Keskustelut Metsänhoito Metsät nyt Suomessa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 114)
  • Metsät nyt Suomessa

    Merkitty: 

    Suomessa on nyt metsää puuntuotantoon 20.3 milj ha,kitumaita 2.5 milj ha.Metsät nyt kasvaa jotain 103.5 milj m3.Yli 100-vuotiaita puita vähentynyt 20 %.120-vuotisista puista 85% on suojelualueiden ulkopuolella.Greenpiece arvostelee Suomen metsien hoitoa.Kuulemma monipuolisuus on katoamassa.Luonto kyllä on semmonen,että jos jokin laji katoaa,tilalle tulee uusi laji tai katoamassa oleva laji alkaa muuttumaan erilaiseksi.Semmonen on luonto,joka kulkee hitaasti ja muuttuu hitaasti.Eli katoavat lajit uusiutuvat ja mitään luonnon köyhtymistä ei tapahdu siksi,että vauhti on luonnossa hidas.400 milj vuotta on eletty kun metsät ja kasvit alko kehittymään viherlevistä eli metsät eivät elä vauhdilla sillai ,miten Greenpiece kertoo.Luontoa muuttaa myös laattojen liikkeet

  • Timppa

    Mielestäni paras esitys ikärakenteen kehityksestä. Tietenkin metsät ovat nuortuneet suojelualueiden ulkopuolella, kun metsiä on hakattu. 

    Päätehakkuita on viime aikoina tehty tassaisesti n 120000 ha, mikä merkitsee luonnollisestikin mieluumminkin  vanhojen metsien lisääntymistä, koska hakkuita on vain 6 % metsäpinta-alasta,  Siis keskimääräinen kiertoaika olisi 150 vuotta.

    Hakkuiden lisääntyminen johtuu harvennusten lisääntymisestä ja siitä, että päätehakkuuleimikoilta tulee hehtaaria kohden entistä enemmän puuta.

    Luulisin, että Suomen metsät olivat nuorimmillaan n vuonna 1900, jolloin tuntui kaskikauden vaikutus ja 35 vuotta kestänyt voimakas määrämittahakkuuvaihe sahateollisuuden tarpeisiin.

    Visakallo

    Timppa esitti asiat kuten ne ovat. Meillä on jo pitkään ollut maantapa, että tietyt tahot saavat esittää metsiin liittyviä väitteitä, vaikka ne eivät pidä lainkaan paikkaansa. Olisi kaikkien kannalta parempi, että kaikki osapuolet pysyisivät totuudessa.

    Jätkä

    Pohjanlahden rannikkovyöhykkeellä tervanpoltto oli vielä 1030-luvulla niin kiihkeää, että esim sellaisen metsäpitäjän kuin SOINIn, männiköt olivat hakattu käytännössä loppuun. Eikä siellä taidettu kaskenpolttoa tehdä.

    Pohjanmaalla poltettiin kyllä mutta vain turvemaita ”Täällä kytösavun aukeilla mailla on kansa…”

    Tuon tervanpolton ansiosta Soininkin metsät ovat tuottavassa kunnossa.

    Katselin vanhoja muistiinpanojani ja siellä oli muistiin merkitty, että Suomen metsissä olevia yli 30 cm paksuja runkoja oli keskimäärin  yksi/ha. Tänään niitä on kymmenkertainen määrä!

    A.Jalkanen

    https://forest.fi/fi/artikkeli/metsien-ikarakenne-vuosina-1951-2019/#e62a0287

    Jos tuota graafia tutkii niin Etelä-Suomessa on ikärakenne voinut ollakin nuorimmillaan vuoden 1900 paikkeilla, mutta vastaavasti Pohjois-Suomessa ne saattaisivat olla nuorimmillaan juuri nyt.

    Rukopiikki

    Pohjoisessa metsät näyttää suojelualueiden ulkopuolla hyvin nuorilta. Ja hyvin nuorina niitä myös aukoksi hakataan. Järeä tukki on talousmetsissä harvinaista jo.

    Tervanpolton pohjoisraja kulki jossain Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajoilla. Pudasjärvi oli vielä kova tervapitäjä mutta Ranua ei enää.

    Visakallo

    Pohjoisessa on miljoona hehtaaria suojeltua vanhaa metsää, eli neljäsosa metsäalasta. Eikö tämä jo riitä siellä turvaamaan vanhojen metsien olemassaolon, vai pitäisikö loputkin metsät julistaa käyttökieltoon?

    Kurki

    Kasvullista metsämaata Suomessa on 20,3 milj.ha, jossa metsäiset suojelualueet 1,7 milj.ha mukana.

    Taluosmetsiä Suomessa on 18,6 milj.ha.

    Linkki: https://forest.fi/fi/artikkeli/paatehakkuiden-pinta-alat-ovat-laskeneet-pitkaan/#743c8be6

    Linkin mukaan päätehakkuita on ollut vuosittain (1996-2014) n. 200 000..170 000 ha.  Se tekee n. 1% talousmetsien alasta ja tarkoittaa sitä että metsien ikä on pysytellyt tuon välin lähes saman ikäisinä. Tämä ei oikein tue käsitystä, että viime vuosien metsien kasvun hiipuminen johtuisi metsien ikääntymisestä.

    Lainauksia netistä:

    Suomen maapinta-alasta 26,3 miljoonaa hehtaaria (86 %) on metsämaata, tästä hyvälaatuista talousmetsäksi luokiteltavaa on 20,3 miljoonaa ha, lukuun sisätyvät myös kaikki suojelualueet. Hyvälaatuisen metsän lisäkasvu on määritelmän mukaan 1 m³/ha/v.

    Suojeltuja metsiä (metsä- ja kitumaa) on Suomessa kaikkiaan 2,9 miljoonaa hehtaaria (josta metsämaata 1,7 miljoonaa hehtaaria), eli 12,6 prosenttia metsä- ja kitumaan alasta ja 8,2 prosenttia metsämaan alasta. Metsäpinta-ala tarkoittaa metsä- ja kitumaan yhdessä muodostaman puustoisen alueen eli metsän pinta-alaa.

     

     

    A.Jalkanen

    Kurki kts. Metsien hiilinielu s. 406 linkki YLE:n uutiseen viestissäni 12.10. Suurimmat metsäpinta-alat ovat nyt siirtyneet oikealle vanhempiin eli pienemmän kasvun ikäluokkiin.

    Kurki

    AJ:lle. Kyllä minä ne katsoin. Jos suuremmat pinta-alamäärät nyt viime vuosina ovat alkaneet siirtyä vanhempiin ikäluokkiin, niin  silloin uudistamispintalojen pitäisi olla reilusti suuremmat kuin 200 000 ha/v 1950- ja 1960-luvuilla.

    Löysin tilastoja uudistamispintaaloista 1970-luvulta lähtien. Sen jälkeen ovat olleet sitä samaa suuruusluokkaa kuin nykyisinkin < 200 000 ha.

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/tietoa-tilastoista/tilastojulkaisut/metsatilastollinen-vuosikirja

    Linkistä kohta ”3. Metsien hoito” napautus ja avautuu oikealle ylös tiedostoja joista valitaan ylin ja sitten sivun alareunasta napautus 3.2.

    Timppa

    Monenlaisia tilastoja .  Maa-ja metsätalousministeriön sivulta löysin tiedon, että vuionna 2020 avohakkuita oli 129500 ha ja luontaista uudistamista 22400 ha.  Siis yhteensä 151900 ha.  Tämä antaa Kurjen 18,6 miljoonalle hehtasarille 0,8 % vuodessa eli 125 vuoden keskimääräinen kiertoaika.  En muista, mistä sain sen 120000 ha.  Toisaalta julkisuudessas kerrotaan usein, että taimia istutetaan 150 miljoonaa, mikä puoltaisi käsitystä, että aukkojen määrä ei voi olla kovin paljon yli 120000 hehtaarin vaikka osa aukoista jätettäisiin hoitamatta ja osa kylvettäisiin-

    Täytyisi tyietää millainen ikäjakaantuma niillä uudistushakkumetsdillä on.  Jos hakkuut kohdistuvatkin nuorempiin metsiin tyyyliin Metsähallitus, niin se merkitsee, että hyvässä kasvussa olevia metsiä hakataan etuajassa.  Sama ovat rahastot saattaneet harjoittaa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 114)