Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sopivaa hirvimäärää voitaisiin tarkastella per hirvitalousalueen metsäpinta-ala, mutta ainakaan vielä ei kukaan ole uskaltanut tällaisia lukuja julkisesti esittää. Todellisuudessa ero hirvien kannoissa pohjoisen ja etelän välillä per metsähehtaari onkin paljon suurempi kuin miltä se nyt näyttää. Hirvi suosii metsää elinympäristönä toisin kuin kauriit jotka viihtyvät maatalousmaillakin.

    suorittava porras suorittava porras

    Planterin arvostelu on ollut osin aiheetonta ja kohdistunut väärään osoitteeseen. ”Oma rista”-järjestelmästä koituneet hyödyt ovat vasta nyt realisoitumassa täysimääräisesti.

    Korjaustoimi ongelmana olleeseen reaaliaikaisen tietojen puuttumiseen metsästystapahtumista ja jahdin tuloksista sai lisäbuustia mahdollisista sanktioista ,mikäli kaatoilmoitusta ei toimiteta viikon sisällä tapahtuneesta. Havaintojen kirjaamisessakin on tapahtunut merkittävä muutos siirryttäessä sähköiseen muotoon ja älypuhelinten käyttöön. Havainto naputellaan omariistan tietokantaan välittömästi ,kun se on tehty. Tämä tieto kaatojen ohella päivittyy maanomistajankin nähtäväksi  alueellisesti  lämpökartoille.

    Yksityiskohtaisempaa tietoa tarvitsevat käytännössä vain metsästäjät pysyäkseen kartalla metsästyksen edistymisestä omalla reviirillään. Minäkin nään metsästyseuran yhteyshenkilönä aluekartalta yhteisluvan osakkaiden tekemät hirvenkaadot. Karttapisten auki klikkaamalla selviää tapahtuma-aika, paikan koordinaatit, eläimen ikä,sukupuoli ja paino. Tämä viimeistään viikon kuluessa tapahtuneesta.

    Tilannekuva kokonaisuudessaan selviää avaamalla yhteisluvan osakkaita koskeva verotussuunnitelma  ,josta näkyy tavoitellut ja toteutuneet saalismäärät myös saaliin iän ja sukupuolen osalta . Osakasseurat saavat hyvän pohjan näistä tiedoista tehdäkseen järkeviä päätöksiä jahdin jatkon suhteen. Tilannekuvan parantamiseksi saadaan apua jahdin puolivälin tienoilla julkaistavasta verotusennusteesta. Takaisinlaskennan merkitys pienenee,kun asioita voidaan korjata jajtikauden kuluessa toisin ,kun vanhojen käytäntöjen aikaan ,jolloin lopullinen hirvimäärä oli tiedossa vasta kolmen vuoden kuluttua.

    Kehtyksen suunta näkyy selvästi , kun vierailee luken sivuilla ,joilla esitetään perustiedot hirvitalousalueiden päätösten teon pohjaksi. Kehityskulkua voi seurata yli 20 vuoden ajalta hirvitalousalueittain. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet hirvikannan suhteen pelkkää alamäkeä kaikilla hirvitalousalueilla. Kannattaa tutustua. Kukaan ei voi väittää ,että mitään ei olisi tehty. Muutos vain ottaa oman aikansa.

     

    Visakallo Visakallo

    Petkeles: ”metsissä ei juuri mikään rajoita (ahdista) ja joka päivä saadaan viimeisimmät tiedot huippudiileistä. Nyt ei saada edes ”kohtuullisia ehtoja”?

    Onko Petkeles dementia tulossa, vai muistatko tahallasi väärin? Kysymys oli silloin nykyisestä metsälaista, joka on ilmeisesti maailman vapain, eli jokainen voi hoitaa tai olla hoitamatta metsiään miten lystää. Mitä niihin huippudiileihin tulee, taitava yrittäjä pystyy tekemään tulosta vaikeissakin oloissa. Miten on Petkeles, onko sinun mielestäsi hirvistä ja muista sorkkaeläimistä haittaa puuntuottajille?

    Visakallo Visakallo

    Kevythybridinimimerkistä pääsee joka kerta eroon, kun kysyy tältä jotakin. Seuraavaksi remmiin niistä  astuukin aina joku muu.

    Planter Planter

    Ajattelin jo lopettaa tämän aiheen käsittelyn tältä erää, mutta täytyy vielä täsmentää, ettei jää väärinkäsitystä, mitä tarkoitin sanalla ”reaaliaikainen”.

    Se on aivan totta, että seuranta oma riista sovelluksen avulla reaaliaikaisesti auttaa ilman muuta jahdissa. Suorittavan portaan selostuksesta olen siltä osin täysin samaa mieltä. Ei siinä ole ”haukuttavaa” 🙂

    Noin jahdin puolivälissä Luke julkaisee lisäksi reaaliaikaisen verotusennusteen. Graafinen esitys, jossa etenevillä ”madoilla” tähdätään siihen siniseen laatikkoon. Jos jahdin loppupiste osuu siihen, on riistaneuvoston asettama tavoite täyttynyt hirvitiheyden ja uros/naaras-suhteen osalta. Joskus näkyy osuneen joskus ei. Monissa kuvissa näkyy kuitenkin mutka, josta voi päätellä, että kurssia on muutettu, kun ennuste on julkaistu. Hyvä niin.
    Tosin takaisinlaskenta myöhemmin siirtää loppupistettä.

    ”Takaisinlaskennan merkitys pienenee,kun asioita voidaan korjata jajtikauden kuluessa toisin ,kun vanhojen käytäntöjen aikaan ,jolloin lopullinen hirvimäärä oli tiedossa vasta kolmen vuoden kuluttua.”

    Näin se ei kuitenkaan mene. Tämä jahdin reaaliaikainen ennuste vaikuttaa jahdin onnistumiseen, eli tavoitteen täyttymiseen ja lupien käyttöön. Se on myös tavallaan ”ennakkoa” keväällä tulevasta jäävän kannan arviosta. Se ei kuitenkaan vaikuta lopulliseen kevään tehtävään kanta-arvioon, jonka perusteella luvat myönnetään seuraavana syksynä.

    Itse tarkoitin reaaliaikaisella arviolla Luken joka kevät tuottamaa hirvikanta-arviota, jota käytetään seuraavan syksyn verotusennusteen tuottamiseen. Itselleni reaaliaikainen arvio nyt on viime kevään kanta-arvio.

    Kevään ennusteen virhe tulee lähinnä havainnoista per jahtipäivä ja jäävän kannan arviosta. Niihin ei vaikuta se, onko tiedot kerätty päivittäin reaaliaikaisena tai yhtenä nippuna jahdin päätyttyä, jolloin vasta Luke alkaa laskea lopullista arviota. Havaintojen vähyys todelliseen määrään verrattuna saattaa johtua siitä, että nykyisin lähinnä koirat tekevät havaintoja, eli kaikki raivaamattomissa pusikoissa piileskelevät hirvet eivät rekisteröidy oma riistaan.

    Valitettavasti reaaliaikainen tietojen rekisteröinti ei muuta kanta-arviota reaaliaikaisemmaksi ja takaisinlaskenta tulee korjaamaan sitä edelleen.

    ”Viimeiset viisi vuotta ovat olleet hirvikannan suhteen pelkkää alamäkeä kaikilla hirvitalousalueilla. Kannattaa tutustua. Kukaan ei voi väittää ,että mitään ei olisi tehty.”

    Olen aktiivisesti seurannut, alamäkeä on niin kuin pitääkin, koska kanta oli yli 100 000. En ole kuitenkaan väittänyt ettei mitään ole tehty, yksi hirvi on hävitetty keskimäärin tuhannelta hehtaarilta. Rekyylistä vaan varottelen, ettei tulisi takapotkua.

    Toivotan kaikille metsästäjille kaatorikasta syksyä!

    Visakallo Visakallo

    Samoin toivotan minäkin! Täälläpäin ainakin hirviä riittää, lämpimät makaukset olivat tänä aamunakin taimikossa kun menin raivuulle.

    suorittava porras suorittava porras

    Yhden elukan pudotus on merkittävä , jos lähtötilanne on 4/1000ha. Vuoden 2000  tietämillä oltiin paikoin jopa 7-8 lukemissa. Suurimmat kannat olivat P-Karjalassa,jossa lukema alkoi kahdeksalla, mutta tänä päivänä samalla hirvitalousalueella kakkosella.

    Sekin on syytä muistaa ,että hirvikannan hoitosuunmitelmien tultua käyttöön ,tavoitekanta sovittiin yhteisesti  tasolle 3-4/ 1000 ha. Sitten tavoitetta kiristettiin yleisön pyynnöstä välille 2-3/1000ha. Tämä taso on jo yleisesti saavutettukin. Tosin minimitiheyden raja on nostettu 2,5/1000 ha ,kun todettiin alle 2,5/1000 tiheyden tuottavan ongelmia.

    Arvelut siitä ,että koirien käyttö vähentäisi havaintojen määrää eivät pidä paikkaansa. Koirien avulla tapahtuva metsästys on ollut valtamenetelmä yli 20 vuotta ,joten jahtikausien havainnot ovat tässä suhteessa keskenään vertailukelpoisia. Pikemminkin koiran seurantaa mahdollistavien välineiden tulo lähes jokaisen metsästäjän käyttöön, on lisännyt havaintojen määrää. Koiran liikkeet ja reaktiot (reitti,haukunilmaisin,nopeus,paikka) on mahdollista nähdä puhelimen näytöllä ja paikka ,jossa jotain erityistä tapahtuu ,voidaan käydä tarkistamassa. Jos koira on haukahtanut ja sen kulkemalta reitiltä löytyy ko kohdasta hirven pakolaukan jäljet , on kyseessä havainto. Ennen paikka ,jossa koira reagoi jäi paikannusvälineen puuttuessa löytymättä . Havaintoa ei voi kirjata pelkän haukun perusteella.

    Sitä ei voi millään verukkeella muuksi muuttaa , että systemaattinen vuosittainen metsästyspäiväkohtaisten havaintojen väheneminen  tarkoittaa yksiselitteisesti ,että hirvikanta on vähentynyt samassa suhteessa . Sekin kannattaa muistaa ,että hirvikantaa lähdettiin leikkaamaan 2000-luvun alussa tiheyksistä 6-8/ 1000. Nyt ko lukemat ovat suurelta osin 2,5-3/ 1000.  Ero ei minun laskelmien mukaan ole ”vain ”1. Ehkä joku käyttää muuta laskuoppia.

    Planter Planter

    Älä nyt hyvä ystävä viitsi enää jatkaa näin ja taas … ittuilla toisista laskuopeista sovitaanko niin?

    ”Viimeiset viisi vuotta ovat olleet hirvikannan suhteen pelkkää alamäkeä kaikilla hirvitalousalueilla. Kannattaa tutustua.”

    Viimeisestä viidestä vuodesta oli kysymys, itse kirjoitit niin, että tutustu. Minä tutustuin ja kommentoin sitä, sinä ittuilit.  Tässä on käyty läpi uutta kannan säätöjärjestelmää, joka on toiminut vuodesta 2016. Kyllä pudotus on sinä aikana suht tarkkaan 1/1000ha,  eli määränä rapiat 20 000.

    En minäkään jatkuvasti huomauta, että määrä on lähes 10-kertaistunut 1960 luvulta.

    Koirista ajattelin, että niiden käyttö olisi jatkuvasti lisääntynyt , mutta kai sitten on pysynyt vakaana. En tiedä se oli arvelu vain.

    Nyt tiedän. Luke taulukosta löytyy miestyöpäivät ja koiratyöpäivät, niistä voi laskea mies/koira suhteen:

    Vuonna 2000 yhtä koiraa kohti oli 7,8 miestä

    Vuonna 2015 yhtä koiraa kohti oli 5,3 miestä

    Vuonna 2021 yhtä koiraa kohti oli 4,7 miestä

    Hyvää illan jatkoa!

    Nostokoukku

    En ole tilastomatemaatikko, mutta tohdin epäillä, että hirvenmetsästyksessä on liian paljon satunnaisia muuttujia jotta omaan riistaan kerätyistä esim. havainnoista voitaisiin tehdä kovin luotettavia tilastollisia päätelmiä takaisinlaskentoineen. Metsästävät seurat eivät koskaan ole samanlaisia pinta-alaltaan, metsästäjämäärältään, tavoiltaan, tavoitteiltaan, osa metsästää kesälaitumilla toinen selkeillä talvilaitumilla ym. Omalla tuntemallani alueella isoin porukka on 35, pienin 3 metsästäjää joista yleensä 2 on yhtä-aikaa metsällä. Isoimmalla porukalla hyvä tieverkosto ja usein useita koiria, havaintoja syntyy. Pienemmässä porukassa yksi passissa ja koiramies maastossa, harvemmin tulee havaintoja hirvimäärästä huolimatta.  Oma porukkani metsästää selkeällä talvehtimisalueella, joka on myös erittäin suosittu valtion pienriista-alue. Olemme useana vuonna aloittaneet jahdin vasta, kun linnustus on päättynyt, emme ole yksinkertaisesti mahtuneet turvallisesti lintumiesten sekaan, ja hirvetkin kyllä väistävät alueelta muualle. Kun hirvet palaavat takaisin, ne ovat yleensä aikuisia. Vasat niiltä on ammuttu ”väistötiloissa”. Aikuisia on kyllä kauden loppupuolella jopa kohtuuttomasti. Viime syksynä kaksi vasan lupaa jäi käyttämättä, niitä ei enää ollut. Vuodenvaihteen viimeisenä viikonloppuna motitimme seitsämän hirven porukan metsäteiden lenkkiin. Koira toi neljään passiin hirven, kaikki aikuisia. Lopetimme jahdin siihen, vaihdoimme lopputalveksi ketun pyyntiin, siinä ei vielä ole sukupuoli eikä ikärajoitteita. Keväällä yhteisluvan palaverissa kuulimme, että alueellemme on syntynyt hirvityhjiö, koska vasoja jäi ampumatta. Meiltä päälliköt vähensivät kaksi lupaa. Sellaista tilastomatikkaa.

    Planter Planter

    Kyseessä on arvio, jossa verrataan peräkkäisiä vuosia. Eiköhän seurojen metsästysmaat, metsästäjien käytös havaintojen suhteen ym ole peräkkäisinä vuosina suurin piirtein samanlaisia. Ehkä sadaan selville ainakin kannan kehityksen suunta ja jokin käsitys suuruudesta, mukaan arvioon tulee paljon muutakin esim kolaritilastojen kehitys.

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 1,096)