Keskustelut Metsänhoito Metsäsuunnitelman tulkinta ja hakkuumäärä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Metsäsuunnitelman tulkinta ja hakkuumäärä

    <p>Yhteismetsällämme on vuodelta 2012 metsäkeskuksen tekemä metsäsuunnitelma jossa tavoitteiden mukainen suositeltava hakkuumäärä vuosille 2022-2031 on 8315m3 ja suurin metsänhoidollinen hakkuumäärä 4952m3. Forestan ohjelma suosittaa hakkaamaan noin 10000m3/v eli 100000m3 vuosina 2023-2032. Metsään.fi ilmoitaa kiireellisten hakkuiden olevan 29000m3 ja hakattavissa oleva puumäärä 105000m3 vuosina 2023-2028.  Miten näitä lukuja olisi tulkittava ja mikä olisi oikea kestävä hakkuumäärä? keskikasvu on reilu 12000m3/v. Käsittääkseni vuoden 2012 jälkeen on kasvukäyriä on tarkastettu ylöspäin erityisesti suometsien osalta.    </p>

  • mehtäukko

    ”..8315m3 ja suurin metsänhoidollinen hakkuumäärä 4952m3.”- onko luvut toisinpäin? Joka tapauksessa jälkimmäiset keskenään jotenkin samoissa sfääreissä, mutta kokonaisuudessaan julmat heitot!?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsänhoidollinen hakkuumäärä saattaisi tarkoittaa kiireellisiä harvennuksia ja on siksi pienempi kuin suurin mahdollinen hakkuumäärä joka sisältää uudistushakkuut.

    Tavoiteltava hakkuumäärä riippuu tavoitteistanne, jotka olisi siis määriteltävä ensin: haluatteko maksimoida tuloja ja miten haluatte metsän rakenteen kehittyvän. Jos pyritään maksimikasvuun, keski-ikäisiä nopean kasvun vaiheessa olevia metsiä olisi oltava eniten. Jos taas pyritään tasaisiin metsänhoidon ja hakkuiden määriin, kaikkia kehitysluokkia voisi olla suunnilleen sama määrä pinta-alana mitaten.

    Optimointiohjelmaan (jos sellainen on käytössä) voidaan yleensä laittaa rajoitteita ja tavoitteita. Tavoite voi olla esimerkiksi: maksimoi nettotulot. Rajoite voi olla esimerkiksi: alueen puumäärän tulee kasvaa; kasvun per vuosi tulee pysyä vähintään samana; tulevien hakkuumäärien tulee kasvaa tai pysyä vähintään samana.

    mehtäukko

    Jos Mk:n ukot ovat ravanneet kuviot läpi, sitä pitäisin todellisimpana. Muut kun ovat keilattuja.

    Timo Heikki

    Forestan ohjelman puustotiedot on johdettu kyseisestä metsäsuunnitelmasta. Kuviotiedoista noin puolet on tarkistettu paikan päällä ja korjattu tarvittaessa. Joten Forestan tiedon on ajantasaisia. Pinta-ala on kasvanut noin 7% vuoden 2012 jälkeen. Pääosin tuoretta kangasta hankittu ja 03 kehitysluokkaa.

    Timo Heikki

    Kehitysluokkajakauma: T1 3,2%, T2 12,6%, Y1 2,8%, 02 19,8%, 03 48% ja 04 13,2%

    kmo kmo

    Metsään.fi taitaa suositella 04 luokan kuvioiden uudistushakkuita, kertyykö näistä sitten satatuhatta kuutiota? Onko nelosluokan metsää 200 ha?

    Puuki

    Kiireelliset ensin. Sitten voi hakata esim. kasvun mukaan ja kertyneet hakkuurästit mukaan (niiltä vuosilta kun vuosikasvua ei ole korjattu). Päätehakkuut ja kiireelliset harvennukset , siinä ne tärkeimmät yleensä on.

    Timo Heikki

    <p>Nelosta on enemmän kuin 200ha ja kolmosta melkein nelinkertaisesti. Eli nelosta on tulossa reilusti lisää </p>

    Timo Heikki

    Otin metsäkeskukseen yhteyttä ja sanoivat jotenkin näin: tavoitteiden mukainen määrä on optimoitu taloudellisesti ja metsänhoidollinen määrä on se minimi jolla metsä pysyy ns. ennallaan eikä kiireellisiä hakkuurästejä synny. Eli kun yhteismetsä luonnollisesti toimii taloudellisesti opmimoidusti on tuo suurempi määrä 8300- 10000m3 oikea hakkuusuunnite.
    Ketjun alussa A. Jalkanen näin arvioi olevan?

    isaskar keturi

    Kestävän metsätalouden perusta on:

    1. Harvennukset ajallaan, kun metsän kasvu ja terveys sen vaatii. Vuosi sinne tänne ei haittaa.

    2. Uudistushakkuita voi tehdä, kun isännän kukkaro vaatii. Jopa vuosikymmen sinne tai tänne ei haittaa, jos metsä terve.

    Suunnite sitten löytyy tienvarresta pinosta. Turhaa sitä on laskeskella tai ainakaan laskelmien mukaan lähteä toteuttamaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)