Keskustelut Metsänomistus Metsäpalstojen etäisyys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
  • Metsäpalstojen etäisyys

    Olen useampaan kertaan aprikoinut kuinka kaukaa tilakeskuksesta olisi vielä järkevää pyrkiä hankkimaan lisää metsämaata. Optimi tietenkin olisi jos kaikki palstat olisivat hankitapuun ajon kannalta kohtuullisen noin 30min traktori matkan päässä mutta hankala on tällaista lisämaata hankkia jos sitä ei myyntiin tule.

    Usein tästä vanhan isännän kanssakin haastellaan ja hänen mielestään ei edes kannata katsoa yli 10km päässä olevia metsiä. Kuinka sitä sen kauempaa kukaan lähtee tuulenkaatoja hellapuiksi siivoamaan.. Onhan toki niinkin.

    Tuntuu vain että tässä tulee miehelläkin ikä vastaan enen kuin lähistöltä saa haalittua haluamansa määrän alaa. Ja eipä sitä edes tiedä mihin hintoihin mahtaisi nousta jos myyntiin jotain tulisi.

    Omistaako palstalaiset etämetsiä ja millaisia kokemuksia teillä on sellaista? Lähinnä ajattelin itseni kaltaisia kohtalaisen aktiivisesti hoito- ja hankintatöitä tekeviä metsänomistajia.  Onko etämetsien hoitaminen itse edes järkevää jos matkoihin menee kovin aikaa? Toisaalta jos ajattelisi itse tekevänsä vain raivaukset ja istutukset ja muun teettäisi MHY:llä tms.

     

     

     

  • hatelo

    Mulla etäisimmille palstoille noin 45 km, ne tulee hoidatettua lähes kokonaan vieraalla. Pyrin käymään kaikilla palstoilla kerran vuodessa, yhden pikkupalstan tsekkaan aina autosta joulun hautareissulla kun on hautuumaan vieressä. Olen arvellut että nuo etäpalstat joutaisi myydä ja keskittää kaikki 10-20 km säteelle kodista. Niiden lähipalstojen hoidossa ja hallinnoinnissa on tehoa.

    Jean S

    Siitähän lähdetään, että kaikkien sukulaistätien, kesämökkien ja muiden vastaavien kohteiden läheltä kannattaa hankkia metsäpalsta, jos saa järkevällä hinnalla. Myös Lapista kannattaa ostaa yksi, jos tykkää käydä sielläpäin esim. hiihtelemässä, ja Joensuuhun menevän tien varresta, jos käy vuosittain Ilosaarirockissa. Näin siis vähennysten näkökulmasta.

    Metsähän kasvaa jotain vaikkei hoito aina niin aktiivista olisikaan, perinteinen 80/20 sääntö pätee aika pitkälti myös metsässä.

    Mulla on itsellä se periaate, että ostan omat metsät kantateiden 63 ja 86 vaikutuspiiristä, kun tuota reittiä tulee muusta syystä ajeltua usein. Ja valitsen tilat, joista teen tarjouksen niin, että niissä on mahdollisimman vähän työtä ja mahdollisimman hyvä arvokasvu.

    mehtäukko

    Mehtäukko on taas valikoinut niin, että kehityskelpoisissa metsissä työtä on paljon ja sen jälkeen arvokasvu tapissaan.

    isotee

    Parisataa hehtaaria 350 km päässä; raivaukset teen itse, muut hommat teetän. Hallinnointi ym onnistuu hyvin etänäkin. Pidän hommat aika suunnitelmallisena ja napakkana, kun palstalle mennään, töitä tehdään. Ihan parin tankillisen takia ei viitsi noita matkoja ajella.

    Muutaman rungon tuulenkaatoja en keräile ollenkaan, jääköön koppiaisten pesäksi. Jos runkoja on enemmän, yleensä teen diilin jonkun paikallisen isännän kanssa joka keräilee ne sahapuiksi omiksi tarpeikseen.

    Burl

    400 km on kotiosoitteesta matkaa palstoille, mutta myös siellä on katto pään päälle ja keskimääräinen etäisyys n. 15 km.

    60 km ajomatkan säteellä olevilla tiloilla käynti päiväseltään on matka-aikojen puolesta minulle ok. Lähellä olevilla saattaa poiketa kesällä illansuussa ihmettelemässä taimien kasvua ja istutussesongin aikaan pistäytyä pihassa syömässä kesken päivän.

    Mahdollisten majavien tihutöiden tarkkailu on ainoastaan ainoa tähdellinen syy, miksi viikottaisia tarkastuskäyntejä ylipäätään on järkevä tehdä, ja hakkuiden valvonta tietysti.

    Vaikka matka-ajat ovatkin etäpalstojen hoidossa isommat, työn tuottavuus käytettyyn kokonaisaikaan nähden on parempi. Muuten vaan ei tule matkaan lähdettyä, yllättävän iltapäiväkuuron takia ei viitsi lähteä pois ja päivän päätteeksi vielä nauhoittaa leimikon = tehokkuus on huipussaan.

    Ostohintahan kannattavuutta ajatellen on avainasemassa, ei etäisyys. Ja lähekkäisten palstojen tuomat synergiaedut varsinkin puukaupassa.

    Hankintasavottaa teen lähipalstoilla lähinnä harrastuksena ja ajatan puut vierailla. Päätoimiselle hankintamiehelle tai ns. puuhapalstojen hoitajalle lyhyen etäisyyden merkitys on ymmärrettävä seikka. Onhan siinä tietty vaivattomuutensa, jos voi Valmetilla ajaa suoraan pihasta palstalle ja käydä syömässä lounaan pöydän ääressä.

    pihkatappi

    Valmetin kyytissä pitää olla ne kaksi valmiiksi tankattua sahaa, ei tarvi kuljetella astioita.. Sunnuntaina ajelin parille palstalle katsomaan onko Aapeli kaatanut isommin puita, ajoa tuli reilu 100 km, mutta metsätalouden ajoihin en tuota kehtaa laittaa, koiran ulkoilutusta. Yleensä en heti ryntää tuulenkaatojen tarkistuksiin, mutta nyt olisi voinut tehdä tuulenkaadot heti ja tehdä talvelle toisenkin hankintasavotan. Pieni määrä tuulenkaatoja jää kuitenkin nyt paikoilleen, 2 mottia oli yhdellä kuviolla nurin ja matka tielle 0,5 km. Ei tarvi laskinta käyttää, ei kannatta venyä noiden takia.

    MJO

    Tilat sijaitsee 30-50km päässä koti ovelta. Henkilöautolla pääsee jokaisen palstan rajalle.

    moto79

    Vielä muutama kuukausi sitten olin sitä mieltä että 25km päässä sijaitseva tila alkaa olla liian kaukana. Nyt sitten kauimmaiseen on 50km ja erittäin työllistävä lähivuosina. Pitää vain asennoitua eri tavalla eli täysiä työpäiviä ja kun koneet palstalle vie niin sinne ei uudestaan ainakaan 5 vuoteen mennä.

     

    Jätkä

    Mitkä koneet?

    moto79

    Voipi olla että syksyllä pitää lavettikyyti kaivurille ja motolle tilata. Ajopuoli hoituu maataloustraktorilla niin se siirtyy ajamalla. Siirrot kun ei ole niin päivän päälle niin säästää kustannuksissa kun ei varta vasten tule yhtä konetta siirtämään.  Lähemmilläkin palstoilla olen pyrkinyt että vähintään 15ha harvennettavaa olisi kerrallaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)