Keskustelut Metsänomistus Metsänomistajan matikkapää?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)
  • Metsänomistajan matikkapää?

    Olen pikkupojasta asti ihaillut metsämiesten matikkapäätä. Aikoinaan oli turha yrittää metsäkouluun, jos matikkapäätä ei ollut. Tarkastakaapa oma tilanne MTV:n sivuilta. Siellä on peruskoulun matematiikan kokeita, jotka minusta yhden suoritettun jälkeen tuntuvat varsin alkeelliselta.

    Moni-(2-) valintatehtäviinhän pääsee jo tuurilla 50 %:n tulokseen! Ennen ei annettu valmiita vastauksia ja näistä tehtävistä puutuui itsenäiset ongelmaratkaisut. Perus tekijäyhtälöt nyt pitäisi kaikkien metsän kanssa tekemisessä olevien hallita!

    Laittakaapa tuloksia!

  • Anton Chigurh

    Lenni, helsingin yliopiston talvilintulaskentoihin. Aikasarjat alkavat vuodesta 1956. Teerihavaintoja on nyt vähemmän kuin koskaan tuona aikana (5% 60-luvun tasosta, myös metsolla yhtä vähän, riekkohavaintoja 2%). Kaikilla kanalinnuilla on tuon holtittoman  tappokampanjan (aloitettu 2001)  aikana saavutettu vähintään kymmenen (10) alinta havaintomäärää. Jos tuo myyräkannansäätelyjärjestelmän manipulointi jatkuu, niin kohta ei ole mitä laskea.

    Jätkä

    Nyt taitaisi vielä tulla matikoita oikeanlaisilla katiskoilla helposti. Ne kun ovat kosintavaiheessa.

    harrastelija

    Kyllä mh V Huovinenkin ymmärsi metsämiehenä maailman asiat, koska sai jutun ”Matikan opettajastakin”.

    Puuki

    ”Moni-(2-) valintatehtäviinhän pääsee jo tuurilla 50 %:n tulokseen!”

    Tuurilla voi päästä 50 % : n tulokseen, mutta laskeppa Harrastelija

    todennäköisyys 50 %:n tulokseen arvaamalla pääsemiseksi .

    Gla

    10/10.  Yhtälön  5x – (3x +2) = – 4 ratkaisin kesken työpäivän annettuja vastausvaihtoehtoja kokeilemalla, muut kaikki laskin loppuun sakka ilman, että käytin vastausta apuna. Mutta muistaakseni meillä ei tosiaan ollut tuollaisia kokeita 80-luvulla, laskut piti itse laskea, eikä arvata. Oikeaksi vastaukseksi ei riittänyt oikea tulos, vaan tärkeämpää oli oikea tapa laskea. Ammatillisessa koulutuksessa tuo puolestaan kääntyi päälaelleen, silloin tulos oli tärkeämpää kuin laskutoimitus.

     

    harrastelija

    Jonkin verran pojille pidin matikankin tunteja, että piti välillä vähän keventää: – kysyin edellisen tunnin tehtäviä ja otin aina muutamia taululle. Usein vastauksia oli erilaisia ja jollekin tulokselle löytyi useita kannattajia. Usein myös vähän hankalamman tehtävän vastaus saattoi olla vain yhdellä oikein.

    Vertasin vastausäänestystä ja totesin joskus, että jos kyseessä olisi politiikka, niin enemmistö voittaisi (väärä vastaus), mutta kun kysymyksessä on matematiikka, niin yksi vastaus on oikein!

    jees h-valta

    Tässä tuolta kuvaosiolta tuli mieleen että ainakin puiden tuottoa eri kasvatusikäperiodeilla olisi hyvä opetella metsänomistajien laajemminkin. Tuntuu ettei sitä osata eikä edes yritetä.

    Puuki

    ”  Yhtälön  5x – (3x +2) = – 4 ratkaisin kesken työpäivän annettuja vastausvaihtoehtoja kokeilemalla, muut kaikki laskin loppuun sakka ilman, että käytin vastausta apuna. Mutta muistaakseni meillä ei tosiaan ollut tuollaisia kokeita 80-luvulla, laskut piti itse laskea, eikä arvata. Oikeaksi vastaukseksi ei riittänyt oikea tulos, vaan tärkeämpää oli oikea tapa laskea. ”

    Tuo lehden versio peruskoulun kokeesta on varmaan tehty kahden vaihtoehdon valinnalla sopivaksi klikkauksia varten. En usko että edes lyhyen matematiikan kokeet olisi  noin helpoksi tehty kouluissa. Olihan siinä tosin pari vähän vaikeampaakin tehtävää.

    Laskemalla itse ratkasin kaikki nuo tehtävät.

    Tolopainen

    Metsänomistajan matikkapääksi riittää, kun on hyvä laskemaan sisään, sillä taidolla voi päästä kartanoon pehtooriksi ja loppu sitten onkin historiaa. Kun käveleskelee mailla kädet taskuissa ja syljeskelee helvetin pitkiä sylkyjä.

    Gla

    Peruskoulussta tai mikä se nykyään onkaan nimeltään, ei kai ole lyhyttä ja pitkää matikkaa. Kaikki ovat samassa ryhmässä, vasta lukiossa on lyhyt ja pitkä. Siellä lyhytkin on huomattavasti vaativampi kuin nuo laskut. Tai näin oli ainakin 20-30 vuotta sitten.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)