Keskustelut Metsänhoito Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

  • Tämä aihe sisältää 75 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 75)
  • Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

    Luin marraskuun Metsälehti Makasiinin lukijalta palstan, sisältö oli kiinnostava ja lähes kaikkia metsänomistajia koskeva. Omalta kohdaltani samastuin kertomukseen, koska kerronta oli asiallista ja kiihkotonta.

    Miten oli, tuliliko artikeli luettua ja mitä tuntemuksia siitä jäi ?

  • Rukopiikki

    Käytännön syistä ja tautiriskin takia ei voida sallia valkohäntäpeuroja porojen ruokinnoille ja aitojen kupeille norkoilemaan.

    Epeli

    Porot kuuluisikin olla aidatuilla alueilla. Samaan tapaan kuin kaikki muutkin tuotanto eläimet.

    metsä-masa metsä-masa

    Tottahan se on, että hirviseurueen keski-ikä nousee ja mahdollisuudet osallistua hirvijahtiin heikkenee, mutta osalle seuranjäsenistä hirviaika on syksyn odotetuin yhdessä olon tapahtuma.

    Hirvi seuroja on kahden laisia, seuraan ja jahtiin voi päästä kun on valmis maksamaan mahdollisuudesta  jahtiin, mutta nämä ei sitten  osallistu muuhun seuran talkootyöhön vuokra-alueella. Toinen on se perinteinen malli, jossa jäseniä ovat maanomistaja talot ja heidän jälkeläiset, heille hirvijahti aika on myös-syksyn sosiaallinen tapahtuma.

    Meidän tilat on kolmella eri hirviporukalla, jotka edustaa tätä jälkimmäistä, perinteistä maanomistaja jakoa. Yhteistyö hirviporukan kassa on toiminut myönteisesti, siellä hirviporukka on rakentanut hirviaitoja mä-taimikoille, ulkoiluttanut koiria aidan tuntumassa, talvella ja viestitellyt niistä maanomistajalle.

    Maanomistajan pahaa mieltä tämä tasoittaa ja liennyttää niin, etteivät pienet syöntijäljet tunnu niin pahalta, kun vastuuta hirvistä ja tuhoista on kantamassa myös hirviporukka !

     

     

    Gla Gla

    Täällä metsästäjät ulkoiluttaa koiriaan usein metsässä. Ei toki taimituhojen vähentämistarkoituksessa, vaan koirien koulutuksessa. Paikalliset koiraharrastajat vaikuttaa aktiivisilta, silloin tällöin koirilla on kisojakin noissa maastoissa.

    Jos hirviaitojen rakentaminen tarkoittaa keltaisten nauhijen vetämistä maastoon, sen hyöty on kyseenalaien. Ainakaan hyötyä ei ole todennettu olevan. Sikäli vastuusta puhuminen noilla näytöillä on aika kevyttä.

     

    mehtäukko

    Omassa ra- koivuntaimikon aitauksessa n.27 vuotta sitten keltainen nauha piti hirvet hyvin poissa. Pingotin sen n. 1,4 – 1,7 metrin korkeuteen.

    suorittava porras suorittava porras

    Minä olen todistanut keltaisen nauhan heikon tehon moneen kertaan. Ihan turhaa muoviroskaa maastossa. Pääsin kerran näkemään ihan lähietäisyydeltä ,kun emä vasan kanssa rynnisti sankkaa vesakkoa kasvavaan männyntaimikkoon kahden nauhan läpi kuin tyhjää vain . Aitaus oli tuhoutunut monesta kohdasta ja siinä tapaukseessa oli pakko tunnustaa ,että vahinkoa syntyi taimikkoonkin. Se vain jäi askartuttamaan mieltä ,miksi viereinen taimikko säilyi koskemattomana. Sieltähän puuttui vesakko ja taimikkoa ympäröivät nauhat.

    vmt

    Luin ja nyt ei ole lehteä käsillä, niin en voi käsityksiäni tarkistaa, mutta mieleen jäi taas se, että kirjoittaja kuvittelee rahoittavansa toisten harrastuksia. Se ei muistu mieleen, että hirvilläkin on paikkansa luonnossa ja ne ei nopealla aikataululla vähene, jos niitä ei metsästetä. Maanomistaja voi toki keksiä kaikkia velvoitteita metsästysoikeutta vuokraaville seuroille, mutta sitten pitää hyväksyä sekin, että jossain kohti tulee se raja vastaan. Ei jäänyt tuostakaan kirjoituksesta sellainen olo, että hieno homma, että hirviä vähennetään käyttämällä siihen paljon omaa rahaa ja aikaa.

    Itselläni on jonkinmoinenh määrä metsiä eri maakunnissa ja kertaluokkaa isommat tuhot on tullut ötököistä ja myrskyistä kuin hirvieläimistä. Ja metsästän myös niitä sorkkaeläimiä.

    metsä-masa metsä-masa

    Hirvituhojen korvaamiseen ja kannan tasapainottamiseen ei taida olla lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia, eli on mentävä ns. nykymallilla, jossa vahinkojen korvaus perusteet muuttuivat ja heikensivät halukkuutta hakea hirvituho korvausta.

    Suorittava porras kertoikin muovinauha saasteesta, joka on maiseman pilaaja ja joka ei palvele alkuperäistä tarkotustaan siellä. Hirviaitaa on tarkastettava ja huollettava ainakin suurempien lumisateiden jälkeen. Aidan pystytyksessäkin on huomioitava paalujen / tukipuiden väli ja solmutekniikka, ettei aita purkaannu yhdestä puremasta pitenpiä matkoja.

    Mehtäukon kanssa samaa mieltä aitauksen onnistumisesta myös nuorissa koivikoissa. Lumisilla- alueilla kaksi nauhaa päällekkäin on osittautunut hyvin toimivaksi, varsinkin jos alueella on vasoja ja kauriita, meilläkin ylempinauha on 170-180 cm korkeudessa.

    Vastuun jakaminen hirviporukan kanssa voi alkaa jo uuden vuokrasopimuksen teon aikaan, vuokrasopimukseen voi kirjata esim. yhteydenpito ja aitaan liittyvät asiat. Kun muut valtakunnalliset hirvikannan hoitoon liittyvät parannukset on jähmeitä muuttumaan, jää paikallinen yhteistyö hirviseurueiden kanssa kannatettavaksi vaihtoehdoksi.

    Gla Gla

    ”Vastuun jakaminen hirviporukan kanssa voi alkaa jo uuden vuokrasopimuksen teon aikaan, vuokrasopimukseen voi kirjata esim. yhteydenpito ja aitaan liittyvät asiat.”

    Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten metsästysseura yhteydenpitoa hoitaa? Jos seuran velvollisuus on ilmoittaa vaikkapa rikkoutuneesta aidasta, sisältääkö tämä jonkun päivystysvastuun, jossa esim. 2 viikon välein kierretään tarkistamassa aidat? En jaksa uskoa, että tällainen järjestelmä toimii. Toisaalta kun seurassa on kymmeniä jäseniä ja satoja vuokrasopimuksia, millä tällaisia ehtoja kukaan seurassa voi hallita? Ainoa asia, jonka voi olettaa pysyvän hallinnassa on metsästysrajoitukset. Kun omariistassa on valkoinen alue, sinne ei ladatun aseen kanssa mennä ja se pitää metsästäjän tietää. Mutta jos yksi vuokralainen edellyttää kasteleman kukkaset ja toinen kitkemään porkkanat, silloin mennään jo väärille raiteille. Metsänomistajan velvollisuus on hoitaa aidat ja tarkkailla niiden kuntoa. Se vielä ehkä olisi teoriassa mahdollista, että aita olisi siinä seuraavat 30 vuotta. Kun taimikko kasvaa hirviltä turvaan, mutta uusi tulee tilalle toisaalla, kukaan ei pysy perässä näiden velvoitteiden kanssa. Enkä pidä järkevänä vastuuta näissä asioissa muille edes ulkoistaa.

    Toisaalta voihan metsästäjä ilmoittaa havaitsemistaan vahingoista. Ei nyt vaan olla juuri nyt mitään havaittu. Tai olihan siellä muutama tuulenkaato, mutta kenen maata sen nyt olikaan. Sopimukset on seuran sihteerin koneella, en jaksa vaivata tällaisella asialla.

    Metsuri motokuski

    Asia juuri noin kun GLA kirjoitti. Harvalla metsästäjällä on  tiedossa metsänomistajan yhteystiedot tai sitten vuokrasopimuksen velvoitteet. Yleensä on tieto seuran johtohenkilöillä. Kannattaa erottaa toisistaan metsästäjän suorittamat velvoitteet ja maanomistajan  velvoitteet.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 75)