Keskustelut Metsänomistus Metsäpalstojen etäisyys

  • Tämä aihe sisältää 31 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Metsäpalstojen etäisyys

    Olen useampaan kertaan aprikoinut kuinka kaukaa tilakeskuksesta olisi vielä järkevää pyrkiä hankkimaan lisää metsämaata. Optimi tietenkin olisi jos kaikki palstat olisivat hankitapuun ajon kannalta kohtuullisen noin 30min traktori matkan päässä mutta hankala on tällaista lisämaata hankkia jos sitä ei myyntiin tule.

    Usein tästä vanhan isännän kanssakin haastellaan ja hänen mielestään ei edes kannata katsoa yli 10km päässä olevia metsiä. Kuinka sitä sen kauempaa kukaan lähtee tuulenkaatoja hellapuiksi siivoamaan.. Onhan toki niinkin.

    Tuntuu vain että tässä tulee miehelläkin ikä vastaan enen kuin lähistöltä saa haalittua haluamansa määrän alaa. Ja eipä sitä edes tiedä mihin hintoihin mahtaisi nousta jos myyntiin jotain tulisi.

    Omistaako palstalaiset etämetsiä ja millaisia kokemuksia teillä on sellaista? Lähinnä ajattelin itseni kaltaisia kohtalaisen aktiivisesti hoito- ja hankintatöitä tekeviä metsänomistajia.  Onko etämetsien hoitaminen itse edes järkevää jos matkoihin menee kovin aikaa? Toisaalta jos ajattelisi itse tekevänsä vain raivaukset ja istutukset ja muun teettäisi MHY:llä tms.

     

     

     

  • ate

    Minulla pisimmät matkat on vajaat 30 km suuntaansa. Etäisyydestä ei ole juuri ongelmaa ollut. Autolla menee vajaa puolituntinen suuntaansa, joten siihen ei elämä kaadu. Hankintahakkuilla traktori kannattaa jo jättää palstalle yöksi ja kulkea autolla työmatkat.

    Työmatkan pituuden lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen, kuinka pitkä matka palstalle on yksityistietä.  Jos palstalle pääsemiseksi pitää tietä aurata /aurauttaa kilometritolkulla, niin talvisavotoille alkaa tulla hintaa. Eikähän se kesäkunnossapitokaan ihan ilmaista ole.

    Muuan eläköitynyt motokuski antoi aikoinaan selkeät raamit metsätilojen ostoon. Alle kilometri valtion tieltä ja alle 200m merenpinnasta.

    oksapuu

    Eipä ne etäpalstat mikään ongelma ole…

    Asiat hoituu sähköisesti, yrittäjät ja ostomiehet käy paikanpäällä tarkistamassa…

    Kaikenlaista näpertelyä noiden kanssa kyllä kannattaa välttää…

    harrastelija harrastelija

    Kyllähän se kova etu on, kun tekopalsta on lähellä. Illalla kävin laittamassa traktorin liekaan ja päivän valjettua lähdemme tekemään ensimmäistä kuormaa tälle vuodelle! Palsta alle kilometrin, joten kahvitauotkin tulee käytyä asunnolla. Uusi lähteminen kysyy sitten vähän tahdon lujuutta 🙁

    Jätkä

    Tietenkin: Jos on erehtynyt hankkimaan metsäkalustoa parillakymmenellä tonnilla maataloustraktorin perään, niin pakkohan niitä on opetella käyttämään metsässä. Viis siitä, että ajon jälkeen metsä onkin aikalailla pilalla.

    Kannattaisi laskeskella, paljonko siitä ajosta tienaa, kun kaikki ikkunat, renkaat ja hitsailuhommat on letkuremonttien jälkeen maksettu.

    jees h-valta

    Mikähän sen metsän pilaa? Maataloustraktoriko? salli mun nauraa!

    Perassic Park Perassic Park

    Omat metsäni sijaitsevat todella kaukana (500km).

    Kyseessä ei ole ongelma, jos ja kun asennoituu ettei ongelmaa ole.

    Ainut mitä edes kuvittelen itse tekeväni on raivaussahahomma ja istutus.

    Kun teen päivätyöt muualla, olen laskenut tienaavani paljon paremmin vakityössä, kuin että itse viettäisin aktiiviaikaa metsissäni. Itse työ käy myös paikallisilta paljon tehokkaammin. Ammattilainen on aina ammattilainen. -Itse en ole.

    Systemaattisesti olen yleensä aina kuvitellut oman työsaavutukseni suuremmaksi, mitä todellisuus. Ns. hankintatyön vaatima kalusto, että mitään saa tien varteen maksaa niin paljon, ettei työn kannattavuuttta saisi millään positiiviseksi omilla töillä. -Myös omalle ajalle pitää laskea arvo.

    Aikaisemmat kirjoittajat ovat kyllä oikeassa, että kannattavuus/kannattamattomuus korostuneesti syntyy kun ei maksa metsätilasta ylihintaa. Sitä on paha omalla työpanoksella lähteä kuromaan kiinni.

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    ” vielä se yksi tankki ”. Kyllä sammeli ilmaisi hyvin ajatuksiaan kun  kuvasi  palstaa, matkan päässä, noin se menee minunkin ajatuksissa, se voi jopa etu, että motivoituu täyteen päivään . Meidänkin tiloista on suurin osa yli sadan kilometrin päässä vakituisesta asunnosta ja töiden teettämisen on joutunut arvioimaan sen mukaan.

    Viljely, hoito- ja suunnittelutyöt on olleet aina niitä mieleisiä itse tehtäviä töitä. Ensiharvennuksista alkaen hakkuut on aina olleet ja menneet pystykaupoilla firmoille. Kaivurityöt muokkaukset, ojitukset ja tie- ja varastotyöt on olleet ostotöinä lähi urakoitsialta.

    Jos on mahdollista tehdä esim. hoitotyöt itse on metsätalouden kannattavuus hyvällä tasolla silloin on tarkka tieto itsellä, tilojen mahdollisista hirvivahingoista ym. ja tulevista toimista tiloilla.

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kyllä palstat pitää olla talon vieressä, max. 5 km. Niistä kannattaa maksaa vähän enemmän, jos saa läheltä. Minulla palstoja lisäksi 15-35 km päässä, joissa en käy edes joka vuosi. Liian kaukana minulle ovat hyvää metsänhoitoa ajatellen. Kotipalsta onkin sitten hyvin hoidettu.

    Jätkä

    Jeessi:”-Mikähän sen metsän pilaa? Maataloustraktoriko? salli mun nauraa!”

    – Kun omatoiminen maataloustraktori-hankintahakkaaja pujottelee ilman ketjuja metsässä nuukuuttaan liian kapeiksi tehtyjä ajouria kolhien reunapuut ja survoen juuristot kuorettomiksi, voiaan hyvin puhua metsänraiskaajan puuhista.

    Kun vielä ajourat väännetään parhaisiin kohtiin, pitää peruutusuria ja vastaavia kiemuroita tehä sinne-tänne.

    Jeessi on hyvä vaan ja nauraa räkättää, mutta kaikkein surkeimman korjuujäljen ovat tehneet itarat metsänomistajat huonosti maastossa pärjäävine valtroineen.

    Ehkä suurin moka heillä on, ajelu metsässä ilman ketjuja ja kuormien mitätön koko, joka aiheuttaa moninkertaisen liikkumistarpeen samalla alueella.

    Nuakka

    Vajaa 30 km etäpalstalle, eikä haittaa muussa kuin hakepuun siirrossa tänne käyttöpaikalle. Kotipalsta alkaa olla käyty polttopuun keruun osalta aika tarkkaan läpi, kulutus on n.80-100 k-m3 vuodessa. Tänä vuonna piti ensi kerran ottaa kantoauto ajamaan rankoja, oli kyllä vaivaton homma eikä maksanutkaan kovin paljoa. Enemmän metsänhoitoa helpottaa metsätien teko tilalle  kuin tilan läheisyys , kummasti ne tietä lähellä olevat taimikot ovat parempia kuin perimmäiset kävelymatkan takana olevat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)