Keskustelut Metsänomistus Metsänhoitoyhdistykset

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 227)
  • Metsänhoitoyhdistykset

    Metsänhoitoyhdistysten uudet valtuustot aloittavat vuoden vaihteessa. Minkä pitäisi muuttua yhdistysten toiminnassa? Mikä ei saisi muuttua? Miten jäsenmaksulle saisi parhaan vastineen?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kysymykseen mihin MHY jakaa voittoja on hiukan hupaisa. Oma kokemukseni ja tietämykseni asiasta on sellainen, että osa kannustinpalkkaukseen henkilöstölle on mennyt, loput ensialkuun taseeseen. Pitkässä juoksussa ns. voitto on usein mahdollistanut tehotonta toimintaa, kuten oli ennen pakollisen metsänhoitomaksun aikaan. Mitä omistajalle voitosta tulee on ainakin miljooniem taseen yhdistyksen jäsenenä  jäänyt epäselväksi. Ei ainakaan ole jäsenmaksua laskenut, samoin palvelihinnasto melko hintava, ei polje hintoja hoitopuolella ilmeisesti. Yhdistysten ylijäämä keskimäärin 1% liikevaihdosta.

    Puuki

    Ostaahan ne myhistykset leimikoitakin  nykyään.    Leimikkojen kilpailuttaminen sopii huonosti sen tehtäviin, kun oma äpyli on myös ojassa.    Osuuskauppapohjaisessa toiminnassa on paljon hyvääkin mutta helposti menee edut +-nolla kerhoon, kun eivät osta pikkutukkia ja harvennusleimikoista menee hyvää pikkutukkipuuaihiota sellun keittoon.

    Jovain Jovain

    Tiedä mitä hyötyä metsänomistajan kannalta on Mhy:n ostaa niitä leimikoita, kun Mhy:llä ei ole omaa teollisuutta. Toimia välikätenä (tukkuna rahastajana) siinä välissä, kun kysymys on metsänomistajan puiden välittämisestä teollisuudelle.

    Jees on tarpeellista metsänomistajien edunvalvonnan kannalta ja korjuun markkinaosuuden kannalta. Mhy:s myös tarvitsee sitä markkinaosuutta, ihan olemassa olonsa ja toimeentulonsa kannalta ja on omiaan toimittamaan metsänomistajien puita teollisuudelle. Kuuluu Mhy:n tehtäviin ja ne toimitussopimukset voivat olla huomattavan suuria.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsänomistajan kannalta mhy:stä on hyötyä juuri Jovainin mainitseman volyymin kautta: mhy voi olla alueellaan keskikokoinen toimija, joka voi ostaa pieniä leimikoita (”nökkösiä”) ja ketjuttaa niitä – niin että esimerkiksi kuhunkin kohteeseen voidaan laittaa sopiva koneketju. Puun käyttäjän kannalta tämä on vaivaton vaihtoehto, kun tarvitsee asioida vain yhden toimittajan kanssa.

    Mhy:n katetta ei kannata kadehtia, kun se menee toiminnan kehittämiseen – esimerkiksi tietojärjestelmien uusiminen on nykyisin kallista.

    Nimetön

    Puukille tiedoksi että ainakin meidän alueen iso yhdistys ostaa pikkutukkia ja mieluusti ja parrua myös. Ainakin omalla aluella yhistyksen korjuupalvelu käynnisty siinä vaiheessa kun laajat ojitusalueet alkoi olla harvennus iässä ja teollisuutta ei kiinnostanut ojitusalueitten enska harvennukset. Klusterit irtisanoi metsureita ja enskat jäi klustereilta oman onnensa varaan.

    Niin kauan kun yhistyksellä on ollut omaa korjuupalvelua niin rinnalla on ollut puun vientiä ulkomaille, tällä hetkellä taas taitaa sen suhteen olla hiljasempaa. Lämpölaitoksia vastaavasti taas ruokitaan enempi.

    Uusmetsäläinen

    Eivät nuo MHY:t ole jäsenilleen ainakaan taloudellisesti läpinäkyviä. Kahden yhdistyksen jäsenenä en muista saaneeni tai nähneeni koskaan niiden  tilinpäätösinformaatiota.

    Joku tietävä varmaan voisi kertoa, miten niillä taloudellisesti on mennyt pakkojäsenyyden poistuttua. Yhdistyshän voi tosiaan tuottaa  voittoa tai tappiota. Yhdistys voi joutua tappioiden takia myös konkurssiin. MHY:t kuuluvat myös MTK-konserniin ja maksavat sinne päinkin jotakin vuosittain.

    Jäsenmaksuni on noin 300 euroa vuodessa, joten ainakin toisen yhdistyksen jäsenyyden tarpeellisuus on harkinnassa. Jäsenyyden vastineeksi on järkevää  hyödyntää metsäasiantuntijoiden ilmaisia metsäkäyntejä. Puukaupat teen nykyään omin päin Kuution avulla. En oikein ole saanut siitä MHY:n paljon mainostetusta  korjuun valvonnasta lisäarvoa.

    Yleisarviona voi todeta täällä jo mainitun, että palvelutaso vaihtelee liiaksi yhdistysten ja metsäasiantuntijoiden välillä.  En tiedä, onko yhdistyksillä käytössä yhteistä laatujärjestelmää. Tarvetta ainakin olisi.

    Olen käyttänyt pitkäaikaisemmin viiden metsäasiantuntijan palveluja. Kahden arvosana on erinomainen, kahden hyvä ja yhden todella huono.

    mehtäukko

    Myhistyksen mainonnan mukaan heillä on muka samat palvelut joka puolella maata. Samaa yhtenäistä korkeaa tasoa …Rima kun on matalalla, yli on helpompi kamuta.

    Jovain Jovain

    AJ: Tiukassa on asenteet joihin on opittu, opetettu.  Kysymys ei ollut nökkösistä, vaan täydestä folyymista, siitä mitä myös yhtiöiden metsäosastot tekevät. Eihän myöskään yhtiön metsäosasto korjuuorganisaationa osta niitä puita, on korjuuorganisaatio siinä kuin Mhy:kin. Teollisuus ostaa puut ja korjuuorganisaatiot hoitavat puiden korjuun ja toimittamisen teollisuudelle. Eiköhän marssijärjestys pääsääntöisesti ole tämä.

    Ei tietenkään sulje tilanteita pois, jotka menevät oston kautta?

    Nimetön

    Uusmetsänomistaja kannattas tarkastaa löytyykö oman MHY:n nettisivuilta Toimintakertomusta ja tilinpäätöst, ainakin minä löysin… ja esim. talous kehittyi hyvin, ylijäämää yli 100000 ja liikevaihto lähes 10milj. ja jäsen % 86 ja esim. korjuuyrittäjiä työsuhteessa 19.

    Korkein jäsenmaksu yli 100ha 182e ja keskimäärin 78e v.-18

    Nimetön

    .

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 227)