Keskustelut Tekniikka Metsänomistajien uudet – paremmat turvavarusteet…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 72)
  • Metsänomistajien uudet – paremmat turvavarusteet…

    Merkitty: 

    Turvavarustelun alkuaikoina saatiin aikaan Maaseututyöväen liiton ja työnantajien välillä sopimus turvavarusteiden hankintakustannuksien jakamisesta.

    Sopimus sai lempinimen ”Rättisopimus” ja siinä alkuvaiheessa metsureille jäi maksettavaksi 30 % pukujen ja saappaiden ym hinnasta työnantajan maksaessa loput.

    Sopimuksen seurauksena voi sanoa syntyneen tilanteen, jossa rivakkaliikkeiset sahakauppiaat ”saivat luvan painaa rahaa”.  Varusteiden hinnat nousivat selvästi, vaikka laatu pysyi suhteellisen heikkona.

    Vielä nytkin on pukujen ym hinnoissa rutkasti ilmaa, mutta myös metsureiden määrä on romahtanut, joten rättibisnes ei ole niin hyvää kuin aiemmin.

    Nykyään näyttää olevan tärkeää, että yllä on merkkituotteet ja logo näkyy selvästi ja kauas.

    Itselläni on tärkeintä ollut esim housujen keveys, lahkeiden sopivuus ja pituus ennen värisävyjen ja leikkauksen näyttävyyttä. Saumojen neulomiseen käytetty tekniikka ja lanka on näköjään jo ratkaistu.

  • arto arto

    Onhan se etu firmalle kun kunnon kamppeet logolla.  Toisinpäin ajateltuna paikkaset ryysyt ja firman logo. ( ajattelisin konkurssi firman ei hyvä) varmaan kaikki muutkin tekisi niin

    kuusessa ollaan

    Metsurivaatteiden näkyvyyteen nykyisin ylipäätänsä vaikuttavat muutkin syyt kuin koristeellisuus. Euroopassa vaaditaan esim. vinssityömailla tietyn näkyvyysideksin täyttäviä asuja, eli niissä pitää olla huomioväriä (yleensä oranssi) riittävästi, jotta käyttäjä erottuu metsässä koneiden parissa työskennellessä. Lisäksi tiealueiden työskentelyssä pitää olla jo lähes koko asu tuota väritystä. Lisäksi pitää olla heijastavaa pintaa tietty prosentti, valmistajat tietenkin laittavat PR-mielessä logonsa heijastimeksi…huskun asuissa tummassa pohjassa olevat pisteet ovat muutoin heijastimia.

    Suomea varten ei sitten tehdä erikseen omia ”vähemmän prameita” versioita.

    Jätkä

    Suomalaiset valmistajat tekevät varmasti vain ja ainoastaan suomen markkinoille turvapukuja.

    Kuten jo aiemmin tuli sanottua: Tekstiilimetsureita suurin osa, jotka ei taida tietää työnteosta yhtään mitään.

    Ei sahan kanssa metsässä olla tekemässä vaikutusta vastakkaiseen sukupuoleen, eikä edes valtavan hyvä näkyvyys ole tärkein asia, koska käytännössä oikea metsuri on metsässä aina yksin.

    arto arto

    Kerran oli mototyö maalla käymässä valvomassa työtä. menin hämärässä kone kuski tuumasi, Näin sinut 200m päästä loistit kuin joulukuusi. Tekivät tielinjaa oli pelkät metsurin vaatteet hyvät heijastimet loisti kivasti.

    tamperelainen tamperelainen

    Nykyään sekä Huskilla että Stihlillä on kallis etreme-x-fit sarjan  turvahousu ja metsuripusakka yhteishintaan 600 euroa.Löytyykö näista kuteista kovalle hinnalle vastinetta vaiko vain rahastusta

    Kokeilin kerran kalliita housuja jalkaan ja ei ne ainakaan erikoisen kevyet olleet,ehkä joustavat sietävät kosteutta.Jos olisivat olleet kevyet,olisin osanut sekä RS-että MS-työhön.Paalihousuilla kuitenkin jatketaan

    oksapuu

    Arto oikeassa…

    Nuo hämärässä tapahtuvat isäntien motovierailut ovat hengenvaarallisia, kuolonuhreilta ei ole vältytty…

    Että jos nyt kuitenkin käyttäisitte niitä ammatti-tekstiilejä…

    Lisätään nyt senverran tähän mainosta: Dimex metsurinpuseron kamppanjahinta 69€, ei paha…

    MIISU4F MIISU4F

    Nykyään työnantaja hankkii kaikki TES listan mukaiset työvaatteet ja turvavarusteet kilpailutuksen myötä samalta toimittajalta. Metsuri ei maksa mitään niistä.

    Tähän asti kilpailutuksen on voittanut useasti Dimex. Jos metsuri on halunnut jonkun kalliimman varusteen muualta, niin on korvattu vain se työvaatteen hinta, minkä se olisi Dimexillä maksanut ja metsuri maksanut lopun omasta pussista.

    Ensi vuonna systeemi muuttuu taas. Metsähallitus kilpailuttaa omana yksikkönään julkisen hankintalain mukaan omille metsureilleen varusteet. Yksityiset metsäyhtiöt/yritykset sitten kukin omana kilpailutuksena, mistä sitten tarjouksia saakaan, TES-listan mukaisen varustepaketin. Myös paikallisesti (työnantajakohtaisesti) on voitu hankkia muitakin käytännöllisiä varusteita/vaatteita kuin TES- listauksessa ja/tai Dimexin metsurikuvastossa.

    Turvavarusteryhmä muuttunee tai lakkaa olemasta Metsähallituksen oman kilpailutuksen myötä. Viimeiset vuodet kun kaikki isommat metsäalan toimijat ovat yhdessä kokoontuneet kehitysryhmänä ja samalla  kilpailutusryhmänä. Varusteet on koekäytetty kentällä jokaisen ryhmän toimijan kesken. Tulevaisuudessa vain kehitysryhmä kokoontuu, jos kokoontuu.  Tuotekehitys jää sitten sen varaan, mistä kukin firma varusteensa hankkii.

    Kaikki pienemmät metsuritallit eivät ole olleet yhteisessä kilpailutuksessa eikä kehitysryhmässä tähänkään asti mukana.

    Yrittäjämetsurit ovat itse hankkineet, mistä parhaaksi näkevät, vaikka niitä kalliimpia (Husqvarnan, Stihln, Uittokalusteen) merkkejä.

    Muistutan nyt kuitenkin palkoillisia metsureita, luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja, että hankkiipa tulevaisuudessa oma työnantaja mistä tahansa ne varusteet, että saavat nähdäkseen TES-luettelon mukaisen ja laajuisen kuvaston, mistä tilataan asianmukaiset varusteet.

    MIISU4F MIISU4F

    En tunne yhtään *tekstiilimetsuria*. Kyllä näkyvyys on yksi suuri työturvallisuustekijä. Siksi tähän asti Dimex.kin aina parantanut nopealla aikataululla mallistojaan lakien ja asetusten mukaisesti, mitä tulee myös huomioväreihin, näkyvyyteen, heijastimet ym. Käytännössä oikea metsuri kyllä voi tehdä parityötä tai jopa kimpassa, olla samalla  palstalla raivaamassa tai sahaamassa puita kuin metsäkone, on tienvarsiraivuut ym.ym. Jos kuukahtaa maastoon, hyvin erottuva ja pimeässä heijastava vaatetus on ihan ehdoton, että tyypin ylipäätään löytää.

    Jätkä elää jossain kasarilla? Kyllä metsätyötä -ja turvallisuutta koskevat asiat ovat tulleet paljon eteenpäin. EU stantardit on kaikille samat ja kyllä suomalaisia tuotteita menee myyntiin muuallekin. Mä en kyllä ymmärrä, kuinka vanhaa Jätkän tietämys näistä asioista on?

    Tienvarsiraivauksille ja ratatyömaille on omat lait ja asetukset koskien muunmuassa ratahenkilöstön huomioväritystä ja mahdollisesti radan varressa työskentelevän huomiovärejä mutta en käy niitä tässä kertaamaan. Niissäkin on kuitenkin ihan ehdottomia juttuja, joista ei käy yhtään laistaminen, oli yrittäjä tai palkoillinen siellä töissä.

     

    arto arto

    Meillä työnantaja antaa lapun, saa itse hakea minkä merkkiset itse haluaa valittavana Dimex, Stihl, Husqvarna, Dimex ja Stihl olivat ei kestäviä meni 2 kesäsään. Husqvarna kestänyt 2 kesää. on tosin kallein kyseisitä merkeistä mutta näkyy kestävän myös hyvin.

    Jätkä

    arton työnantaja on reilu.

    Kuitenkin olen sen verran puuhaillut työturvallisuudenkin parissa, että olin Metsähallituksella työsuojeluvaltuutettuna ja työsuojelutoimikunnassa melko monta vuotta. Sen lisäksi pitkään olin hankkimassa turvavarusteita sekä henkilöstön, että oppilaiden käyttöön.

    Läheskään aina ei ole ollut hinta ainoa valintaperuste.

    Mikä vaara muka uhkaa RS- työskentelijää, että hänellä pitää olla heijastinliivit yllään sahatessaan? Jos vaarat ovat ilmeiset, niin työmaa on takuulla väärä ja tehdään väärään vuorokauden aikaan.

    On turha vedellä tähän saumaan VR:n ja Destian tai asfalttimiesten työn vaaroja. Kyse on metsätyöstä, eikä siellä ole varsinaista tarvetta ylettömille huomioväreille ja heijastimille. Työpuvussa on tärkeintä, että ne suojaavat työssä uhkaavilta vaaroilta, että ne ovat kevyet ja työntekoa haittaamattomat, että ne pysyvät hyvin kuivina ja ehjinä, että ne kestävät käyttöä ja pesua.

    Esim hakkuutyömailla ei ole samalla palstalla sijaa kahdelle metsurille, jotka molemmat käyttävät moottorisahaa. Pihapuiden ja tienreunapuiden sahailu on täysin eri juttu, vaikka niissäkään ei iso joukko ole muuta kuin vaaran lisäämistä, oli sitten minkälaiset varusteet tahansa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 72)