Keskustelut Metsänomistus Metsästys

  • Tämä aihe sisältää 1,267 vastausta, 70 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten A.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 1,267)
  • Metsästys

    Merkitty: 

    Itse aion jatkos sekä itseni tyttöni ja viime aikaisten amerikan tapahtumien vuoksikin kieltää aseiden kantamisen omistamillani mailla,ruokaa kyllä saa kaupasta ja tukea sossusta,mutta mun mailta sitä ei haeta enää.

  • Gla

    Kun otsikossa lukee metsästys, snellari ei taida olla kovin keskeinen juttu. Tunnetuksi asia taisi tulla siitä, kun maastopyöräilijään osuneella kaverilla hirvikiväärikaliiperisessa aseessa laukaisuvastus oli ilmakiväärin suuruusluokkaa. Ei tarvitse ihmetellä, jos tuollaisella tulee vahinkolaukauksia maastossa.

    Nuo jutut rata-ammunnassa matkan kasvattamisesta on sikäli hiukan outoja, että yleensä kai taulujen koko suurenee, kun matka kasvaa, vrt. ilmakiväärin 10 m taulua 100 m kivääritauluun. Metsästyksessä eläimen tappavan osuma-alueen koko ei kasva, kun etäisyys kasvaa. Metät kunnossa:n esittämä gallup antaakin ajattelun aihetta kaiken ajan kultaamien inttimuisteloiden keskellä.

    suorittava porras

    Kannattaa kokeilla ,mitä kaliiberin kasvattaminen vaikuttaa luodin lentorataan. Ysikolmonen tipahtaa aika paljon 150 metriin ehtiessään puhumattakaan siitä pidemmistä etäisyyksistä. Asiaan perehtyminen ja ampumataidon riittävä ylläpito koettelevat kukkaroakin isoilla kaliibereilla huomattavasti esim.308:aa enemmän. Valitettavasti moni unohtaa nämä seikat mennessään asekauppaan.  Kun pysytään alle 100 metrin ampumaetäisyyksissä/hirvieläimet, 308:kin riittää mainiosti. Kun vielä käytetään hyvää tukea ja harkintaa riistalaukaukseen , on saalis varma.

    Isompien kaliiberien käyttäjät ovat enimmäkseen vain mainonnan uhreja. Isokaan luoti ei tapa ,jos se ei osu oikeaan kohtaan. Jos ammunta tekee kipeää vartalolle ja kukkarolle , harjoittelussa helposti tingitään. Parempi tapa mielestäni onkin hankkia sellainen työkalu metsälle ,että harjoittelumäärästä ei tarvitse kustannusten puolesta tinkiä. Tapava osuma on kuitenkin se tärkein tavoite…ja mieluummin ensimmäisellä yrityksellä.

    Gla

    Saman kaliperin luotejakin/patruunoita näyttää olevan monenlaisia. Osa toimii paremmin, osa huonommin. On helposti aukeavaa ja vähemmän helposti. On kevyttä ja painavaa, hidasta ja nopeaa. Kuka sitten määrittelee omaan käyttöön optimaalisesti toimivan luodin, se vaatiikin perehtymistä enemmän kuin mihin 95% metsästäjistä on edellytykset. Mikä on hyvä luoti, kun osuma sattuu luuhun ja mikä, kun osuu pehmeään kudokseen.

    Tuohon viidakkoon tosiaan eri halkaisijat, niin soppa (ei hirvisoppa) on valmis.

    kmo

    Omien muistojeni mukaan intin RK ammunnoissa 300 m ammuttiin 2*10 laukausta. Ensimmäisellä kierroksella porukan tulokset oli jotain 70…80 pisteen luokkaa, toisella kierroksella tuuli alkoi puhaltaa ja tulokset putosi jonnekin 50…60 tasolle. 150 matkalta sama porukka ampui >90.

    Jätkä

    Mehtäukko. Jätkä ei ole koskaan ampunut kolmeensataan metriin millään aseella. Nuo tuollaiset kädessä kuljetettavat lelut ovat toisarvoisia  meikäläisen  (valioampujan) arvoasteikossa.

    Kunpa tästä porukasta löytyisi edes yksi ( Jätkän lisäksi) – ampumahiihtäjä, jolla on piironginlaatikossa puolustusvoimien mestaruuskisoista hopealaatta. Sekin ammuttu kolmosluokan Ukko-pekalla.

    Puotipuksun muistelmat menköön normaalin valehtelun piikkiin – niitä ei usko edes puotipuksu itse.

     

    oksapuu

    No jaa, kun kerran puheeksi tuli niin…

    Tulihan sitä joskus ne kolme valiota ammuttua ja kuntsari kuitattua. Pisin ampumamatka oli +1000 metriä, ei tosin rynkyllä. Valtion kalustosta löytyi kyllä sitten Zeissin kiikaria ja vähän pidenpää torrakkoa tarpeeseen…

    suorittava porras

    Armeijassa vuosikymmeniä sitten ansaitut kuntsarit eivät kerro mitään tämän päivän ampumakunnosta. Ylläpitoa vaatii sekin taito. Monilla tuppaa jäämään suunnittelun asteelle nuo ampumahommat. Sitten ihmetellään ,kun kohde väisti. Koronan varjolla on laiminlyöty harjottelu ja se näkyy koetilaisuuksien suoritusten määrässä/ampuja. Hirvijahtikin on menettämässä hohtoaan ,kun metsästäjämäärä on kääntynyt selkeään laskuun.

    Puuki

    Kun kerran puheeksi tuli  niin…  minullakin oli 3 kultaista kuntomerkkiä hankittuna inttiaikana.   Cooperin testistä sai yhden kuntsarin, valioiden ammunnasta 1 ja hiihtokilpailun voitosta 2 .   Rovajärven leirit tuli tutuiksi ja H63 122:lla ammuttiin (Tampellan 155 taisi olla toinen käytössä ollut siihen aikaan), onneksi vain harjoituksissa.

    oksapuu

    Tykkimiehistä ei niin väliä sanottiin tuntemattomassa 🙂 …

    Tulihan sitä prenikkaa, kaksi taisi olla kultaista…

    Planter

    ”Hirvijahtikin on menettämässä hohtoaan ,kun metsästäjämäärä on kääntynyt selkeään laskuun.

    Metsälehtikin uutisoi hirvestäjien määrän laskusta.

    Selkeää on?

    Luken riistahavainnot.fi /hirviraportit

    Ensimmäinen sarake jahtipäivät, toinen sarake metsästäjämäärä

    päivät

     

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 1,267)