Keskustelut Puukauppa Metsäsuunnitelma, liito-orava ja metsänkäyttöilmoitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Metsäsuunnitelma, liito-orava ja metsänkäyttöilmoitus

    Asensin uuden metsäsuunnitelmamme Metsään.fi:hin,  Katselin sitä siellä ja havaitsin, että muutamaan rajalla olevaan aukkoon tai kalliolle oli ilmestynyt merkintä liito-oravasta.   Nehän eivät ole varsinaisesti liito-oravien asuinalueita.  Kaiketi tilanne on niin, että jossain rajan takana saattaa olla liito-oravahavainto ja sitten jollain kaavalla naapuristossa on alueet varattu ainakin selvitettäviksi hakkuuvaiheessa.  Tai sitten ”havaitsijan” koordinaatit ovat pielessä.  Niin kävi meillä kerran.  Virhe oli puoli kilometriä.

    Saattaa tulla ikäviä ja aikaanvieviä selvittelytilanteita vaikka metsänomistajan  omasssa suunnitelmassa tai tiedossa ei sattuisi olemaan  olemaan hajuakaan liito-oravasta.

    Kannattaa ainakin huolehtia siitä, että tekee metsänkäyttöilmoitukset niin, että on aikaa varautua tällaisiin yllätyksiin.

    Itsellä on kyllä käsitys, että ainakin osa ”havainnoista” perustuu muualta tuotuihin papanoihin.   Ei olla nimittäin koskaan myöhemmin löydetty enää sellaisesta paikasta merkkejä liito-oravista, joissa niistä on ilmoitettu tehdyn havaintoja

  • Rane2

    Muutama vuosi sitten tein, sattuneesta syystä, metsänkäyttöilmoituksen sen verran myöhässä että olin jo tehnyt kyseisen ensiharvennuksen.Sähköpostiin tuli metsäkeskuksen ilmoitus että he olivat tehneet Ely-keskukselle ilmoituksen mahdollisesta liito-oravan elinpiiristä naapurin puolella.Ilmeisesti kukaan ei käynyt tarkistamassa liito-oravahommaa koska asiasta ei kuulunut mitään sen jälkeen.Todennäköisesti näitä liito-oravahavaintoja on niin paljon ja ne ovat niin vaikeasti havainnoitavia ettei virkamiehet viitsi kaikkien takia vaivautua metsään.

    Korpituvan Taneli

    Liito-orava on ilmeisestikkin paljon yleisempi kuin viherpiiperöt väittävät, ei sitä erityisesti suojella tarvitsisi. Liito-oran havainnointi on vain niin tuikasen vaikeaa kun se on yöeläin. Kannan arviointia vaikeuttaa lisäksi se että maanomistaja on yleensä suojelun pelossa visusti vaiti esiintymästä.

    Yksi esimerkki Suomalaisesta yltiösuojelusta.

    Terveisin: korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Liitureita on 30 vuotta suojeltu tosissaan, onkohan populaatio saavuttanut jo kestävän ylärajan ja saattaa välillä romahtaa luonnonlakien mukaan.

    A.Jalkanen

    Liitureiden huomioimisesta metsäsuunnittelussa saadaan varmaan kuulla lähivuosina kun on alkamassa tämä Life-hanke. Tähän kannattaa panostaa, niin ehkä saadaan ”lento-orava” pois suojeltujen lajien listoilta.

    ”Liito-oravan huomioimista parantamaan on elokuussa 2018 alkanut Liito-orava-LIFE -hanke. Hanke on EU-rahoitteinen, ja sitä koordinoi Metsähallitus. Liito-oravaa esiintyy EU:ssa vain Suomessa ja Virossa, ja molemmat maat ovat mukana. Hanke on peräti kuusivuotinen, ja kokonaisbudjetti 9 miljoonaa euroa. Hankkeen päätavoite on parantaa liito-oravan selviytymistä maankäytön eri muodoissa. Suomessa metsätalous on pääroolissa. MTK on mukana hankepartnerina.”

    Puuki

    Tuolla rahalla luulisi jo saatavan hyvät ohjeet aikaan. Nykyisetkään ei liene ihan huonoja olleet, kun niitä liito-oravia on kommenttienkin mukaan melko paljon.

    Timppa

    Vaikuttaa huolestuttavalta.  Tuolla rahalla saadaan varmasti sellaiset ohjeet, että puolet Etelä- Suomen metsistä suojellaan.

    Timppa

    Muutama vinkki liito-oravan suojelijoille.

    Lisätään moottoriteiden ja asuinalueiden rakentamista.  Niiden tuntumassa liito-oravia tunnetusti asustaa.   Jo yleiskaavavaihe saa liiturit muuttamaan sellaisille alueille.  Esimerkkinä Helsingin keskuspuisto.

    Kielletään pöllönpönttöjen vieminen metsiin.  Esimerkiksi viirupöllöt ovat pahoja liitureiden hävittäjiä.  Poistetaan kanahaukan rauhoitus.  Keväällä paritteluaikaan liiturit kirmaavat puissa päivälläkin, jolloin ovat helppoa saalista haukalle.

    Edellä siis ihan ilmaisia vinkkejä.  Onneksi ne eivät toteudu.  Pöllönpönttöjen viemistä metsiin suosittelen.

     

    A.Jalkanen

    Liituriystävälliset metsänhoito-ohjeet ovat jo olemassa, ne tarvitsee vain laittaa käytäntöön. Pöntötys olisi hyvä apu myös.

    http://www.tapio.fi/liito-orava/

    Liito-oravadiplomi suoritettu!

    Puuki

    Liituriystävälliset metsänhoito-ohjeet ovat jo olemassa, ne tarvitsee vain laittaa käytäntöön.

    Sitähän minäkin… Ne miljoonat olisi varmasti voitu käyttää muuhunkin hyödyllisempään kohteeseen. Työllisyyttä lisäävä vaikutus tietysti mutta silti.

    oksapuu

    Täällä meillä…

    Yksi innokas luontoihminen miinoitti kulmakunnan päätehakkuu kuusikot liito-orava merkinnöillä. Tuossahan nyt sitten riittää tarkastajalla töitä kun käy joka päätehakkuu ilmoituksen tarkastamassa…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)