Keskustelut Metsänhoito Metsäojille synninpäästö

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 183)
  • Metsäojille synninpäästö

    Merkitty: 

    Metsäojitus sai aikoinaan negatiivisen leiman, jota ei ole helppoa poistaa. 1960-luvun Mera-ohjelmissa ajatus oli saada metsät tuottamaan puuta, eikä vesien suojeluun silloin juuri huomiota kiinnitetty. Vähitellen asiassa viisastuttiin, ja tilanne parani niistä ajoista huomattavasti. Menneen kuivan kesän aikana tuli raivaustöissä liikuttua aika paljon myös metsäojien pohjilla. Eipä voinnut kuin ihailla, miten hienon vedensuodatusjärjestelmän luonto itse oli rakentanut metsäojiin. Kilometrikaupalla suodattavaa ja virtausta hidastavaa sammalta lähes kaikissa ojissa! Jos tällaisten laskuojien vaikutuspiirissä tehdään vaikkapa uudistusalan maanmuokkaus, eipä sieltä juuri mitään muuta veden lisäksi voi päätyä vesistöihin asti. Jos metsäojia on pakko perata ja täydentää, voisi mahdollisuuksien mukaan sopiviin paikkoihin jättää tällaisia luonnon muovaamia sammalsuodattamoja.

  • Petkeles Petkeles

    Kuulehan Ere, kun ne satelliittiloiset ei nuita ilmakuvasia ottele vuan lentokonneet.

    Ventosuo näyttäs olevan ojissa 2023 ilmakuvassa ja on paksuturpeinen avosuo.

    Eli priimaa pukkaa.

    Panu Panu

    Karttapaikasta katsoen maastokartta ei näytä ojia mutta ilmakuva näyttää. Tosin ympäröivä alue on tehokkaasti ojitettu maastokartankin mukaan eli aiemmin.

    Virtaussuunnassa lähimpään vesistöön eli Yläkönjärveen on matkaa ojia pitkin mitaten noin 3,5km.

    Edit: Matkalla on Ventojoki johon ei ole kovin pitkä matka.

     

    leku

    Aikoinaan nykyisen lain voimaan tullessa kysyin metsäkeskuksen ja elyn kouluttajilta ojitusluvista koulutustilaisuudessa, ojituslupaa ei tarvita, jos toimenpide tähtää metsän uudistamiseen kuten tässä. eli lupia ei tarvita. jos tehtäisiin erikseen kuivatusojitus silloin tarvitaan. vesilakikaan ei vaadi lupia, jos matti pystyy todistamaan ettei pilaa alapuolista vesistöä, jos kerta on ottanut ennakoivasti vesinäytteet, varmasti pystyy sen todistamaan paremmin kuin elyn tarkastaja, pari vuotta tapahtuneesta eli matti vahvoilla. Alueella kuitenkin vesiensuojelutoimenpiteitä tehty, eikä alue mitenkään erityinen eikä sertit paljoa mattia häiritse, vaikuttaa kaikinpuolin lailliselta, joten mielenkiinnolla odotan asiasta päätöksiä….

    Kurki Kurki

    Voisi olla tuo palsta 595-411-10-65.

    Siinä ainakin näkyy uusia ojia ja vanhoja kaivetun pikaisesti laskien yli 10 km.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko tulkinta selkeä milloin ollaan tekemässä metsän uudistamista ja milloin luvan vaativaa kuivatusta? Voisi ajatella että metsän uudistaminen olisi sitä kun tehdään uusia ojia alueelle joka on ollut ennenkin metsää, esimerkiksi kun vesi nousee avohakkuun jälkeen ja perataan ojia tai lisätään niitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Korjattava virheeni koskien ojittamattomien ja ojitettujen soiden päästöjä.

    Eli metaania tulee luonnonsuolla sekä turpeen kasvuprosessista että sen lisäksi muualta, ehkä suon mikrobien elintoiminnoista. Nämä erät on huomioitu oikein Luken yhteenvedossa. Sen lähtötiedot ovat Suoseuran sivustolla, jossa eri maankäyttöjen maaperäpäästöjen yhteenveto löytyy kuvasta 1 (linkki). Metsässä puusto muodostaa näiden lisäksi ison nielun, mutta sitä ei tässä esityksessä huomioida. (Suoseuran sivuston yhtälön metaani on siis peräisin vain turpeen kasvuprosessista ja luku ei siten sisällä kaikkea ojittamattoman luonnonsuon metaanipäästöä. Tarkistin asian jo aiemmin kertaalleen Paavo Ojaselta, mutta unohdin selityksen.)

    http://www.suoseura.fi/ojitettujen-soiden-kestava-kaytto/ojituksen-vaikutus-maaperan-kasvihuonekaasupaastoihin/

    Panu Panu

    Avosuon ojittaminen ei kuulosta metsän uudistamiselta minusta.

    Ola_Pallonivel

    <p>Kun lähdetään uutta ojaverkostoa kaivamaan, pitää tehdä ilmoitus ja jatkotoimenpiteet sen mukaan. Kun kunnostetaan vanhoja ojia vähäisessä määrin, ilmoitusta ei tarvita. Muuten tarvitaan. Minusta se menee noin.</p>

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    No eihän se m-uudistamista olekaan ja eikä siitä ei ole pohjimmiltaan kysymys. On noita aapoja aikanaan Lapissa ojitettu, kun Kekkonen määräsi konekuskeille töitä.

    Kyse on joskus mediaan päässeen ja ihan hyviä ajatuksia aikanaan esittäneen jampan katkerasta tempauksesta, jossa hän ”testaa” tai ”näpäyttää”. Uhota pitää kun voi ja on varaa, vähän vessittää.

    ”Tein vaan 50 vuotta myöhemmin, siitäpähän näitte!

    Ilmiö on tuttu ihan tälläkin palstalla ja keskittyy ikääntyneen eliitin uhoamiseen.

    Manööverin kohteena on 1970-luvun ajattelun haastanut näkemys, jossa on kyseenalaisetttu noiden kohteiden ojittaminen metsätalouden kannalta. Edelleen,  kun nykyajan hömpässä neuvotaan ottamaan vesiä huomioon, epäillään joka kohdan maalaisliittolaisen tukitönkämisten etuja ylipäätään. Yms.

    Fanikerhon osana näyttää olevan löytää perusteita jälkikäteen, notta oisko metsänuudistamisesta kuitenkin kyse. Heh.

    L

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kuvissa näyttää, että Matin ojissa kivennäismaa on lähellä, joten siitä tulee varsin hyvää metsämaata, joka vielä kuivatuksen jälkeen itsestään taimettuu. Minä olen tehnyt näitä aikanaan paljon. Isänmaallinen teko kaiken kaikkiaan.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 183)