Keskustelut Puukauppa Metsäradio savotalla 1.12.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 73)
  • Metsäradio savotalla 1.12.

    Tervehdys, kaikille metsäammattilaisille.

    Hovioikeuden tuomio laittoi maailmankirjat uuteen asentoon. Olen ollut toistaviikkoa meili, puhelin ja haastattelumyllytyksessä. Yli 2000 lukemaani sähköpostia osoittavat, että asia kaipaa tarkentavaa selvittämistä.

    Olen maanantaina Metsäradiossa ja siinä pystynen vastaamaan keskitetysti niihin lukuisiin kysymyksiin, joita tällä hetkellä kaupoissa, huoltamon baareissa ja pikkujoulukeskusteluissa käydään puukartellin tiimoilta.

    Tule mukaan tilaisuuksiin laulamaan – minä säestän harmonikalla:

    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Sä vihannoitset kesäisin, tuot lehväs talven tuiskuihin.
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Myös aina joulun aikahan sä saavut meidän majahan.
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!

    -Reijo

  • Horjumaton

    *** Se että Jees on vasta aloitteleva metsänomistaja ei toki vähennä mielipiteitten arvoa. Päinvastoin,nuorissahan se voima on. Olet nyt kuitenkin myynyt ilmeisesti hankintakuitua useamman tuhat mottia kartellin aikana ? Itsellä on metsänomistajan taivalta jo sen verran pitkälti,että muistan puunhinnat ja niitten myynnit selkeästi jo 35v ajalta. Savujako on ollut aina. Mutta varsinainen kartellin omainen hintojen jäädytys alkoi -90 luvun alussa ns. laman myötä. Sitä ennen esim. havukuidun tienvarsihinta oli n. 40 €. Tämä nyt on sinänsä sivuseikka,mutta kertonee kuinka tehokkaasti teollisuus on pystynyt pitämään raaka-aine kustannukset kurissa. Konstit on olleet monet. Yksi ja merkittävin niistä kartelli. Asia jonka kaikki on aistineet,mutta näyttö vain on ollut vaikea saada. Osin johtuen haluttomuudesta tutkia asiaa. Tietylle ajanjaksolle se toimijoiden huolimattomuuden vuoksi kuitenkin on voitu todentaa. Ja hyvä niin.
    Ei Jeesmanin pidä pelätä puunostajia vaan päinvastoin pyrkiä luomaan itselleen arvostusta. Ja sitä ei nöyristelemällä saa,vaikka se ikiaikainen helmasynti metsänomistajissa on ollutkin. Ja sitä on härskisti hyväksi käytetty. Jämäkkä esiintyminen varmistaa metsänomistajille käyttöarvoa vastaavan hinnan saamisen raaka-aineesta. Ja varsinkin hankintahakkaajalle se on tärkeää. Kukapa haluaa ikuisesti olla talkoosuhteessa yhtiöön. En minä ainakaan.
    Kovaa ja rehtiä kauppakumppania on helppo arvostaa. Kusettajasta ei tykkää kukaan.

    Puun takaa

    Metsänomistajat voivat katsoa tässä puunhinta-asiassa myös peiliin.
    Yllättävän yleistä on ollut, ettei puukauppoja tehdessä ole edes pyydetty tarjousta muilta, vaan on tehty kaupat ”tutun ja turvallisen” ostajan kanssa.
    Eipä sellaista voi oikein markkinataloudeksi sanoa.
    Mielestäni Metsäliiton taholta on eniten koetettu suitsia metsänomistajien kilpailutushaluja.
    Voin tämän rehelliseti sanoa, koska olen tehnyt kaupaa kaikkien alueellamme puita ostavien yhtiöiden ja yritysten kansaa.

    jees h-valta

    Luuleeko puuntakunen tosiaan ettei ihmiset seuraa yleistä hintatasoa vaikka se tutun miehen kanssa se kauppa tehtäisikin?
    Turhaan yrität elvistellä niin monialaosaajana kun varmasti jokainen katsoo hintoja muiltakin ja puskarariohan on aina ollut se nopein kateuden levittäjä. On aika helppo antaa ”tutulle ostajalle” ootrellit millä kaupat tehdään jos tehdään. Olen tuota itsekkin kyllä käyttänyt. Lisänä ne edut joista puuntakunen taas ei viisaasti täällä huutele. Kun ei ole mistä huudella.

    Reima Ranta

    Ehkä meidän tulee vain ymmärtää Jesseä. Ei taida haapakalikoille olla ostajia jonoksi asti, joten pakkoaviossa on kumppanin kanssa vain tultava toimeen ja kauppamieshän on tämän taidon tietysti kantapään kautta oppinut, mikä on hänen kommenteistaan helppo lukea.

    Sama koskee tietysti tätä MTK:n porukkaa, jonka napanuora omaan teollisuuteen on em. luokkaa. Näiden ”ylihintaa” saaneiden asema on tietysti mielenkiintoisen kiusallinen.

    Se tässä vain tuntuu todella pahalta, kun mikään ei näytä muuttuneen entisen Metsäliitonkaan leirissä. Mitään ei myönnetä, vaikka kiinni jäätiin ja valittamatta sakot maksettiin.

    Varsinkin pystykauppa on mitä suurimmassa määrin luottamukseen perustuvaa kauppaa. Jos luottamusta ei ole, on kaupankäyntikin tietysti mahdotonta.

    tamperelainen

    Metsäteollisuutta pidetään tällä palstalla hyväntekijänä,jota pitää kumartaa syvään,ei kilpailuvirasto ihan turhaan sakkoja langettanut.Tälläkin hetkellä suomalaista mo:ta pidetään pilkkanaan kuitupuukaupoissa,täällä maksetaan 28E/motti,mutta ryssän puuta tuodaan ja maksetaan 45e/motti,jotta pystytään pitämään suomi- puu polkuhinnoissa

    jees h-valta

    Tamperelainenkin varmaan saattaa huomata tarkemmalla silmällä junien vaunuja katsellen että ne ”ryssänkalikat” tulee valmiina suoraan käyttöpaikalle. Toisin kuin meidän kalikat. Hyväntekijöitä tahi ei mutta tämän maan kiistattomasti ylös nostanut teollisuuden ala. Nytkin olisi aika totiset paikat jos olisimme silloin ennen nousseet taistohon kartellia ja yhtiöitä vastaan. Meillä vain ei olisi tätäkään mitä vielä jäljellä on.

    jees h-valta

    Näkyypä se iloisesti laskettelevan puunhinta muutenkin kuin vain ”ryssänkalikoiden” suhteen.

    jees h-valta

    Mutta asiasta kolmanteen eli oliko siellä metsäradiossa vastauksia ja selvityksiä?
    Ainakin 1.12. meni jo eilen.

    tamperelainen

    Jesselle sanoisin,että 50-60-luvulla metsäteollisuus todella nosti Suomen ylös,mutta silloin puustakin maksettiin kunnolla.
    Kuitupuun hinta muodostaa n 5% lopputuotteen hinnasta,samaa tasoa leipäviljan kanssa.Viljelijä saa vielä tukiaisiakin

    Metsäteollisuudelle Suomi on ollut hyvä paikka yritää,maailmanvalloituksessa sensijaan on tullut pahasti näpeille.
    On tehty Suomen historian suurimmat tappiot yrityskaupoissa

    Kannattaa tutustua kartellitutkimuksiin.Korkealla tukin hinnalla oli ilmeisesti tarkoitus ajaa yksittäiset sahurit ahdinkoon ,yhtiöiden monopoliaseman vahvistamiseksi tukkikaupassa

    Panu

    Ai sitäkö se kartelli tarkoittikin, että maksettiin tukista markkinahintaa korkeampaa hintaa? Ehkäpä oikeus päättää, että MO:t joutuu maksamaan yhtiöille erotuksen!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 73)