Keskustelut Metsänomistus metsänomistajan vastuu

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • metsänomistajan vastuu

    Pistäydyin ”perämetsässä” raivaussahan kanssa. Perämetsäksi kutsun syrjäistä pientä kuviota, jonne on vaikeaa päästä ja joka sen vuoksi on jäänyt huonohkolle hoidolle.

    Noin 6 – 8 vuotta sitten siiuvosin joutomaalta lepät, pihlajat ja haavat sekä istutin muokkaamattomaan maahan kuusentaimia, jotka olivat jääneet yli toisen kuvion istutuksista. Sellaiset suuret roskapuut, joille en mahtanut mitään raivaussahalla kolosin juuresta osittain kuorettomiksi.

    Vuosien varrella olen heinännyt ja hoitanut kuusikkoa parhaani mukaan. Olen myös seurannut koloamiani puita, ja todennut useiden niistä kuolleen pystyyn ja joidenkin jatkaneen ainakin osittain kasvuaan. Jotkut puut ovat alkaneet uuden kasvun kuorettoman kohdan alapuolelta. Taimikon takia en ole kaatanut näitä ylispuita..

    Tänään päätin kaataa ylispuut, koska niiden haarat alkoivat haitata kuusien latvuksen kasvua. Lahot kuolleet puut kaatuivat helposti. Osittain kasvavat suuret puut tuottivat ongelmia.. Muutamaa en saanut raivaussahalla nurin. Ne jäivät puolittain sahattuina pystyyn.

    Kotona aloin ajatella vastuutani tälläisistä puolittain sahatuista puista. Ajastaan ne tulevat kaatumaan vuoren varmasti. Ajastaan tulevat myös jo aiemmin kuolleet puut kaatumaan vuoren varmasti. Mitä, jos tälläinen kaatuva puu aiheuttaa jollekin (marjastajalle, metsäsräjälle tai ulkoilijalle) onnettomuuden. Mikä on minun vastuuni? Onko eroa sillä, että olen kolottamalla lahottanut puun kaatumaan tai sitten, kuten tänään, olen puolittain sahannut puun poikki? Pitääkö minun palata huomenna kuviolle moottorisahan kanssa?

  • reservuaari-indeksi

    Riski on häviävän pieni. En ol ekoskaan kuullut että metsänomistaja olisi joutunut vastuuseen esim. kaatuneista puista. Jotkut merkityt retkeilyreitit voi olla asia erikseen. Tuskin oikein nekään. Voihan sitä tnyrjäyttää nilkkansa kivien väliinkin, se riski otetaan tietoisesti luontoon lähdettäessä. Tai voi liukastua märällä kalloilla. Luultavasti aika hyvät mahdollisuudet oikeudessa, jos sinne asti mo todella joutuisi.

    Metsäkupsa

    Tokkopa tarvitsee sahoineen loppusahausta mennä kaatumisvaaran takia tekemään,paitsi jos vieressä mökki rakennuksineen tai ulkoilureitti ,jolloin ihmisiäkin todennäköisesti alueella liikkuu.

    Gla

    Lain tulkinta on joskus erikoista, joten puoliksi sahatun puun aiheuttamien vahinkojen suhteen en yllättyisi, vaikka se vastuukysymyksiin vaikuttaisikin. Jos puita on useampi, kävisin kaatamassa ne, ellei palsta sijaitse erityisen pitkän ajomatkan päässä. Hallitusti kaadettuna ei vahinkoa taimille juurikaan aiheudu toisin kuin tuulen kaatamina tapahtuu.

    jees h-valta

    Pittää kyllä hiukan ihmetellä mitä mielessä liikkuu jos raivaussahalla ryhtyy tukkipuita kaatamaan. Eihän se puu edes kuole siihen vaan pihkoo ja jatkaa lahovikaisena kasvuaan.

    r.ritva

    Metsän omistajan vastuu kirjanpainaja puun poistamisesta käsittääkseni on suuri.Vaikka leviämistä ei voida osoittaa.
    Kuitenkin metsiin voidaan erään firman puitteissa ajaa melkoinen varasto tosin asiallisesti peitottuna silti epäilen,että noista voi leviämistä tapahtua.Tosin ovat luvanneet talven aikana ajaa pois.Jos elukoita ensikeväänä alkaa levitä voidaanko noita varastoja pitää syyllisenä?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)