Keskustelut Metsänomistus Metsänhoitoyhdistyslain kumoaminen ja pakollisen metsänhoitomaksun poistuminen

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Metsänhoitoyhdistyslain kumoaminen ja pakollisen metsänhoitomaksun poistuminen

    Pakollinen metsänhoitomaksu lopetetaan

    Maamme hallituksen hallitusohjelmassa on metsänomistajia koskeva metsänhoitoyhdistyslain mukaisen mhy pakollisen maksun lopettaminen metsänomistajilta, josta käytetään myös nimeä metsänhoitomaksu. Maa- ja metsätalousministeri
    Jari Koskinen päätti perustaa lokakuussa 2011 työryhmän, joka pohti ehdotusta pakollisesta metsänhoitomaksusta luopumiseksi. Työryhmällä oli määräaika työlleen tammikuun 2012 loppuun asti. Jatkotyöryhmä ilmeisesti nyt jatkaa metsänhoitoyhdistys lain kumoamisen mahdollisuuksia.

    Pakkomaksu metsänomistajille ei ole nykypäivää

    Metsäpalveluiden markkinoilla tarvitaan lisää useita metsänomistajille palveluja tarjoavia toimijoita
    metsäpalveluiden laadun kohottamiseksi ja hintojen pysymiseksi järkevinä metsänomistajan metsätalouden kannalta. Metsänomistajien vapaus valita metsäpalvelujen tuottaja on tärkeä metsänomistajalle.

    Pakkojäsenyys sekä hankala irrottautuminen metsänhoitomaksusta eivät ole minkään osapuolen, varsinkin metsänomistajien, kannalta nykypäivää eikä tuo edellytyksiä varsinkaan taloudellisiin metsäpalveluihin
    metsänomistajille. Saa jopa ihmetellä, miten aikaisemmat hallitukset eivät ennen tätä ole valtiovallan toimesta
    kantaneet vastuuta metsänomistajia kohtaan kohdistuneen pakkovallan lopettamiseksi. Laki metsänhoitoyhdistyksistä on eräänlainen menneen vanhan yhteiskunnan jäänne heikompaa metsänomistaja osapuolta kohtaan suosien jopa monopolin kaltaisia metsäpalvelumarkkinoita Mhy n kautta. Mhy laki ei voi olla metsänomistajien etu.

    jatkuu…

  • Metsuri motokuski

    Ainakin täällä keskisessäsuomessa paikallinen mhy tekee tuota mitä santtu kirjoitteli. Miten lienee muut mhy:t toimineet.

    Timppa

    Ei se MHY voi toimia kuten ostajaorganisaatiot. Nimittäin silloin pitäisi olla lähes koko Suomen kattava MHY.

    Esimerkiksi UPM:llä on muutama kaveri, jotka päättävät tuotantolaitosten tilauksien perusteella koska joku leimikko hakataan. Eräs UPM:n ostomies kertoi, että saattoi mennä miltei vuosikin, ettei hänen ostamiaan kohteita hakattu (tosin siinä oli niitä myrskytuhojakinkin). Oli kavarilla srlittelemistä myyjille. Esimerkiksi UPM:n ajoitukseen vaikuttaa vaneritehtaiden, sahojen ja paperinvalmistajien tarpeet.

    Vastaavasti tietenkin toimivat sahat. Suunnittelevat hakkuujärjestyksen ja katkonnan kysynnän ja korjuuolojen mukaan. Kun eri sahoilla tilanteet vaihtelevat, niin sen MHY:n on kyllä kovin hankalaa siinä välissä sitten saada juuri oikeanmittaisia ja oikean puun tukkeja oikeaan aikaan tienvarteen, Jos se MHY nimittäin toimittaisi tukkeja vaikka vain 4 eri sahalle.

    Metsuri motokuski

    Silloin kun olin töissä mhy:llä niin meillä oli leimikot varmaan jo kolme- neljä vuotta vanhoja. Ensiksi niitä kaupattiin valtakirjoilla ja jos ei mennyt kaupaksi niin yhdistyksen aliurakoitsijat hakkasivat ne. Samoin puuta toimitettiin milloin mihinkäkin. Leimikolle tuli vain uudet mitat ja sen mukaan apteeraus muutettiin. Tuo Timpan mainitsema toiminta on ihan normaalia yhdistyksillä.

    Timppa

    Koska se myyjä tiesi, että tavara on myyty ja milloin rahaa tulee?

    jees h-valta

    Tuo kuullostaa kyllä varsin tavalliselta siellä systeemissä.
    Kyllä on härskiä metsänomistajan halveeraamista tuollainen.
    Hänen omaisuudellaan tavallaan leikitään ja käsitellään täysin mielivaltaisesti. Ja sitten maksetaan kun joku taho sattuu muistamaan ja viitsimään.

    jees h-valta

    Aina ei edes puut varannut ota vastaan ja mhy makselee niitä sitten meitin pakolla kustantamista varoista mo:lle.

    Santtu

    Edellisestä puuttuva teksti Käpy 2013 helmikuu

    Vapaampaa kilpailua metsätalouteen

    Metsänhoitoyhdistyslaki päätettiin viime vuonna uudistaa, jotta metsänomistajille saataisiin lisää valinnanvapautta ja metsäpalvelumarkkina tasapuoliseksi kaikille toimijoille. Tällä hetkellä metsänomistajat maksavat yhdistyksille veroluonteista metsänhoitomaksua ja siitä vapautuminen aiheuttaa kustannuksia. Muun muassa EU-kilpailulainsäädökset ja kotimaiset kilpailuviranomaiset ovat vaatineet metsänhoitomarkkinoille tasapuolisempaa kilpailua. Käytännössä tämä tarkoittaa pakollisen metsänhoitomaksun poistamista.

    Ministeri Jari Koskinen linjasi viime toukokuussa lakiuudistuksen keskeiset tavoitteet:

    Metsänomistaja voi vapaasti valita, mihin yhdistykseen kuuluu. Yhdistyksen jäsenyydestä vapautuu ilmoitusmenettelyllä ilman kuluja.

    Pakollinen metsänhoitomaksu poistuu. Niiden sijaan metsänhoitoyhdistys rahoittaa toimintansa keräämillään jäsenmaksuilla ja liiketoiminnan tuotoilla.
    Metsänhoitoyhdistysten toimialuerajat poistuvat, jolloin metsänomistaja voi vapaasti valita miltä yhdistykseltä haluaa ostaa palveluja.

    Lain asettamat rajoitukset metsänhoitoyhdistyksen tarjoamille palveluille poistetaan, jolloin yhdistys voi tarjota jäsentensä haluamia palveluja. Tämä kasvattaa metsänomistajien päätösvaltaa yhdistyksissä.

    Lakiuudistuksen yksityiskohtia on viety eteenpäin pienellä työryhmällä, johon kuuluu ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, luonnonvaraosaston osastopäällikkö Juha Ojala, metsäjohtaja Juha Hakkarainen MTK:sta sekä metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä. Valmistelu noudattaa ministerin viime vuonna määrittämää linjaa. Lakiesityksen on tarkoitus lähteä eduskunnalle tämän vuoden aikana ja tavoitteena on, että uudistus tulee voimaan 1.1.2015.

    Santtu

    Vaikuttaa, että Mtk ajaa metsänhoitoyhdistyslain säilyttämistä Metsäteollisuus ry n kanssa!? Miksi Mtk haluaa unohtaa metsänomistajat, vaikka on niin ollut edunajajaa, että… 🙂

    Miksiköhän Mtk haluaa toimia muuten kuin metsänomistajien muodostaman mielipiteen mukaan. Miksi Mtk haluaa tuhota ja myydä Mhy liikkeen sielun? Mitä Mtk saa vastineeksi??

    Näyttää, että yhdistykset siirtyvätkin muiden etuja ajamaan uuden Mhy lain aikana?

    Eikö jo metsänhoitoyhdistysten tulisi puuttua Mtk suhmurointiin!?

    Alla ote MMM tiedotteesta ja linkki koko tiedotteeseen.

    Laissa määritellään jatkossakin metsänhoitoyhdistysten tavoitteet ja tehtävät. Metsänhoitoyhdistykset tulevat jatkossakin toimimaan metsänomistajien apuna metsäomaisuuden hoidossa ja käytössä. Ne auttavat metsänomistajia sekä saamaan omaisuudestaan mahdollisimman paljon tuottoa että säilyttämään arvokkaat luontoalueet. Toimiva metsänhoitoyhdistyskenttä auttaa myös tuomaan riittävästi puuta markkinoille. Näiden tärkeiden tehtävien hoitaminen on syytä turvata, joten pelkkä yhdistyslaki ei riitä vaan jatkossakin tarvitaan erillinen metsänhoitoyhdistyslaki.

    linkki :

    http://mmm.multiedition.fi/kapy/uutiskirje/kavyt/2013/1-2013/sivut/3.php?_nlid=31168

    miks tää lähettäessä muokkaa linkkiä? sanos Korpituvan isäntä, mitä tehdä?

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)