotus, kuin metsän kiinteistövero. Samoilla tulilla valtio voisi pakkolunastaa myös ikäihmisten omistamat käyttämättömät pellot, jotta ei vaan rehuteollisuus jäisi ilman raaka-ainetta

    Mitä valtio sitten tekisi hankkimillaan metsillä? ” ”

    Vast: sitä mitä nytkin – yli 100 M€ joka vuosi puhdasta tuottoa ja siihen vielä luonnonsuojelualueet päälle.

    Gla Gla

    Lisääntyisikö Suomen metsien tuotto sillä, että valtio lunastaisi ne? Alkaisiko teollisuus ostaa lisää puuta vai lisääntyisikö ainoastaan puun tarjonta?

    Minusta tässä asiassa on oleellista, että huolehditaan aktiivisten toimijoiden edellytyksistä harjoittaa metsätaloutta niin pää- kuin sivutoimisestikin. Komentotalouden mallin mukainen uusjako ei ole hyvä ratkaisu, koska sitä ei ohjaa talodelliset tekijät, vaan keinotekoiset, taloudesta riippumattomat määritelmät.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)