Keskustelut Puukauppa Metsänomistaja selätti UPM:n hakkuukiistassa(MT 10.7.2019)

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 149)
  • Puuki

    Huonoa tarjousta ei kannata hyväksyä.  Joku ostaja saattaa maksaa hyvän leimikon tukkipuuosuudesta hyvänkin hinnan , kun osaa laskea saheiden arvonnousun vaikutuksen tulokseen suhteessa huonompaan leimikkoon.  Mielellään tietysti myös A-luokan tyvet ostetaan puoli-ilmaiseksi sillä samalla keskihinnalla mutta myydä ei ole pakko.

    Nimetön

    No vaatii tietämystä puunmyyjältä mikä tarjous on hyvä tai huono, meilläpäin runkohinnoittelu tuntematon käsite, vaatis ehkä paremmat tukipuurosentit.

    Jätkä

    Osarunkomenetelmä, vaikka runko pätkittäisiin metsässä miten tahansa, mutta kuitenkin koko tukkiosasta tukin hinta! Minusta se on ainoa OIKEUDENMUKAINEN tapa maksaa myyjälle tukkipuusta. Ostaoesinahkan homma on löytää hinnoitellessaan A-tyvien prosentti.

    A.Jalkanen

    Jätkän linjalla jo vuodesta 2007. Esitin tuolloin Metsälehden mielipidekirjoituksessa oman runkohinnoittelun sovellukseni, joka on käytännössä sama kuin Jätkän osarunkomalli. Kirjoitus löytyy blogistani, kun selaa punkkihöpinöiden ohi, sivun loppuun ja painaa linkkiä ’vanhemmat tekstit’.

    metsanomistaja.blogspot.com

    Reima Ranta

    Jätkä on aivan oikeassa. Kilpailutuskin menee  harkoille, kun ei tiedetä mitä katkotaan leimikkoa hakattaessa. Jos metsänomistajilla olisi todellinen edunvalvoja, niin moni asia olisi aivan toisin. Ymmärtämättömiä ja kokeneitakin viedään kuin kuoriämpäriä mennen tullen. Koko metsäala on kaikenlaisen suhmuroinnin luvattu maa.

    kim1

    Oli miten oli……ollaaan kuulolla…

    pihkatappi

    Se on kanssa merkillinen piirre tässä, kun katkontaa joku kritisoi, muutama nimimerkki alkaa kauhean puolustustaistelun, kuinka taimikonhoito tai joku muu on suurin syy. Vaikuttaahan ne katkontaan varmaan laiminlyönnit, mutta musta ei muutu valkoiseksi. Ja varmaan asialla ei suurta merkitystä moton kopissa ole, vähemmällä pääsee, kun leskirouvan lengot tyvet pui kuiduksi ja voihan se olla joskus ohjekin. Meillä ei ole stabiilit markkinat ja sellutehtaat haluavat raaka-aineensa niin halvalla kuin mahdollista, siksi näitä käräjöitä pidetään, motomiehen osaamattomuus ei oikeastaan edes kuulu tähän keskusteluun.

    mehtäukko

    Motomiehen on tiedettävä mitä on tekemässä, totta hitossa. Lenkous ja monivääryys ovat sittenkin raakeissa vähästä kiinni.

    Kun lähdetään liikkeelle rehellisin kortein, mo tietää metsänsä tilan ja laadun kuin taskunsa sopiessaan ja allekirjoittaessaan kaupan mitat ja laatuvaatimukset. Hakkuun alkaessa levällään olevien puiden katkonnan voi todeta ja ohjaamossa puu puulta katkonnan muodostumisen. Jos siis arveluttaa.

    Pinoissa ei näe ”varmuudella” kuin todella väärin tolskatun runkojen käsittelyn jos niin olisi tehty.

    Timppa

    Minulle jäi ”varteenotettava epäilys” viime talvena erään harvennusleimikon osalta, jossa tukkiosuus putosi noin puoleen arvioidusta.  Epäilystä vahvisti se, että sain laskelman vasta toisella pyytämisellä siitä, kun oli tullut ilmoitus hakkuun päättymisestä.  Kun ihmettelin pientä tukkimäärää, niin kuulin, että puut oli jo ajettu pois.  Ostaja, jonka kanssa tämä oli ensimmäinen kauppa selitti normaalit litaniat.

    En siis tietenkään tiedä mikä oli totuus.  Ostajan selitykset olisivat olleet tietysti paljon uskottavampia, jos hän olisi ilmoittanut jo hakkuun kuluessa tai viimeistään sen päätyttyä, että tukkiprosentti jäi arvioidusta ja sopii tulla katsomaan.  Epäilyksiä lietsoi siis lisää tuo tietojen panttaus, jota ei minulle ole aiemmin tapahtunut.

    Mahdollinen tappio oli luokkaa 2000 euroa, sattumoisin sama kuin ero toiseksi suurimpaan tarjoukseen

    Kun täällä on ammattimotokuskeja, niin kiinnostaisi tietää, että valvotaanko tukkiprosentteja ja jos ne alkavat poiketa merkittävästi, niin ilmoitetaanko siitä myyjälle.  Näin toimien vältyttäisiin epäilyksistä ja tämän jutun mukaisista käräjöinneistä.

     

    harrastelija

    Siinäpä se, valvontaa pitäisi olla koko ajan. Motossahan on varaistuin. Ainakin kokemuksesta sai hyvää oppia, kun rauhallinen kuski esitteli tukkirunkoja, että kuinka se otetaan niin, että joka sentti lämitasta saadaan tukiksi!

    Vakituisen ostajan kanssa on se hyvä puoli, että tuskin niellä tehdään harkittua vilunkia! Palaute on kyllä yhtiönkin otettava sopimusasiakkaan taholta huomioon – kannattaako jonkin tonnin takia rikkoa hyvän asiakkaan kanssa välit?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 149)