Keskustelut Harrastukset Metsänomistajan ruokavalio

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 74)
  • Metsänomistajan ruokavalio

    Ilmastosyistä tullut viime vuosina suuntauduttua yhä enemmän kasvis- kala- ja siipikarjapainotteiseen ruokavalioon ja maitotuotteita ja punaista lihaa erityisesti on tullut enimmäkseen vältettyä.

    Nyt kun on tässä muutama vuosi tullut seurattua 2018 istutettujen koivuntaimien latvojen katoamista ja 2018 kylvetyn männikön sirkkataimien korvautumista sorkanjäljillä, alkaa tuntua siltä, että voisin kyllä alkaa kannustamaan metsästäjiä runsaampaan hirvenlihan pyytämiseen ostamalla sitä runsaasti myös omaan ruokavaliooni. Hirvihän on myös märehtijä, joten eikös ilmastokin kiittäisi kannan pienentämisestä sitäkin kautta, samoin kuin nautakarjan vähentämisestä.

    Mites teillä?

  • Korpituvan Taneli

    Kasviksista pääasissa perunaa, mutta toki kuluu porkkanaa yms. Itse poimittuja marjoja on aina tarjolla. Kala on mieleistä, täällä sisämaassa vain siinä on sekä saatavuus että hintaongelma. Kanaa syödään sekä kotona laittaen että Turkinpoikien laittamana.

    Mutta missään tapauksessa en aio tietoisesti vähentää punaisen lihan syöntiäkään. Siitä lihasta on suurin osa omien männyntaimikkojen avulla kasvatettua, teurastuspuolen olen ulkoistanut.

    Maitoa en ole juonut kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta muita maitotuotteita esim jukurttia ja juustoja kuluu reippaasti, enkä aio vähentää.

    Egolosesti arveluttavinta lienee hedelmät joiden kuskaamiseen kuluu luonnonvaroja, mutta aika huolettomasti olen niitäkin syönyt, enkä aio vähentää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    isaskar keturi

    Tuli tuossa vuosikymmen pari sitten aloitettua taas verkkokalastus. Siitä sitten monipuolisesti emännän kanssa vähän toista sataa kiloa (viime vuonna n. 170kg) kalaa. Perskeet pois niin noin 100 kg: paistettua siikaa, savustettua siikaa, siikakeittoa, paistettua ahventa, savustettua ahventa, paistettua haukea, haudutettua haukea, särkipihviä ja sitten joskus jotain muuta. Raskasmetalleja varmaan sen verran, ettei valo paista läpi ja kevyt tuuli enää kaada. Lähiperunaa perunakauppiaalta. Itse tehtyä ruisleipää ja hiivaleipää.

    Savottaeväs on kylmäsavulohta (harmi kyllä kaupasta) leivän väliin. Leipäpari parin tankillisen välein niin hyvin jaksaa.

    topintam

    Entiiä mikä se niin pyyättää ja poimituttaa mutta kettää ei karkuun päästetä.

    Pari pakastearkkua hurisee sinne on joutunut syksyllä hirvi ja poro. 20 litraa marjamehuja on kyytipojaksi.

    Järvestä verkottaa ja onkia tuoretta kalaa ympäri vuoden.

     

    Puuki

    Omalla pellolla kasvatettua luomuperunaa, eri lajikkeita.  Kalaa paistettuna ja uunikalana . Kalkkunaleikkeitä leivän päälle kaupasta.  Vihanneksia pakasteesta talvella.  Joka aamu kaurapuuroa,  lakkasopan kanssa tällä viikolla . Kahvi luomulaktoosittoman sin. maidon tai kauramaidon kanssa. Hirvenlihaa n. kerran /kk. paistan puu-uunissa miedolla lämmöllä, ensin marinointi.  Jauhelihasta kastiketta yms. joskus .

    Marjametsä

    Pääsääntöisesti tyydyttävä kaupan lihoihin, ennen hirvenliha oli keskeisessä osassa ruokapöydässä mutta susien myötä saaliit jääneet todella laihaksi.

    isotee

    Syön aika perinteisesti eli lihaa, kalaa, kanaa eri muodoissaan, lisukkeiksi perunaa, pastaa, riisiä, kasviksia monipuolisesti, marjoja, munia, maitotuotteita runsaasti: juusto, jugurtti, rahkat ynnä muut. Maito on rasvatonta, myös kahvissa.

    Tosi kovat rasvat eli pekoni, läskisoosi, makkarat olen jättänyt lähes pois. Näitä tulee syötyä vain muutaman kerran vuodessa; makkaraa lähinnä metsäreissuilla jossa on mukava paistaa se rasvatappi nuotiolla.

    Metsätyöeväät on kyllä muuttuneet sitten esi-isien. Minulla ne on ruisleipää, salaattia, kevyttä juustoa ja leikkelettä, keitetty muna, banaani tai omenaa, juotava jugurtti.

    avebella

    En tiedä liittyykö tähän keskusteluun mutta mökki naapurini jutteli -80 luvulla, että vietiin väkisin metsätöihin -43 vuonna naapurin puolelle. Lähtiessä painoi 65kg tulessa 45kg. huonoilla eiväillä kertoi olleen, toki sama koski naapurin poikia tällä puolella rajaa.

    Jätkäpätkä

    Kyllä hyvä pihvi on ruokapöydässä parasta ja makkara metsä työmaalla nuotiolla voittamattoman hyvää, mutta viimevuosina on alkanut lähteä työmaalle evääksi myös porkkanaa, omenaa ja iltapalaksi riittää hyvin kesällä metsästä poimittuja hilloja tai mustikoita. Grilliin mahtuu myös maissia, kurkkua, tomaattia ja paprikaa.

    Mettämakuri

    Tolppa: Syötköhän liikaa hapanta kalaa?

     

    Tolopainen

    Hapantakin kuluu, mutta ei kalana lähinnä juomana.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 74)