Keskustelut Metsänhoito Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

  • Tämä aihe sisältää 75 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 75)
  • Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

    Luin marraskuun Metsälehti Makasiinin lukijalta palstan, sisältö oli kiinnostava ja lähes kaikkia metsänomistajia koskeva. Omalta kohdaltani samastuin kertomukseen, koska kerronta oli asiallista ja kiihkotonta.

    Miten oli, tuliliko artikeli luettua ja mitä tuntemuksia siitä jäi ?

  • Ola_Pallonivel

    Kyllä sitä piikkilankaakin löytyy melkoinen määrä metsästä, itsekin kerännyt satoja metrejä pois. Suurin osa ei niitä kerää, vaan polkee maahan.

    Gla Gla

    ”Hirviporukan vetäjä vuokrasopimuksen laatia on se henkilö joka on yhdysmiehenä manomistajiin päin sovituista asioista.”

    Vuokrasopimuksissa on perusjako hirvieläimet, petoeläimet, muut rajaukset. Moni määrittelee pienriistan erilleen muista lajeista. Kun sopimukset kattaa kaiken metsästyksen, seuran hirviporukka tuskin sopimuksia hallinnoi. Toki samat henkilöt voi olla hirviporukassa ja hallinnoimassa muitakin sopimuksia. Seura kuitenkin huolehtii sopimuskokonaisuudesta ja hirviporukka on vain osa seuraa. Ne, jotka ei ole hirviporukassa, metsästää samoilla vuokrasopimuksilla esim. pienriistaa.

    Kun keskimääräinen tilakoko Suomessa on 30 ha ja seuralla maata vuokralla 10 000 ha, tekee se 333 sopimusta/seura.

    On helppo sanoa, että yhteydenpito pitää hoitaa. Eri asia on se, kuka sen tehtävän suostuu itselleen ottamaan.

     

    Metsuri motokuski

    Vielä kun monessa seurassa on niin että hirvenmetsästysalue voi olla eri kuin pienriista-alue. Silloin tietoa monella ei ole. Kuukausi sitten laitettiin peijaiskutsuja metsänomistajille. Minä varmaan tunnen ehkä parhaiten meidän hirvimaiden metsätilanomistajat ja aika monta tuntematonta metsäntilan omistajaa pöllähti esiin. Enkä ihan varma ole onko omistajatiedot ajantasalla jos metsänomistajalla ei ole ilmoitusta tullut omistajan vaihdoksista. Ainakin kaksi metsänomistajaa tiedän jotka ovat siirtäneet omistukset lapsilleen eikä tietoa seuralle ole tullut.

    metsä-masa metsä-masa

    Onko nyt niin, että isoissa metsästysseuroissa olisi tarve kehittää yhteydenpito mahdollisuutta, ettei seurantoiminta yksityisten maanomistajien mailla- alkaisi vauhdittaa vastarintaa maanomistajissa ?

    Metsätalousyrittäjä lukiapalstallaan kertoi lopettaneensa maanvuokrasopimuksensa kun kaatopalaa ei toimitetukaan sovitusti, seuraamus siitä oli, että maanvuokrasopimus purettiin sen seuran osalta, onko tapahtuma huolestuttava ?

    Gla Gla

    Kaatopalojen määrä vuodessa on aika paljon vähäisempi työ kuin raportoida milloin mistäkin asiasta, jossa ei edes ole yksiselitteistä määritelmää, miten raportoidaan. Uskon, että toimittamatta jäänyt kaatopala on poikkeustapaus.

    Tätä yhteiskuntaa vaivaa muutenkin halu tuottaa valtava määrä tietoa. Ei sitä lisätä tarvitse, vaan keskittyä olennaiseen.

    suorittava porras suorittava porras

    Yhteydenpito-ongelmat ratkesivat kerralla, kun porukkaan otettiin mhy:n toimihenkilö. Seurassa vaikutti pitkään myös srva:n nokkamies ja hirvivahinkojentarkastaja. Käytäntönä on ilmoittaa maanomistajille mahdollisista metsävahingoista ,kun niitä eteen sattuu. Tuulikaadot ovat yleisin yhteydenpton aihe. Myös epäilyttävät liikkujat ilmoitetaan maanomistajille.

    Gla Gla

    Mikäs siinä, jos seuraan tuollainen tiedotusupseeri löytyy. Suorittavan porukassa tuntuu olevan pulaa ihan seuratoiminnan ydintehtävienkin hoitamiseen osallistuvista henkilöistä. Srva-nokkamiehen ja hirvivahinkojen tarkastajan lähtö jätti ison aukon, jota muut eivät ole kyenneet paikkaamaan.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kun porukan jäsenmäärä tipuu alle kymmenen , voi jatkuvuuden turvaamisessa olla vaikeuksia. Ko ongelma ennakoitiin oman seurani kohdalla liittymällä jaokseksi isompaan seuraan. Tehtiin se vielä siinä vaiheessa , kun järki jotenkin toimi.

    Monella seuralla tilanne voi olla hankalampi ,kun ongelmat ovat jo kaatuneet syliin eikä kykyä tehdä päätöksiä enää löydy. Pahin tilanne tulee vastaan siinä vaiheessa ,kun rekisteröimättömän metsästysporukan pitkäaikainen nokkamies menee vaihtoon. On onnessa löytyykö uutta tilalle ja saadaanko entiset alueet vuokrattua uudelleen. Kyseinen haaste on vielä tuoreena mielessä. Rekisteröidyn yhdistyksen kohdalla muutokset on helpompi toteuttaa ,kun vetäjän vaihtuessa ei tarvitse uudistaa vuokrasopimuksia . Riittää ,kun löytyy halukas vetäjä. Siinäkin on tänä päivänä ihan tarpeeksi haastetta.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Suorittava orras 12:44, yhteistyötä hyvä esimerkki. Metsätapahtumien palaute on maanomistajalle luottamusta lisäävä ja kannustaa pitämään vuokrasopimukset voimassa.

    ” Kerrompa esimerkin hirviporukan vetäjän valikoivasta palautteesta maanomistajalle, joka on hieman ikäväkin, mutta sen yleisyytä en osaa arvioida.

    Kuolinpesä jakoi metsätilan ja hakkasi siihen 14-16 ha aukon, joka tietysti viljeltiin mhy:n toimesta koska omistajat oli naispuolisia. Tila jaettiin sisarusten kesken toinen sai rahat ja toiselle jäi metsätila  n. 150 ha, lisäksi tilalle tehtiin metsästyksen vuokrasopimun. Taimikot kehittyi pienellä maanomistanan huomiolla, Hakkuusta ja viljelystä oli kulunut 12-15 vuotta, jolloin hirvet oli löytäneen kohteen, ja siellä riitti ruokaa hirvillekin.

    Hirvisaalista alkoi kertyä, seuranvetäjä vei henkilökohtaisesti hirvipaistin, maanomistaja oli otettu huomiosta ja sama toistui myös seuraavina vuosina, hirvipaisti ja lisäksi sopiva viinipullo. Emäntä oli tyytyväinen kehuikin hirvi-isännän vierailua naapureilleen. Sitten emännälle tuli  puukaupan aika, puunostaja kävi tilalla ja oli myyjän luona jatkamassa puukauppoja, kun puheeksi tuli hoitotyöt. Siinä totuus paljastui mistä hirviporukan vetäjänkin olisi ollut viksua kertoa metsänmyyjälle, eli se tärkein palaute jäi kertomatta, se hirvivahinko.

    Metsuri motokuski

    Ei voi olla totta metsä-masa. Ihanko metsästysseurojenkin pitää alkaa ilmoittamaan metsänomistajalle metsänsä hoitotarpeista. Oletko varma että metsästäjien joukossa on sellaista väkeä joka metsänhoidosta jotain ymmärtää. Kyllähän tämä melkoiseksi holhoukseksi menee jos selkeästi metsänomistajalle kuuluvat asiat velvoitetaan metsästysseurojen hoidettavaksi. Metsästysseura vuokraa metsästysoikeuden jollakin vastineella. Moni metsänomistaja ei edes tykkää siitä kun hoitovelvoitteita aletaan heille tiedottamaan ulkopuolisen toimesta.

    Toisekseen tuohon vuokrasopimuksen allekirjoitukseen. Hirviporukan vetäjä ei välttämättä ole vuokrasopimuksen allekirjoittaja koska hänellä ei ole välttämättä edes nimenkirjoitusoileutta. Yleensä nimenkirjoitusoikeus on seuran puheenjohtajalla ja jollakin muulla hallituksessa tai erikseen määrätyllä henkilöllä. Välttämättä hirviporukan johtaja ei ole seuran puheenjohtaja eikä edes hallituksen jäsen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 75)