Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • suorittava porras suorittava porras

    Näytti ,että P-Karjalan hirvien määrä olisi leikkautunut eri syistä niin ,että joidenkin paikkakuntien lupamäärät on puolitettu viime vuoteen verrattuna.

    Tarkempia syitä voi käydä lukemassa linkistä hirvieläinten pyyntiluvat/alueet.  Kaikki riistakeskusalueet eivät ole vielä julkaisseet omia saaliskiintiöitään.

    Huomiota kiinnitti Uudenmaan valkohäntäpeuralupien kasvu kolmanneksella. Eli talkoota riittää sillä suunnalla .

    mehänpoika mehänpoika

    Kerroppa ”kitsasteleva porsas” kuka näitä ”talkoita” on jatkuvasti järjestänyt ja järjestää edelleen? Eikö kesähelteiden jatkuminen jo riitä, vai pitääkö helteiden jatkua myös syksyllä?

    suorittava porras suorittava porras

    No lopetetaan sitten talkoot ,jos asia noin hiertää. Sitten on otettava vastaan se ,mitä luonto antaa . Lämpenevälle ilmastolle ja riistan elinolosuhteiden paranemiselle eri syistä en mahda mitään. Riistan ruokkimista en harrasta .

    Gla Gla

    Hieno reaktio, ensin järjestetään tarve talkoille ja sitten luovutaan talkoista. Riistanhoidon menestystarina.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No kun kaikki sanoo, että väärin sammutettu, niin hermothan siinä menee!

    Pohjois-Karjalasta vastataan aina kun kysyn, että karhut ja sudet syövät hirvet, ei riitä kaadettaviksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1483186

    Nyt sain auki erätalousneuvoksen artikkelin. Tässä ei ollut varsinaista uutta.

    Saman hirvitiheyden aiheuttaman laidunnuspaineen vaikutukset ovat sitä suurempia, mitä vähemmän varttuneen metsän mustikkavarvikkoa tai uudistusalan mäntytaimikkoa alueelta löytyy.

    Kommentti:

    Etelän eräillä hirvitalousalueilla on tuhannella hehtaarilla 5 hirven lisäksi 50 valkohäntäpeuraa ja muutama metsäkauris. Olisi edistysaskel, jos etelän hirvitalousalueilla sovitettaisiin yhteen ravintovarojen määrä ja eri hirvieläinten yhteismäärä. Lisäksi pitäisi harkita, onko valkohäntäpeuran järkevää sallia levitä Etelä-Suomesta muualle maahan. Pitäisikö se sen sijaan muuttaa riistalajista haitalliseksi luonnostamme poistettavaksi vieraslajiksi?

    suorittava porras suorittava porras

    Ei ole ollut vieraslaji enää vuosikymmeniin eikä tule .  Taitaa olla ihan tarpeeksi tekemistä kannan kasvun taittamisessakin.

    Vieraslaji-status ei välttämättä korjaa tilannetta yhtään. Korkeintaan sekoittaa tilannetta entisestään. Jos kuvitellaan ,että metsästäjät ovat niin ahneita ,että tappavat elukat tuosta vaan , ollaan totaalisen väärässä. Puoli vuosikymmentä on paimennettu porukkaa tehostamaan metsästystä nyt näkyvin tuloksin.  Kuluvalle kaudelle on asetettu joillekin alueille selkeät tavoitteet kannan alentamiseksi ,kun  viestit eivät ole tehonneet . Jos vhp:sta tehdään vieraslaji ,kukaan ei ole enää minkään sortin vastuussa sen metsästämisestä. Eivät nekään ,jotka tekevät sitä tällä hetkellä olosuhteiden pakosta ja talkoohengessä.

     

    Veikkaan, että  vieraslajispekulaatiot , vaatimukset pyynnin vapauttamisesta ja pinta-alarajoituksoista luopumisesta aiheuttavat  esiintyessään aloitteiden joutumisen suoraan mappi ö:n kansien väliin ,vaikka joukossa olisi kehityskelpoisiakin ajatuksia. Jotain uutta pitää keksiä ja lopettaa mahdottomat vaatimukset.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi vhp-lupaan tarvittavan pinta-alan rajoituksen poisto on mahdoton?

    Vieraslaji voitaisiin poistaa tapporahan avulla jos tahtoa ei muuten ole.

    Visakallo Visakallo

    Tapporaha tulisi ainakin kokonaistaloudellisesti kaikkein edullisimmaksi. Todennäköisesti siihen suuntaan joudutaan vielä menemäänkin.

    oksapuu

    Eipä ollut minkäänlaisia vaikeuksia poistaa metsäkauriin osalta pyyntilupa käytäntöä kun vahinkoja alkoi tulla…

    Niin ja metsäkaurishan on kotoperäinen laji.

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 1,096)