Keskustelut Metsänhoito Metsäpalveluyrittäjä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Metsäpalveluyrittäjä

    Olisi kovasti kiinnostusta alkaa metsäpalveluyrittäjäksi. 3-vuoroinen työ tehtaassa ei ole kolmikymppisen ihmisen hommaa, luonto ja eritoten metsä on aina vetänyt kovasti puoleensa. Vaihtelevuus ja päätäntävalta työajoista olisi houkuttelevaa myös, voisi aloittaa työt vaikka 4 aamulla tai laittaa koululaiset koulumatkalle ja lähteä itse sitten. Palveluina voisi olla metsän istutus, taimikon raivaus ja hoitotyöt, pihapuiden kaadot tarvittaessa oksien ja puiden pois kuljetus ja siivous, kantojen jyrsinä, tonttien raivaus. Tietysti helpoimmasta aloittaen. Minkähänlaiset olisi mahdollisuudet pärjätä tuollaisella. Jouluntienoolta maalis huhtikuulle varmasti hiljaisempaa, mutta silloin voisi hakata omia metsiä. Metsätöistä on kokemusta pikkupojasta asti, eikä vesi ja räntäsateet pelota.

  • Jätkä

    Ehkä suurin haaste on saada ”Nimeä” tuollaisen palvelun tekijänä. Toimeen olisi syytä ympätä myös kaikkien mahdollisten tukien hakemisen hallitseminen.

    Moni yrittäjämetsuri on ”myynyt työpanoksensa” kertomalla MO:lle palveluistaan ja niiden rahoituksesta.

    Pari tuollaista yritystoimintaa jo vuosia tehnyttä tiedän, jotka katsoivat olevan ihan välttämätöntä hankkia jopa MOTO ja ajokone. Yhdelle  tuli konkurssi ja samalla hänellä jo töissäkin olleet metsurit menettivät työpaikan, toiselle tuli vararikko ja kolmas pääsi sillä, että möi MOTO:n ja ajokoneen pois ja jatkaa m-sahalla ja raivurilla.

    Pihapuuhommat tuottanevat kohtuupalkan, jos niitä vain olisi. Täällä on sähköyhtiöllä sopimus-yrittäjä, joka tekee jatkuvasti hankalien puiden kaatoa ja samalla myös linjojen raivausta, jossa työssä toki on useampikin metsuri, kaikki yrittäjäpohjalla.

    Pihapuiden poiskuljetus olisi tietenkin hyvä palvelu, mutta sille pitää kehdata pistää kunnon hinta.

    Toivotan onnea ja menestystä.

    Tolopainen Tolopainen

    Kannattaa ensin aloittaa niillä pitkillä vapailla omien töiden kokeilu. Vuorotöissä on n. 205 työpäivää joten lähes 160 päivää on mahdollisuus tehdä muita töitä.

    metsä-masa metsä-masa

    Jätkältä ja Tolopaiselta arvokkaita neuvoja, niihin kannattaa perehtyä. Hyvät ja tärkeät lähtöasemat sinulla jo on, asenne ja kokemus metsätöistä !

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Edellä tosiaan asiallisia neuvoja.Yrittäjäjyys tuo vapautta ja vastuuta.Jos olet osannut raha-asiat pitää reilassa ja et työtä pelkää,silloin ennuste myönteinen pärjäämiseen metsäpalveluyrittäjänäkin on.Jos taasen rahat tuppaa kesken tilin välin loppumaan,silloin ei kyllä hyvältä ennuste näytä.Myös ihmissuhdetaidot ovat eduksi,jos aina itse oikeasssa ja muut väärässä,niin työtkin saattavat olla kortilla. Ensin kannattaa palkkatöiden sivussa kokeilla ja jos jaksaa niin sitten täyspäiväiseksi.Yrittäjä joutuu yleensä tekemään pitempää päivää,jotta tulosta tulee ,että saa eläke ym. velvotemaksut hoidettua.On nähty semmoisiakin yrittäjiä,että luulee kaiken kassaan tulevat olevan puhdasta nettotuloa.

    mehtäukko

    Rautaiset hermot ja ranteessa ruista…On taatusti töitä kunhan osaa ja älyää (kysyäkin) järjestellä palikat oikein. Jos on tieto,taito ja etenkin asenne-ilmasto kohdillaan, eikun tuulta päin. Paperityöt antaisin heti alusta alkaen osaavalle tilitoimistolle,ettei unohdusten ja tietämättömyyden kahnauksia pääse syntymään. Hyvä fyysinen kunto ja sen ylläpitäminen ovat a ja o.

    Jätkäpätkä

    Eihän niitä pitkiä vapaita kovin vuorotöissä ole. 5 päivänä viikossa on painettava, kesä ja talviloma on, joku pekkaspäivä. Toki niillä vähillä vapailla tehdään omia metsätöitä. Jätkällä hyviä pointteja, erilaiset tuki ja muut paperihommat tuottaa toki haasteensa, niiden ulkoistaminen voisi olla järkevää. tarkoitus ei ole laajentaa töitä konepuolelle, silloin on helpompi hakeutua itse töihin metsäkoneen ohjaimiin. Varmasti työmaita kannattaisi hankkia ensin mhy:n kautta tai metsähallitus, lähinnä niitä raivaus ja istutushommia, sitten tonttien raivauksia, kouluttautua hankalien pihapuiden kaatoon. Töitä olisi varmasti tarjottava 100km toimintasäteellä näin pääosin maaseutupitäjissä, käytettävä lehtimainontaa. Ulkoistettava pihapuiden kaadossa puiden poisvientiä esim paikallisten polttopuu tai hake yrittäjien kanssa niin että pystyisi tarjoamaan mahdollisimman laaja-alaista palvelua. Kevyellä kalustolla ei pysty oksia enempää kuljettamaan pois työmailta.

    Raivaaja

    Minulla nyt ensimmäinen vuosi metsuriyrittäjänä. Työkohteet saan kuitenkin samalla taholta jolle olen työskennellyt palkkametsurina aikaisemmin. Yrittäjäksi siirtyminen oli siinä mielessä helppoa. Kirjanpito-ohjelmat on helppoja käyttää joten tuollainen kannattaisi hommata.  Loppujen lopuksi paperitöitä vähän kun työkohteissa kuitenkin tavallisesti kestää päivätolkulla ja siinä syntyy yksi paperi, lasku tulopuolelle 🙂 . Menopuolella polttoaineet, mahdolliset sahojen varaosat ym mutta niin vähäistä että tuon takia en ulkoistaisi kenellekään. Kunhan ymmärtää alvit, alv-ilmoitukset ym. Kirjanpito-ohjelma helppo, laitat menot ja tulot olleisiin kohtiin.  alv-ilmoitukset ym ohjelma sitten ynnäilee  ja itse joutuu lähinnä netin kautta siirtämään tiedot verottajalle.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Kemera hakemuksen teko ei ole vaativa tehtävä, pitää kuitenkin tehdä työt tilanteesta riippuen niin että kemeratukikelpoisuus täyttyy, lomakkeen täyttö on siihen verrattuna pikku homma. Ja voi tietysti näpyttää suoraan metsään.fi palvelussa. Kannattaa opetella jo omien metsien hoitojen takia nuo lomakkeiden täytöt ja tuki perusteet. Aika noloa, jos yrittäjä tekee työn ja jättää kemerat hakematta ja jälkikäteenhän niitä ei voi hakea, tai että käyttää jonkin kolmannen osapuolen palvelua, kuitenkin lomakkeen täyttö ennen töiden aloitusta ja vielä työn valmistuttua. Eli minusta tuo lomakkeiden täyttö kannattaa ehdottomasti opetella, samalla lukee ne tukiperusteet tarkoin, voi sitten sanoa asiakkaalle, että tehdään näin niin saadaan tuet, mutta jos tehdään noin niin ei saada. Sillein se hyvä kello ehkä alkaa kilistä.

    Jätkä

    Täyden palvelun yrittäjä tietää ja osaa kaikki metsänkäyttöilmoitukset, puunmyyntikuviot, KEMERA-tukihakemukset ja -ilmoitukset niin, että pystyy hoitamaan esim etämetsänomistajien kanssa kaikki paperit niin, että ei tule sanomista. kotitalousvähennyksetkin pitää hallita joissakin tapauksissa.

    Oikein hankaliin pihapuihin pitää joko kiivetä ja palastella pystyyn, taikka olla nostokoriauto käytössä. (Palolaitoksella saattaa olla palvelu nostukoriautolla). Sähkö – ja puhelinlaitokset avustavat ilmaiseksi kaadoissa, jos niillä on kaapeleita / lankoja lähellä.

    Metsähallituksen urakat ovat olleet aina kaikkein kehnoimmat ja koviten kilpailtuja. Metsäkeskus, MHY ja Metsäoppilaitokset järjestävät useinkin lyhyitä koulutustilaisuuksia juuri noiden kirjallisten töiden suorittamisen oppimiseksi. Niissä on maakunnan asiantuntijat verotuksen ja metsätukiehtojen selostamiseen.

    Meidän naapureissa kävi metsätalousyrittäjä, joka parin kaverinsa kanssa teki taimikonhoitoa, energiapuun korjuuta, kuidun ja tukinkin korjuuta periaatteella, että hän osti kaiken tavaran. Omalla traktorilla ajoi tavarat tien varteen. Hakkuriauto tuli murjomaan hakkeeksi ja vei pois. Puutavara-auto vei ainespuut pois Hirvimetsän laput päissään.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun teollisuuden vuorotöistä siirtyy metsäpalveluyrittäjäksi, se tarkoittaa palkan puolittamista. Eläke saattaa pienetä vielä enemmän jos valitsee minimi maksut. Menettää ilmaisen työterveyshuollon, jos on kuulunut sairaskassaan myös lääkkeet on saanut ilmaiseksi samoin silmälasit ja hammasproteesit ym.lisäksi yrittäjällä on viiden päivän omavastuu sairaslomista ei paljon kannata flunssaa sairastaa kotona. Yleensä työnantaja kustantaa myös liikuntasetelit vapaa-ajan liikuntaa varten. Lisäksi vuosittain tehtiin yksi viikonlopun ulkomaan matka työnantajan piikkiin ja muutama ilmainen lounas viikottain. Yrittäjät ovat kakkosluokkaa sosiaaliturvassa verrattuna työntekijöihin rinnastetaan eläkeläisiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)