Keskustelut Metsänomistus Metsät ja vaalikevät 2019

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 322)
  • Metsät ja vaalikevät 2019

    Vaaleihin liittyvä keskustelu leviää moneen ketjuun, josko saisimme tähän keskitettyä ajankohtaiset asiat. Alkuun pari linkkiä: https://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2018/10/vas_ilmasto-ohjelma_web-1.pdf

    Lainaan sieltä  pätkiä metsäosiosta, käykää itse lukemassaloput:

    Vastuullisella metsäpolitiikalla tulee ylläpitää ilmaston kannalta optimaalinen metsien kehitysluokkajakauma. Tehokkaimpia hiilen sitojia puut ovat kasvaessaan kuitupuusta tukkipuuksi. Uudistuskypsät metsät sitovat hiiltä, mutta ne ovat erityisesti hiilen varastoja, joten liian nuorta metsää
    hakattaessa tämä potentiaali menetetään. Metsien kiertoaikaa olisikin saatava pidennetyksi, niin että puu ehtisi käyttää hiilensidontapotentiaalinsa ennen raaka-aineeksi päätymistä.

    Metsien maaperään on sitoutuneena merkittävä määrä hiiltä sekä kivennäismailla että eloperäisillä mailla. Voimakas maan muokkaus päätehakkuiden yhteydessä heikentää maan hiilitasapainoa, ja maaperän hiiltä vapautuu myös ojitettujen kasvuisien metsien maaperästä. Toisaalta puuston lisääntynyt kasvu osalla
    ojitetuista soista kompensoi maaperän hiilipäästöjä. Poimintahakkuita toteuttamalla voidaan pohjaveden tasoa pitää korkeammalla, jolloin hiili pysyy sitoutuneena eloperäiseen maahan, eikä kunnostusojituksia tarvita. Haittana voi olla metaanipäästöjen lisääntyminen, mikäli suo vettyy.

    Metsänomistajat ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Puihin sitoutuvan hiilen määrää voidaan lisätä parantamalla metsänhoidon käytäntöjä. Tämä on usein myös metsänomistajan etu. Tulisikin rakentaa kannustinjärjestelmä, joka kannustaa hiilinielun vahvistamiseen. Kannustinjärjestelmän tulisi olla
    sellainen, jossa metsänomistaja palkitaan hakkuiden lykkäämisestä ainakin aikaisemmassa metsälaissa määriteltyihin uudistamisikiin. Mikäli metsä kuitenkin kaadetaan etuajassa, osa saadusta kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin. Tuen tulee kasvaa sitä mukaa, mitä vanhemman metsän säästämisestä on
    kyse, jotta kiertoaika pidentyisi. Järeämmästä puusta saa paremman hinnan, joten vaikka tulot viivästyvät ja osa kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin, saisi metsänomistaja kuitenkin taloudellisen hyödyn
    hiilivaraston kasvattamisesta.

    Metsien hiilinielun vahvistamiseksi Suomen tulisi mm.
    · asettaa hakkuut kestävälle tasolle hiilinielujen vahvistamisen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun näkökulmasta. Tämä on huomattavasti alempi taso kuin puuntuotannollisesta näkökulmasta. Oikea taso määräytyy viimeisimmän tieteellisen tiedon avulla.
    · kehittää kannustinjärjestelmä maanomistajille hiilinielujen kasvattamiseen.
    · parantaa metsätalouskäytänteitä neuvonnan ja ohjauksen kautta siten, että puuston ja maaperän hiilensidonta ja monimuotoisuus lisääntyvät talousmetsissä.
    · ohjata puuta erityisesti pitkäikäisiin korkean arvonlisän puutuotteisiin.
    · tukea metsänhoitotapoja, joissa maanmuokkausala minimoidaan siten, että riittävä
    uudistamistulos saavutetaan.
    · uudistaa Kemera-tukea niin, että se ohjaa aidosti kestävään metsätalouteen.
    · kohtuullistaa Metsähallituksen tuloutustavoitetta.

     

    Tämän linkin https://www.sll.fi/2019/02/25/luonto-pyrkii-eduskuntaan/?fbclid=IwAR1Wr-RdzRhCUjyw-Z-7nUiyTicUmkUbQU09PRNrC1rnBqMKknX5egfuwjE Takaa puolestaan löytyy luonnonsuojeluliiton kysely puolueille, kaikkien puoueiden vastaukset on sieltä luettavissa.

     

     

  • Tolopainen

    Suurin syntynyt ikäluokka Suomessa on ollut 120000 ja he ovat nykyisin jo olleet eläkkeellä kauan ja osa on Ruotsissa, mitään eläkepommia ei tullut kun suuret ikäluokat jäivät eläkkeelle. Ongelma ei ole eläkeläiset, vaan se että palkat eivät enää nouse läheskään sitä tahtia kuin takavuosina eikä eläkemaksutulo kasva. Globalisaaatio painaa palkkoja kaikkialla länsimaissa.

    puunhalaaja

    Suomi vaan alkaa tarvitsemaan ihan oikeasti muutakin työvoimaa kuin erityis a siantuntijoita jos  jatkossa aiotaan eläkkeet maksaa…

    Eikö ajatus kuitenkin ole se, että pitäisi saada sellaisia tyyppejä maahan, jotka tuottavat enemmän kuin kuluttavat? Nuo erityisasiantuntijat ovat juuri niitä.

    jees h-valta

    Toloppa, niitä palkkoja mikään globalisaatio paina vaan ahneentunut kapitalisti. Voitto erien jälkeen pitää kasvaa mieluusti joka vuosi.

    pitkät neulaset

    Kiinteistöverolappu tuli eilen. Katselin vanhoja papereita siinä samalla.

    Lähes kolminkertainen 14vuoden takaiseen…..

    pitkät neulaset

    Kattoremonttia kauppasivat juuri – summa n. 30 tonnia. Varmasti muutakin saa tehdä, keittiö ja pinnat…n. 60-70 tonnia. Veroa 15-20 tonnía …

    Muuttotappiokunta ja voi saada 20-30 vuoden päästä jopa 40 tonnia takasin.

    tamperelainen

    Vasemmistolainen(sark!) Aamulehti kirjoitti tänään pääkirjoituksessaan Sipilän istutustalkoista,hän haaveilee tempauksesta, jossa ”vapaaehtoiset nuorukaiset pikku kuokkineen marssivat maakuntalauluja veisaten suomalaismetsiin ja ryhtyvät siellä pistelemään männyntaimia tantereeseen. Bolshevistisella rauhallisuudella, varmaankin.
    Reippaat iskurityöläisethän ovat kuin neuvostovaltion ihannekuvastosta”
    Toimittaja ei osannut yhdistää kuokka olkapäälä marssien ja laulaen työskentelyä ja vastikketonta kansalaispalkka.Tämähän olisi aidointa taistolaisutta

    Tolopainen

    Meilläpäin  lapset ovat aina olleet mukana metsän istutksissa, muistan jo miten sitä tehtiin 60-luvun alussa. Oltiin istuttamassa männyn taimia, vanhemmat käyttivät kuokkaa ja me nuoremmat tökittiin taimia  maahan tai ainakin syötiin eväitä. Keväisin kerättiin myös männynkäpyjä myyntiin.

    mehänpoika

    Nykyisin hirvituhojen pelossa metsänomistajat uskaltavat istuttaa vain lähinnä kuusen taimia. Kuusentaimia menee nykyisessä pelon ilmapiirissä runsaasti ko puulajille soveltumattomillekkin alueille.

    Sipilä muistaakseni panisi koululaiset istuttamaan hakkuiden kasvattamiseksi 4 miljoonaa tainta. Laskelmani mukaan sillä saataisiin istutettua noin 2700 hehtaaria viljelyksestä poistunutta peltoa. Tietysti ”lisänä se on rikkakin rokassa”. Se on kuitenkin pieni apu hiilensidonnassa, jos ajatellaan mitä on menetetty, kun jo lähes 50 vuotta on hirvien annettu  tärvellä jopa vuosikymmen sitten istutettuja koivun ja männyn tainmikoita.

    Metsien hirvituhoista saa luotettavaa tutkimustietoa VMI:n tulosteista. Varsinaista tuhoalaa (ehkä noin 5 vuden aikana syntynyttä) on löytynyt noin 200 000 hehtaaria. Lievempi tuhoala on ollut jo pitkään noin 1 000 000 hehtaarissa.

    Koululaisten vuotuinen istutusala olisi noin 1,4 % varsinaisesta hirvituhoalasta, vuotuisesta tuhoalasta ehkä 6,8 %. Hirvisyönnösten menetys hiilensidontaan kertaantuu istutuksiin verrattuna moninkertaiseksi, koska hirvien syönnökset alkavat runsaampina vasta 5-10 vuoden ikäisissä taimikoissa.

    Tolopainen

    Tuon metsänistutusvelvoite pitäisi laittaa metsästysseuroille, vaihtoehtona hirvien kaatolupamaksuille, nyt metsästäjiltä kerätään 5milj€ kaatolupamaksuja ja riistanhoitomaksuja 12 milj€. Nuo maksut pitäisi siirtää maksettavaksi metsänistutuksilla.

    tamperelainen

     

    Nuo hirvituhot pitää nyt nostaa tämmöisille keskusteluseinille.Olen usein miettinyt samaa asiaa,ongelma on todellinen.KIrjautukaa ja kirjoitelkaa erilaisille palstoille asiasta.Nyt on hyvä hetki

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 322)