Keskustelut Metsänomistus Metsäpalvelu kokemuksia MHY, Metsäyhtiö, Otso ja muut metsäpalveluyritykset

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Metsäpalvelu kokemuksia MHY, Metsäyhtiö, Otso ja muut metsäpalveluyritykset

    Metsäpalvelut on kehittymässä. Erityisesti kiinnostaa, miten Otso selviytyy yksityisillä metsäpalvelumarkkinoilla asiakaspalvelussa ja tuotteidensa myynnissä ja toteutuksessa. Myös muiden metsäpalveluntuottajien töistä on hyvä metsänomistajien vaihtaa mielipiteitä. Kilpailutukseen metsänomistajien kannattaa panostaa, koska ennen hinnat ovat päässeet kohoamaan kilpailun puutteen ja jopa tehottomuuden takia. Palveluiden laatu on tärkeä.

    Ennen metsäkeskus ei tavoitellut voittoa ja näin metsänomistajat antoivat hyvin paljon kattavia valtuutuksia tehdä esimerkiksi tiehanke suunnittelusta toteutuksen kautta valmiiksi.

    Nyt tilanne on muuttunut, Metsäkeskuksen jakaantuessa julkisenpuolen töihin ja metsäpalvelujen tuottamiseen Otso nimellä. Otso tuottaa metsäpalveluja suomesssa käytännössä kaikkiin työlajeihin esim. Maanmuokkaukset, taimimyynti, istutus , metsätien suunnittelu, metsätien peruspannuksen toteuttaminen ja kaikkea muutakin meidän metsänomistajien metsissämme tarvitsemaa.

    Otso pyrkii tuottamaan mahdollisimman paljon omistajalleen tietenkin voittoa euroissa, tämä tulee metsänomistajan huomioida suunnitellessa metsäpalvelujen tilaamista. Metsänomistajan tai tiekunnan ym. kannattaa aina kilpailuttaa kirjallisesti metsäpalvelut, onko tekijänä jokin yksityinen metsäpalvelutoimisto, joku MHY, Metsäyhtiö tai Otso.

    Kilpailuttamisella metsänomistaja voi säästää hankkeessa useita tuhansia euroja verrattuna vanhaan tyyliin, jossa jopa tyhjään paperiin kirjoitettiin nimi antaen valtuutuksen saaneelle rajattomat oikeudet toimia tehtävässä ja jopa laskuttaa, minkä perusteita edes ei sovittu. Tyyli oli kaukaa menneisyydestä, tehkää homma ja hakekaa itsellenne vielä metsänomistajille kuuluvat Kemera avustuksetkin ja laittakaa lasku. Tällainen aika on taakse jäänyttä.

    Tähän ketjuun voitaisiin kirjoitella kokemuksia mm. metsäpalvelujen onnistumisesta, laadusta ja hinnoittelusta.

  • jees h-valta

    Aika haasteellinen ja ahdas sarka Otsolla edessä. Kun ei yleensä paljon toimijoiden valintaa voi käytännössä kuitenkaan tehdä. Samat konehemmot touhuaa nytkin välillä Groupin, välillä Mhy:n , ja joutoaikoina jopa suoraan metsänomistajan tilauksella.
    Jos ei suoraan Virosta ala rahtata kalustoa ja tekijöitä. Sitoutua ei voi kun kaikki tilaajat ailahtelee paljon vuosittaisissa tilauksissa.
    Ja lainat pyörii kuitenkin heilläkin.

    A.Jalkanen

    Laadussa ja hinnoittelussa tulee todennäköisesti olemaan aika vähän todellisia eroja. Syyt on eritelty kattavasti tuossa edellisessä viestissä. Metsänomistaja voi saada todellista säästöä joko tekemällä itse tai tilaamalla itse suoraan tekijältä.

    Timppa

    Myrskytilanteen selvittelyssä metsäyhtiöt ovat kyllä palvelussa ylivoimaisia, jos on pitkä asikassuhde. Mukava soitella Espoosta Keski-Suomeen ja pyytää, että kaveri kävisi vähän kävelemässä kuusikoita. Sitten pohtia sitä, miten menetellän. Mitä hakatataan aukoksi ja mitä ei ja koska hakataan.

    Totta kai tämänkin yhtiöt veloittavat jotenkin puun hinnassa, mutta hyvästä palvelusta maksaa mielellään. Kyllä Otsolla arkipäivän toiminnassa on haasteellisia kilpaiijoita. Toinen asia on sitten metsäsuunnitelmat. Hinnat lienevät aika samoja. Valinnan ainakin minun mielestäni ratkaisee työn laatutaso. Mikä se on Otsolla verrattuna muihin sitä en osaa sanoa. Ainakin aiemmat koemukset Metsäkeskuksen työstä ovat hyvät.

    Gla

    ”Tähän ketjuun voitaisiin kirjoitella kokemuksia mm. metsäpalvelujen onnistumisesta, laadusta ja hinnoittelusta.”

    Minun kokemukseni noista on se, minkä ennenkin olen todennut: Hyvä renki, mutta huono isäntä.

    Puun takaa

    Omassa toimintaympäristössäni kilpailu metsäpalveluissa, kuten myös puukaupastakin on ollut kovaa jo pidemmän aikaa.
    On viimekädessä metsänomistajasta itsestään kiinni, kuinka tehokkaasti käyttää kilpailutilanteen hyväkseen.
    Jos tinkii hieman omasta mukavuusalueestaan, siinä yleensä voittaa rahallisesti.

    jees h-valta

    Glan toteamaan hyvästä rengistä ja huonosta isännästä voisi jatkaa että tosiaan huono isäntä jos ei osaa hyödyntää hyvää renkiä. Kyllä niiltä oikeasti parasta palvelua saa mutta ei sinne nenille tartte päästää hyppimään silti. Olen itse kyllä aika monipuolisesti käyttänyt ja palveluun kyllä erittäin tyytyväinen.
    Silti pyrin aina viimekädessä esim. muokkaukset ohjeistamaan itse suoraan kaivurikuskille. Taimien toimitusmäärät ja toimitusaika-ja paikka jne. Seuraavana valvottavana on sitten 600 metriä tien avaamista umpimetsään. Osa suomaista turvemuuntumaakin.

    metsäneuvo

    Kyllä ne on voitot tiukassa metsäpalveluissa. Suomessa metsäpalvelut ovat pääsääntöisesti toimineet eri tavoin tuettuina, jolloin metsänomistaja on maksanut vain osan kustannuksista.

    MHY on kirjannut työtunteja mm. neuvontaan ja neuvonnalla on yleensäkin kuitattu metsänhoitomaksua. Metsäkeskus on tehnytmm. tilakohtaisia metsäsuunnitelmia ja kustannuksista on osa peritty vain maanomistajilta, osa on mennyt valtion piikkiin metsävaratiedon keruuseen. Firmojen metsäpalveluyritykset ovat ainakin päääosin toimineet liiketaloudellisin perustein, mutta saaneet hyvän työntöavun firmojen puukaupoista, niiden kytkypalveluista.

    OTSO toimii nyt aidosti liiketaloudellisin perustein, julkisia varoja se ei pysty käytämään toiminnassa, mutta kilpailee vielä metsänhoitomaksuvaroin tuetun mhy:n kanssa.

    Työsarkaa riittää kaikille, liika kilpailu vie laadun työstä, metsään ei kohta ole yhdenkään neuvojan juuri varaa mennä, jos kilpailulla taksoja viedään alaspäin. Näin on näreet.

    Onko nykykehitys kenekään etu ? Tuskin oikeasti juuri metsänomistajan, eikä toimihenkilönkään. Ennen toimittiin enemmän yhteistyössä ja neuvontaan oli paremmin aikaa, kun maksajaa ei tarvinnut joka tunti miettiä. Nyt jokaiselle tunnille pitää löytyä asiakkaasta maksaja ja aikaa pitäisi välillä riittää myös Metsänomistajan muuhunkin kuunteluun, sillä saattaahan olla, että OTSOlainen suunnittelija on vielä kylällä asuvalle iäkkäälle mo:lle ainut vieras talossa moneen viikkoon.

    OTSO toimii puolueetomasti ja mielummin teemme laadukasta työtä ja sillä hintaa, että saamme palkkamme ja pidämme vielä tietojärjestelmiä ja melko laajaa toimistoverrkkoa yllä maakunnissa. Koska vanhaan ei ole paluuta, näin on herat Helsingissä päättäneet, niin yritetään tulla toimeen nykymenolla.

    metsänvartija

    Metsänvartija merkkaa paalut, avaa rajat, tekee metsänselvityksen (kuvio n:o, p-a+kuvat ja video ja toimenpide ehdotuksen) hoitaa taimikot+kasvatusmetsät.

    Muut alihankintana. Verotuksen hoidan joidenkin tilojen osalta ja omat päälle.

    Caballista

    Yhtenä vaihtoehtona on myös http://www.metsatie.fi/ . Metsätien ideana on yhdistää palveluntarjoajat ja metsänomistajat verkossa.

    Tuosta ei teoriassa tule kuluja mo:lle ja kuulemma metsätie veloittaa esimerkiksi MHYtä vähemmän palveluntarjoajalta välistä.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)