Keskustelut Metsänhoito Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

  • Tämä aihe sisältää 75 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)
  • Metsänomistaja maksaa hirvistä kalliin hinnan

    Luin marraskuun Metsälehti Makasiinin lukijalta palstan, sisältö oli kiinnostava ja lähes kaikkia metsänomistajia koskeva. Omalta kohdaltani samastuin kertomukseen, koska kerronta oli asiallista ja kiihkotonta.

    Miten oli, tuliliko artikeli luettua ja mitä tuntemuksia siitä jäi ?

  • Ola_Pallonivel

    Ei ole iso ongelma, mutta tavoite on levittää vieraslajia edelleen. Hullua, kun se pitäisi hävittää suomesta kokonaan. Näin toimii mafia.

    Varsi

    Leviää ilman toimenpiteitä Pohjois-Savoon silloin kun talvi sama kuin Turun seudulla. Jos nämä viimeaikaiset suurpeto päätökset pitää, ei leviä minnekään. Jos suden/karhun metsästys päätty, mitä sitten tapahtuu? Hetkellinen petokannan nousu. Mitä ne sitten syö kun peurat ja kauriit syöty. Voidaan tietysti peurojen metsästys viedä tasolle, jollin pedoille riittää ruokaa, ainakin joksikin aikaa.

    Metsuri motokuski

    Voi kun me voisimmekin ohjata niitä petoja juuri sellaiseen ravintoon jota me haluamme.  Näinhän asia ei ole. Susi ottaa sen eläimen ruuakseen minkä helpoiten saa. Varsinais-Suomessa taitaa olla aika vahva susi kanta. Ehkä suomen tihein. Valkohäntäpeuran määrään sillä ei ole ollut dramaattista laskua.

    Toisaalta jos pääkaupunkiseudulta muutama porukka maaseudulle jahtiin lähtee vähin tavoittein niin eihän se kokonaistilannetta miksikään muuta. Hirvieläimen metsästykseen liittyy niin paljon muutakin kuin aamulla ajelu valmiiseen pöytään- passiin.

    Rukopiikki

    En usko että vaaditaan niin leutoa talvea kuin Turussa. Valkohäntiä on harhailijoita nähty hyvinkin pohjoisessa. Onhan metsäkauriskin ollu Lapin läänin eteläosissa hyvin yleinen jo kauan. Valkohäntäpeura on kyllä sitkeä eläin. Sen levinneisyyshän ulottuu Kanadassa hyvin pohjoiseen paksulumisille ja kylmille seuduille. Alaskan rajoille saakka. Ja suurten järvien pohjoispuolella missä sitä on niin on usein paljon lunta. Eli selviytymiskykyä on.

    Varsi

    Kun ilmaston lämpeneminen jatkuu, on tavallisia sakasanhirvet ja villisiat. Minun ikäpolvi sitä ei näe. Kauris menestyy paikallisesti Lapissa kun niitä on mukava seurailla ja ruokkia. Varmasti on peura harhailijoita ja paikallisia populaatioita muodostuu jos ruokitaan. Ei kuitenkaan liieemin pohjoisessa seuravan 50 vuoden aikana. Ensimmäiset valkohäntäpeurat tuotiin suomee 1930 luvulla eli kesti lähes 100 vuotta päätyä tähän.

    Varsi

    Ja metsuri motokuskille, olet oikeassa. Mukava ajella valmiiseen pöytään.

    Rukopiikki

    Kyllä kauriita on lapissa siellä täällä. Toki aina missä ruokitaan niin tieten enemmän. Hangella keväällä menevät kun se helposti kevyen eläimen kantaa. Ruotsista ja Norjan rannikoltahan se levisi.

    Miikkam

    Turhan usein nousee esille tämä hirviporukoiden ukkoutuminen. Kun hirvieläimet olisi vapaata riistaa ilman hehtaarirajoituksia niin varmasti löytyisi metsästäjiä kantaa hoitamaan.

    Rukopiikki

    Niin mutta onhan valkohäntäpeurakannan kehitys ollut 2000 luvulla huimaa verrattuna aikaan 1930 luvulta 1990 luvulle. Joten leviäminenkin on varmasti tulevina vuosikymmeninä nopeaa.

    Varsi

    Rukopiikki, tämäkin on totta ainakin osin. Ajattelen kuitenkin niin, että pohjois-suomen ilmastolliset olosuhteet tätä voimakkaasti hidastaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)