Keskustelut Puukauppa Metsäpalstan osto kuolinpesän osakkaana?

  • Tämä aihe sisältää 6 vastausta, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta, sitten putte toimesta.
Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Metsäpalstan osto kuolinpesän osakkaana?

    Tarkoitus olisi ostaa pois kuolinpesästä (ulkopuolisella rahalla) metsätila. Hinta halpa. Ei tarkoitus myydä pitkään aikaan. Ei välttämättä ikinä. Mitä pitäisi ottaa huomioon?

  • joopeli

    Vielä tarkennan: metsätilalla on kuolinpesän kautta verovähennysoikeuksia tehdyistä töistä, joita ei ilmeisesti voi hyödyntää henkilökohtaisessa verotuksessa.

    raivuri

    No kirjoituksesi perusteella käyttäisin sanaa”halpa” erittäin varoen… Hinnanmääritys kannattaa pohtia hyvin tarkkaan, mikäli ette käytä ulkopuolista arvioijaa. Pelkkä alueen keskihintaan vertaaminen ei vielä kerro halpuudesta. Esimerkiksi maapohjien, tiestön, hoitamattomuuden ja puuston laatuvikojen muutokset tai poikkeavuudet arvioon/metsäsuunnitelmaan nähden vaikuttavat tilan todelliseen arvoon hyvin reiluin hyppäyksin molempiin suuntiin.

    Mikäli taas et ole liikkeillä pelkästään taloudellisilla tavoitteilla niin tuolla ei ole niin suurta väliä

    Jätkä pätkät

    ”Halpuus” = Jos pystyt arvioimaan puuston arvon ja lasket metsän ns ”Teurastusarvon” ja pääset tulokseen, että tilan hinta irtoaa metsästä, niin onhan se halpa.
    Kuolinpesä myyjänä on ihan Jees, kunhan kaikki rasitteet on otettu selville. Jos käytätte kiinteistövälittäjää, hän kyllä ne kaikki selvittää, jopa puuston arvon, mutta silloin sen saavat ehkä tietää myyjätkin.
    Kun teet kauppaa, yritä ottaa selvää myös vesi – ja rantaoikeuksista, kalastelukin voi olla arvossa joskus.
    Katso, ettei tule mitään metsänparannuslainoja yllättäen ja pyytämättä tilan mukana.

    joopeli

    Halpa-sana perustuu siihen, että muita ostajia perillisissä ei ole. Toki kukaan ei takaa, että tilanne ei muuttuisi. Todellinen ajatus olisi pitää tila ikuisesti. Tunnearvo merkittävä.

    hatelo

    Tehkää ennen kauppaa ositus metsän osalta,niin saat metsävähennysedun ja muille kauppa vapaa luovutusvoittoverosta olettaen,että tila ollut suvussa 10- v. Ositus yhtymäksi tehdään ositus- ja perinnönjakokirjalla ja se voidaan tehdä vain metsän osalta,jos koko kuolinpesää ei jostain syystä haluta vielä jakaa.

    putte

    Kuten Hatelo edellä neuvoo, perinnönjako yhtymäksi kannattaa ensin tehdä, jotta ostaja saa hyväkseen metsävähennyksen (TVL 55§).
    Saman toimen seurauksena myyjänä toimivat osakkaat ovat vapaita mahdollisesta luovutusvoiton verosta (TVL 48§ 1.3 mom.)

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)