Jos mäntytukit luokiteltaisiin tarkemmin, niin niiden parhaiden A1.luokan tukkien suhteellinen arvo olisi >400 , A2-luokan n. 270 , A3 n. 160 .(jos perushinta =100) .Käyttöarvon mukaan luokiteltuina. Kuusitukeilla pienemmät erot mutta niilläkin selvät. Jos erottelua ei syystä tai toisesta tehdä ,hukataan hyvän kasvupaikan, hyvän puunlaadun ja pitkäaikasen kasvatusajan – ja työn tuoma lisäarvo.
Muualla maailmassa osataan paremmin hyödyntää esim laadukkaan tyvitukin arvo. Saksassakin taisi semmosen tyvitukin arvo olla lähempänä tuhatta kuin sataa euroa kuutiolta. Tammitukkien arvo vielä paljon enemmän.
Niinpä – Anneli. Juuri tuosta on kysymys, se vaan ei tahdo mennä kaikille Mopokuskeille tajuntaan.
Tilanne on suoraan verrannollinen esim siihen, että tehdään kauppa vaikkapa jonkun sirkkelimiehen sahaamasta lankkuerästä ja sovitaan sille vertailukelpoinen hinta, josta tehdään kauppakirja suunnilleen noilla sanoilla, mitä kirjoitin. Sitten tullaan hakemaan ja valkataan kymmenien kuutioiden varastosta A-laatu kyytiin, mitataan, maksetaan ja lähdetään.
Ei ole sahuri haltioituneena katselemassa kuorman häipymistä.
Vaan kuinka jakavat ja katkovat myhistyksen hankinnoilla, kun peri-aatteessa säännöt on laatuvaatimuksissa samat? Mutta kuten Tolopainen kyseli, tukkiraakit menevät isännän piikkiin vähennyksinä ja joissain klustereissa tehdasmitalla.
Matriisista löytyy laatuja tarpeen mukaan ,myös se A-tyvi. Kaikilla laaduilla ei ole täyttä pituusvalikoimaa. Esim . sorvilla 1-2 ja tämäkin tietystä läpimittarajasta ylöspäin. Muilla ko läpimittaluokka pienemmillä tukeilla voi olla enemmän pituusluokkia käytössä . Lisäksi joitakin laatuja voi tehdä vain tyvestä ja joitakin vain latvasta. Matriisit laaditaan monen eri tuotantolaitoksen tarpeiden perusteella , mutta suppeampia matriiseja käytetään pienissä leimikoissa. Kaikkia laatuja ei välttämättä löytyisi leimikosta minimimäärää.
Kaiken tämän kone hoitaa automaattisesti ,mikäli kuljettaja ei puutu katkontaan havaittuaan jonkun vian tai poikkeaman rungossa. On siis aivan turha opettaa koulunkäyneille konekuskeille katkontaa . He poimivat rungosta parhaansa mukaan viat pois ja kone hoitaa laskentapuolen. Vielä jos hakataan useammalle asiakkaalle ,voi tänään olla umpin lista käytössä ja huomemna marttaliiton. Sekaanmuksia syntyy varmasti ,jos ei luota aptiin.
Suorittava porras sanoi tuon selkeästi. Ja minusta tuota ei kaanata muuttaa, pitää hyödyntää mahdollisuus toimia tehokkaasti kannolta lähtien tilausten mukaan.
Runkohinnoittelulla ei olisi mitään ongelmaa, vaikka pätkii 24 metrin pätkiin ja tekee latvoista energiaa.
Edelleen tivaisin esimerkiksi ”Suorittavalta” tietoa siitä, että seurataanko hakkuun aikana tukkiprosenttia ja kiinnitetäänkö huomiota, jos prosentti muuttuu epätavallisen paljon. Meillä n 50:stä n 25:een, kun teoreettinen prosentti Tapion taulukon mukaan oli n. 67.
Sitä tehdään , mitä materiaali antaa myöden. Valitettavasti metsäsuunnitelmien tavaralajitiedot eivät huomioi laatua. Paikanpäällä on erikseen todettava puuston laatu. Jos suuria poikkeamia tavaralajien suhteen alkaa ilmetä ,informoidaan korjuuesimiestä ja ostotoimihenkilöä asiasta. Heidän tehtävänsä on selvitellä asiaa mo:n kanssa laajemmin valtuuksin. Konekuski voi vain todeta tapahtuneen.
Tuntuu vähän kummalliselta ,kun edelleen luotetaan arvioihin enemmän ,kun todelliseen tulokseen. Jos kyseessä sattuu olemaan vähän huonommalle huomoille jäänyt metsäkuvio ,voi lopputulos olla lähes mikä hyväänsä. Erityisesti kohde ,joka on täysin hoitamaton voi olla tukkiosuudeltaan sen 30% .Tämä siksi ,että kaikkien harvennusvaiheiden kuidut ovat mukana sumassa ja puuston järeytyminen on jäänyt tilan puuttuessa tapahtumatta. Alle 200-liran keskitilavuuksilla tukkia ei paljoa kerry. Hyvin hoidetussa keskitilavuudeltaan kuution puustossa hätyytellään helposti 90%:n tukkiosuutta , jos puusto on laadultaan hyvää.
Mielenkiintoinen tuo Timpan kertoma tapaus. Voisiko Timppa hieman enemmän avata sitä. Minkälainen puusto alueella ennen hakkuuta oli, ja minkälainen siitä hakkuussa tuli? Kuinka tuoretta käytettävissä ollut leimikkotieto oli? Olitteko käyneet tekemässä arvion paikanpäällä ennen hakkuuta?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään