Keskustelut Tekniikka Metsänomistajien uudet – paremmat turvavarusteet…

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)
  • Metsänomistajien uudet – paremmat turvavarusteet…

    Merkitty: 

    Turvavarustelun alkuaikoina saatiin aikaan Maaseututyöväen liiton ja työnantajien välillä sopimus turvavarusteiden hankintakustannuksien jakamisesta.

    Sopimus sai lempinimen ”Rättisopimus” ja siinä alkuvaiheessa metsureille jäi maksettavaksi 30 % pukujen ja saappaiden ym hinnasta työnantajan maksaessa loput.

    Sopimuksen seurauksena voi sanoa syntyneen tilanteen, jossa rivakkaliikkeiset sahakauppiaat ”saivat luvan painaa rahaa”.  Varusteiden hinnat nousivat selvästi, vaikka laatu pysyi suhteellisen heikkona.

    Vielä nytkin on pukujen ym hinnoissa rutkasti ilmaa, mutta myös metsureiden määrä on romahtanut, joten rättibisnes ei ole niin hyvää kuin aiemmin.

    Nykyään näyttää olevan tärkeää, että yllä on merkkituotteet ja logo näkyy selvästi ja kauas.

    Itselläni on tärkeintä ollut esim housujen keveys, lahkeiden sopivuus ja pituus ennen värisävyjen ja leikkauksen näyttävyyttä. Saumojen neulomiseen käytetty tekniikka ja lanka on näköjään jo ratkaistu.

  • ola

    Mitään kovin tieteellistä menetelmää en ole käyttänyt, mutta sanotaan nyt vaikka niin että kokemusperäisiä lujuuden mittaamisen metodeja on takana sen verran ettei kaikkitietävän Jätkän yleispätevät mutu viisaudet ihan riitä.

    8.8 leima lyödään lähes poikkeuksetta kaikkiin tusinapultteihin ja jos lujuudella ja kokoonpanon kestävyydellä on rakentajalleen jotain merkitystä, niin suosittelen tarkistamaan mistä pultit ja mutterit ovat peräisin.

    10.9 on ainakin eräällä valmistajalla väriltään musta, mutta pelkkä musta väri ei ole lujuuden tae, eikä sitä lujuutta myöskään aikaansaada sillä värillä.

     

    Tämän 8.8 asian otin esimerkiksi ihan siksi, että se pelkkä merkintä ei ikävää kyllä aina kerro että täyttääkö tuote vaadittavat standardit. Tämä asia on kuitenkin aika yleisessä tiedossa. Tästä syystä ajattelen asian itse niin että tärkeissä kohteissa käytän vain luotettavaksi katsomani valmistajan tuotteita. Viiltosuojahousuissa kun en tunne kaikkia merkkejä, niin valintani kohdistuu niihin jotka tunnen, ja luulen tietäväni laatuvalmistajiksi.

    Uskon varassa mennään monessa asiassa, vaikka kirkossa ei tule käytyä.

    Jätkä

    On selvää, että pultteihin stanssatut merkit ovat suuntaa antavia ja harvoin parempaa lujuutta osoittavia kuin mitä luokitus edellyttää.

    Mutta jotain se kertoo. Tarvitsimme kierretankoa, josta teimme metalliteloja lasikuidun tiivistämiseen oikein ahtaisiin ja vaativiin paikkoihin. Tangon paksuus piti olla korkeintaan 10 mm, mieluusti kahdeksan ja pituus jopa 10 senttiä. Keskelle reikä telan akselia ja laakereita varten.

    Kuinka ollakkaan löytyi eräästä ”halpatavaratalosta” kierretankoa, jonka päässä oli muistaakseni jotain 4.4 numerot. Siitä saimme sorvissa telarullan, jonka sisällä oli jopa 4 millinen reikä, mutta poranterät eivät joka kerralla menneet suoraan, vaan taipuivat ja tulivat kyljestä ulos.

    Kyllä joskus on ihan hyvä, että on pehmeääkin rautaa, Alumiinikin olisi ollut riittävän kovaa.

     

     

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)