Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • suorittava porras

    Metsälehden lukijalta-palstalla olevassa jutussa käsitellään ”vanhoina miehinä ” ennen vuotta 1945 syntynyttä väkeä . Saamattomuutta , ja kyvyttömyyttä esiintyy toki nuoremmassakin polvessa .

    Artikkelin kirjoittaja ei olisi kajoamassa aktiivitiloihin eikä
    puuhapalstoihin . Ikääkin kirjoittajalla tuntuu jo olevan , mutta siitä huolimatta 100- 150 litraa 2t bensaa palaa vuosittain metsänhoitotöissä.

    ————————————–

    Tilasta luopumisesta ei pidä tehdä turhan vaikeaa . Jos tilanne vaatii , tarvitaan vain päätöksiä .

    Tunsin itseni ”vanhaksi” mieheksi jo vähän yli 40-kymppisenä .Maatilan hoitaminen , perhe , ja 2000 tuntia vuosittaista työkaikaa tilan ulkpuolella alkoi käydä voimille . Laajentamismahdollisuuksia tilan puolella ei ollut , joten tilan myyminen (velattoman) , jäi lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi . Halusin nukkuakkin enemmän , kun neljä tuntia yössä.

    Parin vuoden projekti tilan myymiseksi tuotti lopulta onnellisen lopputuloksen. Yksi pariskunta pääsi asumaan maalle ja kaksi naapuria sai tarvitsemaansa lisämaata . Minä puolestani pääsin muuttamaan perheineni mukavalle paikalle uuteen taloon . Perheen neljälle lapselle ja heidän harrastuksilleen jäi enemmän aikaa ja työmaatkin olivat lähempänä .
    Päivääkään en ole päätöstä katunut . Jos ei jaksa , on viisasta tehdä ratkaisut ajoissa . Pakon edessä tilanne on jo vaikeampi . Tunnustan suoraan , ettäen kirjoittelisi tässä , jos olisin jatkanut entiseen malliin . Burn out oli tosi lähellä .
    Luopumisesta jäi muutenkin hyvä mieli . Tila on kehittynyt ja metsätkin voivat hyvin osaavissa käsissä.

    Timppa

    Vaikuttaa olevan joukossa ikärasisteja. Mihinkähän tutkimukseen perustuu tieto, että vanhat miehet tai naiset hoitaisivat metsiään huonommin kuin nuoret. Ainakin meikäläisen tuntemat ikääntyneet, esim äitini vielä 90-kymppisenä huolehti aktiivisesti perikunnan metsistä, tosin meidän nuorempien kanssa yteistyössä. Apuna oli hänellä luottomiehet MHY:ssä ja metsäyhtiössä.

    Tuntemistani nuoremmista suuri osa sitä vastoin varmasti jättäisi metsät enemmän tai vähemmän huonolle hoidolle, jos metsät olisivat heidän vastuullaan.

    Eläkeläisillä on aikaa ja näkemystä hoitaa metsiä kunnolla. Asia erikseen on sitten se, että milloin myydään. Jätetäänkö jälkipolvelle myytävää vai vain hoidettavaa. Tilanteet vaihtelevat perhekohtaisesti eikä yleispätevää ratkaisua ole.

    Yhteismetsä on siitä mukava systeemi, että porukkaan kerääntyy nuorempia ja vanhempia, jos perintöasiat hoidetaan järkevästi. Silloin vastuuta voidaan sopivasti jakaa nimenomaan kiinnostuneille.

    Puun takaa

    Huoli eläkejärjestelmän riittävästä maksukyvystä jatkossa on ymmärrettävästi lisännyt väestön kiinnostusta metsänomistukseen ja tämän muotoiseen ”omaeläketurvaan”.
    Pitää muistaa, että Suomessa on koko ajan eri syistä lisääntyvä määrä ihmisiä, joilla ei tule olemaan alkuunkaan riittävää eläketurvaa.

    Ammatti Raivooja

    Eikä valtiolla ja kunnilla ole maksukykyä vanhenevan väestön vanhustenhuoltoon. Kyllähän sitä valtio ja kunta voisi suurennuslasin alkaa katsomaan laitoshoitoon johtuvien henkilökohtaista omaisuutta. Jos siellä on metsää niin voisi hyvinkin korottaa maksuja heiltä. Silloin metsän joutuisi myymään, laittamaan tuottavaan asentoon tai parhaimmassa tapauksessa antamaan ennakkoperintönä hyvän sään aikana.

    Nyt on käynnissä valtava rakenteellinen muutos siinä ketä tulee metsänomistajiksi. Kaupungissa kasvaneita melkein eläkeläisiä itsekin. Sanonpahan vaan, että nykytilanteeseen säilyttämisessä on täysi työ. Näitä nyt hakattavia metsiä on ollu hurja määrä porukkaa hoitamassa. Nyt maaseutu on tyhjentynyt ja itse tekemisen määrä laskenut. Vissiin asiaa ei oikeen ymmärretä kun kaikki ihmisten suorittama omatyö metsissä ei näy missään tilastossa. Ulkopuoliselle avulla luulisi olevan paljon kysyntää tulevaisuudessa. Varsinkin ennakkoraivaukseen jos hakkuu sykli tulee olemaan perinnönjakojen väli.

    6 m3

    Taidetaan sitä laitoshuoltoon joutuvan vanhuksen metsäomaisuutta katsoa jo nyt suurennuslasilla. 🙁

    Rane

    No joo,taas näitä ehdotuksia jotka voi siirtää mappiin jossa lukee ”löysää sontaa -tunkiolle”.
    Ensin pitäisi valita ollaanko vailla ”metsänomistajan valinnanvapauden” tilalle pakkolunastuksia jos metsänhoidon tyyli ei miellytä.
    Toiseksikin metsätalous ei ole missään kyvyttömyyden tilassa.Aina kun metsäteollisuudella on oikeasti puun tarvetta niin puuta löytyy yllin kyllin ostettavaksi.Puukauppa tökkää oston loppumiseen jos tökkää,ei myyjien ikääntymiseen.
    Kolmanneksi perustelu että jos ei itse kykene/osaa/jaksa tehdä kaikkia töitä metsissään niin metsät on pakkolunastettava on älyvapaa.Pitäisikö Kärkkäisen Matin metsät pakkolunastaa koska hän tekee vain murto-osan tilojensa töistä itse ja nekin harrastusmielessä?

    Ammatti Raivooja

    Oho, tulipas hieno olkiukko Ranelta.

    jees h-valta

    Jotkut jopa nuoremmatkin taitavat olla kyvyttömiä hoitamaan päätään!
    Niin kyvyttömiä horisevat.

    Puun takaa

    Koskeekos tämä sääntö myös Pitkäpartaa itseään?
    Yleinen eläkeikä on nousussa, mutta voihan asiat toki järjestää kullekin sopivasti.

    Ammatti Raivooja

    Ihminen on silloin tehokkaimmillaan kun sillä on paljon velkaa. Olisi myös taloudellisinta kun nuorten ei tarvitsisi elättää pankkia. Vanhat ei enää edes tarvitse rahaa niin miksi tehdä hakkuita. Kyllä olisi järkevää, että metsänomistaminen sattuisi vuosille 30-65. Tästä kun saisi jatkumon, että joku sukupolvi ei jäisi roikkumaan ja siirtäisi ajoissa metsät seuraaville. Sitten se, että nuoremmilla ei olisi aikaa raivulle kuin vanhemmilla niin vanhemmilla ei ole enää kykyä ja kuntoa. Ulkopuolisen avun varassa sitä joutuu monikin olemaan jokatapauksessa. Suomea kuten muitakin länsimaita vaivaa lihavuusepidemia. Nuoret ovat paremmassa kunnossa tämänkin suhteen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)