Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 1,061 - 1,070 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • Nostokoukku

    Oma riista on hyvä parannus aikaisempaan lappusysteemiin, sitä en arvostele, ainakaan hirvitalousalue tason työkaluna. Mutta piiri pieni pyörii näissäkin asioissa. Systeemiä ei saisi käyttää esim. valtaeliittiin kuulumattomien seurojen lyömiseen. Vieläkin iso ongelma on, että jotkut ”tietävät” pitäjän toisella reunalla olevan seuran hirvet paremmin kuin oman seuransa.

    A.Jalkanen

    Trico-ketjusta siirretty.

    Hirvieläinkantojen hoito 1 160 000

    Mitä tämä mahtaa sisältää? Lupamaksujen lisäksi kerätään riistanhoitomaksua ja noiden kahden yhteisellä tuotolla maksetaan ilmeisesti muun muassa riistaviranomaisten palkat ja tilavuokrat. Jos alennettaisiin hirvieläinkantaa, lupamaksun tuotto alenisi ja virkamiehiä joutuisi työttömiksi. Kannattaisiko laittaa Suomen Riistakeskus ja rhy:t budjettirahoituksen piiriin, niin ei tarvitsi sen takia pitää yllä suurta kantaa.

    Ruotsin tilanne poikkeaa meistä mutta riesansa on heilläkin. Ilmeisesti koko maassa esiintyvän hirven lisäksi korkea kanta etelässä kuusipeuralla ja metsäkauriilla, muistanko oikein että myös villisialla? Suurpetotilanne puolestaan heikompi kuin meillä?

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”Jos alennettaisiin hirvieläinkantaa, lupamaksun tuotto alenisi ja virkamiehiä joutuisi työttömiksi.”

    A.J. kiteytti asian täsmälleen niin kuin se on. Tätä taustaa vasten suorittavan portaan kirjoittelu, sekä tiedotusvälineisiin syötetyt tiedot hirvikannasta ovat täysin ymmärrettäviä, mutta eivät valitettavasti vastaa kaikilta osin valitsevaa tilannetta, koska hirvikannan säilyttämiseen on käytettävä kaikki käytettävissä olevat keinot. Tämä puolestaan on johtanut useilla alueilla metsätalouden kannalta liian suureen hirvikantaan.

    A.Jalkanen

    No sen verran pitää lieventää, että ilmeisesti riistanhoitomaksun tuottokin riittää apparaatin palkkojen maksuun. Silti kiinnostaisi mihin tuo em. viestissäni mainittu miljoona euroa käytetään (1 160 000).

    Planterin linkistä Trico-ketjussa, valtion budjettikirja:

    Hirvieläinten pyyntilupamaksuista vuonna 2022 kertyväksi arvioidut tulot on merkitty momentille 12.30.42

    Määrärahan arvioitu käyttö (euroa)

    Vahinkojen korvaukset 2 200 000
    Vahinkojen estämistoimenpiteet 500 000
    Hirvieläinkantojen seuranta ja tutkimus 700 000
    Riistavahinkorekisteri 200 000
    Hirvieläinkantojen hoito 1 160 000
    Yhteensä 4 760 000

    suorittava porras

    Hirviasioita on vatuloitu kauan suuntaan jos toiseen. Nyt näyttää olevan tulossa uusi aika. Metsästyskautta on tähän asti jatkettu ja pyyntilupia kehotettu käyttämään maksimaalinen määrä. Kun katselee metsästystilanteen ja hirvihavaintojen kehitystä maakuntatasolla luken lämpökartoilta , näyttävät värit haalenneen viime vuosien kuluessa jo niin paljon ,että jahtikautta jouduttanee lyhemtämään joissakin pitäjissä Keski-Suomen alueella. Haaleita sävyjä löytyy tuoreelta kartalta muualtakin Suomesta. Tummemmat alueetkin ovat pienentymässä marginaalisen pieniksi.

    Vaikka pitäjämme ei kuulu lämpökartan vaaleimpaan alueeseen , ollaan hirvihavaintojen suhteen jo viime vuoden tasoa alempana.(2,4 havaintoa / metsästyspäivä  -> 2,1 havaintoa/ päivä) Tämä tarkoittaa ,että ollaan hirvitiheystavoitteen sisällä ,vaikka pyyntilupia on käytetty vasta vajaa neljännes .Metsällä on käyty kuitenkin jo kolme viikonloppua ja seurueeseen ”tyhjänpyytäjät” tulee koko ajan lisää uusia jäseniä. Sieltäkin ,missä jahdit ovat tähän asti sujuneet suunnitelmien mukaan.

    ….ja ennen ,kun kommentoitte ,tutustukaa luken tuottamiin tämän kauden lämpökarttoihin havaintojen osalta. Varoitukset ennen jahtia tyhjien alueiden muodostumisesta eivät olleet tuulesta tempaistuja Keski-Suomen osalta eikä viime syksyn malttiin kehottaminenkaan ollut aiheetonta. Tuottoa syötiin siitä huolimatta . Heikko vasatuotto johtuikin mahdollisesti tuottavan kannan yliarvioinnista.

     

     

    Visakallo

    Suorittava voi itse todeta tilanteen täällä hieman etelämpänä. Hirvenmetsästäjille on täälläpäin annettava tunnustusta. Hirvensuolia on nyt metsässä niin, että raivausmiehen jalkaa livettää. Täällä kun hoidetaan hirvikantaa niitä ampumalla.

    suorittava porras

    Täällä 5/14 seuraa ei ole saanut saaliksi vielä tähän mennessä yhtään aikuista hirveä  ja sama suhde on vasojen kohdalla.

    Planter

    ”….ja ennen ,kun kommentoitte ,tutustukaa luken tuottamiin tämän kauden lämpökarttoihin havaintojen osalta….

    Kun katselee metsästystilanteen ja hirvihavaintojen kehitystä maakuntatasolla luken lämpökartoilta , näyttävät värit haalenneen viime vuosien kuluessa jo niin paljon ,että jahtikautta jouduttanee lyhemtämään joissakin pitäjissä Keski-Suomen alueella. Haaleita sävyjä löytyy tuoreelta kartalta muualtakin Suomesta. Tummemmat alueetkin ovat pienentymässä marginaalisen pieniksi.

    Metsällä on käyty kuitenkin jo kolme viikonloppua ja seurueeseen ”tyhjänpyytäjät” tulee koko ajan lisää uusia jäseniä.”

    Pitikö olla ”tyhjänpuhujat”?

    ksh

    suorittava porras

    Planter voisi ystävällisesti linkittää kartan ,jossa ilmenee tilanne metsästyspäivää kohti. Se kartta kertoo vähän paremmin tilanteesta. Vertailun vuoksi voit laittaa kartat metsästyspäivää kohti tehdyistä havainnoista kolmelta edelliseltä vuodelta. Ja kuten edellisessä kommentissa kävi ajantasaisesta kaatotilastosta ilmi , että yksi tai korkeintaan kaksi elukkaa on kunkin seuran saaliiksi päätynyt 50 metsästyspäivän tuloksena .  Pyyntilupia 80 ,joista pankissa 26. Käytetty 15,5. Havaintoja 2,1/ metsästyspäivä.  Koko rhy:n alueella on käytetty 17/87  lupaa . Edellisen metsästyskauden lupien käyttöaste 70%. Ko luku voi jäädä tänä syksynä haaveeksi.

    Visakallo

    Hirvi oli maannut viime yönä siinä, missä olen pitänyt autoa raivauksella ollessani. Saapa nähdä, tuleeko sille kaverille viikonloppuna noutaja.

Esillä 10 vastausta, 1,061 - 1,070 (kaikkiaan 1,096)