Keskustelut Metsänomistus Metsänhoitoyhdistysten tulisi erota MTK:sta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 99)
  • Metsänhoitoyhdistysten tulisi erota MTK:sta.

    Metsänhoitoyhdistyksillä voisi olla tulevaisuus, kun ne eroaisivat MTK:sta ja alkaisivat ajamaan metsänomistajan asiaa. Jopa minä liittyisin, jos riippakivenä oleva napanuora MTK:n kanssa katkaistaisiin.

    Sukupolvenvaihdoshuojennus on malliesimerkki tästä ongelmasta. Metsätilat tulisi siirtyä seuraavalle sukupolvelle huomattavasti nykyistä aiemmin, jota sukupolvenvaihdoshuojennus merkittävästi edistäisi. Metsänhoito jos mikä on pitkäjänteistä ylisukupolvista yritystoimintaa. On aivan käsittämätöntä, että sukupolvenvaihdoshuojennus vaatisi leikkimistä maanviljelyä joillakin hehtaareilla muutama vuosi.

    Valtio ei verotuloina häviä mitään sukupolvenvaihdoshuojennuksen hyväksymisellä. Mieluummin päinvastoin. Sen puuttuminen johtaa moninaiseen verosuunnitteluun mm. metsävähennystä hyödyntämällä jne., joka ei ole ainakaan verotulojen näkökulmasta yhteiskunnan etu. Ei ole mitenkään perusteltavissa, että jonkun näennäisen seikan vuoksi toinen maksaa kymmenkertaisen perintöveron. Tämä kaikki johtaa myös huomattavaan epäoikeudenmukaisuuteen, kun läheskään kaikki metsänomistajat eivät ole kartalla tilanteesta. Lisäksi se ei tue metsätalouteen pitkäjännitteisiä investointeja, jotka tässä tilanteessa olisivat monestakin syystä hyvin tärkeitä.

    Jos yhdistykset eivät tajua ongelmaa, niin niiden tulevaisuus ei näytä hyvältä. Seurauksena on toiminnan pieneneminen kuin pyyllä maailmanlopussa. Yhtiöt syövät niiden markkinat, eikä sekään välttämättä ole hyvä asia.

  • reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Mikäs siinä, jos/kun moraali näyttää kestävän niin voihan sitä vaikka hengailla noiden mhyitten ja mtk:den kanssa. Ei kai ne vielä virallisesti ole rikollisjärjestöjä, mutta aika lähellä. Emomafiamaalaistenliittolaiskytköksineen.

    ♥ Kerttu

    mehtäukko

    Vaikka Mtk ja Metsäteollisuus veisivät tosi-asiaa eu -politbyroolle, oman pesän likaajina pelaavat mepit tuhoavat perästä. Ja lisänä kotimaiset kotiahot ym. sotkijat.

    Kuka sellaisista esityksistä saa mitään tolkkua?

    e-salo

    Metsäteollisuudella ja metsätaloudella on paljon enempi yhteistä kuin maataloudella ja metsätaloudella.

    Metsälehdessä oli joku aika sitten hyvä juttu aiheesta. Siinä kiteytettiin että metsätalouden isoja linjapäätöksiä ovat tekemässä maatalouden edustajat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se on totta että vaikuttaminen olisi tehokkaampaa jos maastamme tulisi yhtenäisempi viesti, mutta toisaalta demokratiassa kanta muodostuu eri näkökantojen kompromissina. Kaikissa muissakin maissa on vastaavaa moniäänisyyttä.

    Itse aloitukseen olisin sitä mieltä että spv-huojennuksen ulottaminen metsään (jos se on ajatuksena) on varmaan joskus vuosien varrella viritelty mutta ei ole onnistuttu. Spv-huojennuksia on sitten jouduttu viemään eteenpäin muita reittejä eli metsävähennyksen ja metsälahjavähennyksen kautta. Metsälahja olisi hyvä vähennys, koska se on helppo toteuttaa; rahaa ei tarvita niin paljon kuin kaupassa. Sen vain tulisi olla sataprosenttinen ja ehdoiltaan väljä niin että mahdollisimman moni pääsisi sen piiriin.

    Apli

    <p>MTK:n iso ongelma on sen täydellinen vanhanaikaisuus, ja se että se on sitoutunut Kepuun niin vahvasti, puolustetaan pientiloja yms jokainen tietää että ne ei voi menestyä suomen kaltaisessa maassa. Moni vähänkään isompi tilallinen äänestää nykyään Kokoomusta. MTK sai metsänhoitoyhdistyksistä hyviä maksumiehiä lisää, mutta mitä se on antanut niille? Ei mitään, voi sanoa ainakin niille joihin itse kuulun., lisäarvo on 0%. Maksut kyllä kelpaa.. </p>

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa keskusteltiin muun muassa metsätalouden sukupolvenvaihdoksista 14.2.2023 otsikolla ”Metsänomistajan kolme ehdotusta”. Metsänomistaja Heikki Ala-aholla oli metsäpulmien ratkaisuun kolme ehdotusta:

    – Vapautetaan metsätilan perijä perintöverosta, jos hän suojelee osan metsästä. Nykyään perintövero johtaa monesti tilan iäkkäimmän metsän hakkaamiseen veron maksamiseksi.

    – Luodaan järjestely, jossa suojeltavan metsän omistaja saisi tilalle vastaavan määrän talousmetsää valtion metsistä. Näin suojeluverkko voitaisiin suunnitella ekologisesti järkeväksi ja yhtenäiseksi nykyisen pistemäisen suojelun sijaan. Vastaavaa maanvaihtoa tehtiin jo soidensuojeluohjelmassa.

    – Muutetaan metsäsertifikaatteja niin, että hakkuiden yhteydessä jätettävät säästöpuut voisikin koota isommiksi kokonaisuuksiksi eli säästöpuukuvioiksi. Niillä olisi ekologisesti enemmän merkitystä.

    R.Ranta R.Ranta

    Montako prosenttia yksityisistä metsänomistajista on maatalousyrittäjiä? Kymmenesosa tai jotain sinne päin. Kun näin on, kytkentä MTK:n kanssa on ongelma eikä hyöty.

    Ketomani esimerkki luulisi jokaiselle ketovan pelin hengen. Suurin ryhmä yksityisistä metsänomistajista ovat eläkeläiset, mikä kertoo rakenteellisesta ongelmasta, joka vaatisi huomiota ja sukupolvenvaihdoshuojennus helpottaisi ongelmaa.

    Metsätilanomistajan sukupolvi lienee noin 30 vuotta eli perintövero 15 -20 % / kerta tulee  maksuun pari kertaa kiertoaikana helposti hyvälläkin paikalla, heikoimmista puhumattakaan. Ilman verosuunnittelua se johtaa todella vakavaan vero-ongelmaan. Voidaan perustellusti kysyä, mitä ymmärtämättömällä aikuisten oikeasti jää vaivan palkaksi. Kysyin aikanaan verohallinnon metsäveroasiantuntijalta, että onko sinusta metsäverotus oikeudenmukainen, kun toinen maksaa veroa tulosta 100 % ja toinen 0 % ja saa vielä muitakin veroja anteeksi. Välitön vastaus kuului, että niin kai se luonnonvalinta toimii.  Oikeudenmukaisuus edellyttäisi, että luonnonvalinta ei ole kymmeniä prosentteja.

    Paljonko metsänhoitoyhdistykset sitten maksavat MTK:lle? Veikkaan, että sillä ylläpitäisi jo jonkinlaisen kattojärjestönkin ja yhdistyksethän ovat tällä yhdistymisvauhdilla muutenkin pian valtakunnallisia.

    Kyllä metsänomistajien ulkosuhteita ajaa ennen muuta valtiovalta ja sen tehtäviin se tietysti kuuluukin.  Metsänomistajat ajavat etujaan lähinnä  valtiovaltaan päin.

    Sinun perustelusi AJ ovat kestämättömiä ja epäoikeudenmukaisia. Kaikki eivät kykene verosuunnittelua käyttämään ja elinpäiviemme määrääkään emme  tiedä ja mikä mieli on sitoa spvh muutamaan näennäiseen peltohehtaariin – aivan älytöntä. Metsälahjavähennys aiheutti lähinnä vain poliittista närää ja sen merkitys on käytännössä olematon.

    Maatalousyrittäjien kanta MTK sidonnaisuuteen on tietysti hyvin ymmärrettävä, mutta metsänomistajan kannalta se on juuri päinvastainen. Aikanaan MTK:n porukat yrittivät oston luvanvaraisuudella jopa estää metsänomistus muilta.

    Näillä metsän hinnoilla ainut järkevä vaihtoehto perijällä on laittaa metsät myyntiin perintöverokannalla 15-20%. Muussa tapauksessa metsätulosta saatava vero on 15-20% + 30-34 % yhdelläkin perintöveroilla ja etukäteen maksetulle verolle pitää tietysti korkokin laskea. Tämä puolestaan tarkoittaa, että yhteiskuntakin häviää verotuloina kaupasta syntyvän metsävähennyksen takia.

    Isoja päätehakkuita ei hömppäkymmenellä olevan kannata itse tehdä, ellei metsävähennystä ole, vaan myydä kaupalla seuraavalle polvelle, joka saa metsävähennyksen.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    mikä mieli on sitoa spvh muutamaan näennäiseen peltohehtaariin

    Ei siinä järkeä olekaan, paitsi jos kyseessä on oikea maatalouden sukupolvenvaihdos. Näennäisviljelyä en näin tukisi.

    Sitä en näe miksi metsävähennys vähentäisi verotuloja. Kauppa kun yleensä kai rahoitetaan myymällä puuta.

    herralaseppo

    Metsänhoitoyhdistysten rooli ajaa metsä omistajien etua on kaksinaamaista, kun ne samalla ovat puunostajia nykyään. Kysyvät hyväuskoisten puolesta valtuutettuina tarjouksia. Onko edes laillista.. Mhy rooli on muuttunut. Miten kauan metsänomistajat tämän uittamisen uskovat. Tarjoten kyselyn on annettava muillekin puunostajille ja metsien hoito,jota hoitoa on jo tarjolla. Pienviljelijä jota ei uiteta

    mehtäukko

    Herralan ihmettelyn aihetta esittelin vuosia sitten, mutta täällähän raatilaiset oli juotettu niin tokkuraan, etteivät erottaneet mitään moraalista hämärää!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 99)