Keskustelut Luonto Metsässä kulkija voi välttää 99 prosenttia punkeista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Metsässä kulkija voi välttää 99 prosenttia punkeista

    https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006196160.html

    Otsikko pitää paikkaansa. Minussa on ollut 2 punkkia kiinni ikinä. Toinen oli pikkulapsena ja toinen kun pakotettuna piti ryynätä mättäitä. Oikealla pukeutumisella voi välttää kaikki punkit, miksei voisi, vietän melko montaa päivää vuodessa metsässä ja punkit ei tartu. Punkkien puremien yleistymisen syynä on varmasti kaupungistumisen myötä tuleva luonnosta vieraantuminen, enää ei ymmärretä miten pitää pukeutua, kuljetaan huolettomasti shortseissa ja lenkkareissa pelloilla ja poluilla. Asfaltin ulkopuolella kuljetaan aina saappaissa ja mielellään lahkeet saapaiden päällä.

    Ja varmiten jos haluan punkin itseeni niin saan sen pihatien laidasta heinikosta missä kissa tappaa myyriä mutta ei taatusti ole yhtään hirvieläintä.

  • kmo kmo

    Tuon jutun mukaan varmin tapa:

    ”Heinittynyt ja pensastunut aukio on yksi kauriiden mielipaikoista. Kauriit ja muut hirvieläimet puolestaan kuuluvat puutiaisten pääisäntiin, joiden oleskelupaikoissa kärkkyy erityisen paljon verenimijöitä uhrin toivossa.”

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eiku jos pukeudut oikein niin ne kärkkyvät verenimijät eivät pääse iholle vaikka niitä olisi siellä enemmän. Pihalla taas tulee oltua huolettomammin ilman saappaita ja shortseissa. Ei tulis mieleenkään mennä pellolle niin, tai metsään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Enpä ole huomannut, että metsätyöntekijät tai metsästäjät olisivat laajemmin siirtyneet valkoisiin asusteisiin. Mutta totta toinen puoli: tietenkin punkit on helpointa huomata valkoisesta vaatteesta, mutta etsintä onnistuu hyvin myös paljaalta iholta.

    Onko kellä kokemusta, auttaako etikan suihkuttaminen vaatteisiin punkkeja vastaan?

    Nisäkkäät liikkuvat, punkkikaravaani kulkee… Lintujen mukana siirtyvät myös tehokkaasti.

    Timppa

    Kumisaapas on aika tehokas punkkien torjunnassa.  Maastokengät eivät lainkaan.

    Lapsuudessani lehmät kävivät metsälaitumella ja metsissä liikuin paljon.  Jatkuvasti sai nyppiä punkkeja pois.  Taitaa olla jo vuosikymmeniä, kun viimeksi olen punkin saanut.  Nimittäin se metsälaiduntaminen loppui 50 vuotta sitten ja meillä päin ei ole pieniä hirvieläimiä.

    Silloin kun vielä lehmiä oli metsissä, 6-vuotias tyttäreni napsi itsestään kerrankin 7 punkkia.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Oikeiden tutkimusten (ei mutun) mukaan punkkien määrä on monikymmenkertaistunut 1990 aloitetun myyräkannansäätelyjärjestelmän manipuloinnin (tapetaan ketut, näädät, supikoirat, minkit…) massiivisen toteuttamisen (kettujen tappo nostettiin pysyvästi kolminkertaiseksi parissa vuodessa muka metsäkanalintukantojen elvyttämiseksi; todellisuudessa kannat romahtivat juuri tuosta syystä) ansiosta. Kun ketut saavat olla rauhassa, niitä on vakiomäärä. Vakiintuneesta kettureviiristä suurin osa on myyrä- ja punkkivapaata.

    Kun punkkeja oli aiemmin 100, niin nyt niitä on samalla paikalla 10000. Sadasta punkista yksi prosentti on yksi, mutta kymmenestätuhannesta punkista yksi prosentti onkin 100. Juuri tästä syystä borrelia on räjähtänyt hyypiöiden silmille.

    Myyrät ovat punkkivälitteisten myyrätautien (borrelioosi, puutiaisaivokuume…) pääreservuaari.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ei ole puutiaisia vuosiin kiinni kehossani ollut,olisko jo viimevuosisadan puolelta viimeinen purema.Lähes päivittäin metsässä olen ja vaatetus väliin paidatonkin.Ennen oli tosiaan lehmissä isoksi kasvaneita punkkeja,nykyisin taitaa kotieläimet metsässä olla koirat ja kissat,joissa kyllä puutiasia piisaa.

    oksapuu

    ”ei taatusti ole yhtään hirvieläintä”

    Tuossa pihalla, portaanpielessä käy metsäkauris ja kolme vasaa laiduntamassa pihanurmikkoa, kuvamateriaaliakin löytyy…

    Kylän yhteinen kulkukissa käy kuistilla väliin syömässä, siitähän sitä sitten saa punkkeja nyppiä…

    Jean S

    Nää valkoiset vaatteet on aina vitsi. Ihan kun niistä kaikista metsästä tulevista roskista erottaisi, mikä niistä on punkki.

    Nymfit on niin pieniä, että punkkisyyni pitäisi tehdä sormin (koska sormi tuntee paremmin kuin mitä silmä näkee) ja toisaalta se vaatii, että pitäisi muistaa kaikki omat luomet ja sääri-pohje-sektorilla olevat aktiivimetsäliikkujan saamat ruvet ja tökkäysjäljet risuista, jotka ovat vasta parantumisvaiheessa.

    Sitä vastoin Anneli voisi selvittää, onko sillä vaatteen kuidulla jotain merkitystä punkin kanssa, eli olisko jotkut kankaat liukkaampia kuin toiset eli huonompia punkin kävellä ylös. Sukat mulla on nykyään aina lahkeiden päällä, koska pelkään.

    Gla Gla

    Urheiluvaatteiden pesussa laitan yleensä lorauksen etikkaa huuhteluaineeksi ja usein samassa koneellisessa pestään muitakin vaatteita. Etikka vie teknisiin vaatteisiin kertyvää pahaa hajua hiukan pois. Jos annostelu epäonnistuu ja lorahtaa vähän reilummin, sen kyllä hetken aikaa huomaa. Aivan kuin olisi käyttänyt hajustettua pesuainetta. Muuten tällaista käyttöä ei huomaa. Sitä en osaa sanoa, karkottaako tuo punkkeja. Itselläni ei niitä juurikaan ole ollut, mutta perheessä muilta kyllä on löytynyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tekstiilitesti ja pihatesti on helppo suorittaa itse. Otetaan pala kyseistä kangasta ja vedetään pitkin kasvustoa jossa epäillään punkkeja olevan, etikalla tai ilman. Tutkitaan muutaman metrin vetelyn jälkeen saalis. Kangasta voi tutkia suurennuslasi apuna ja tutkintaa voi tehostaa maalarinteipillä tai tarrarullalla.

    Kuinka paljon Gla olisi etikan annostus jos halutaan etikalle tuoksuva metsätyövaate?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)