Keskustelut Metsänhoito ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

Esillä 9 vastausta, 51 - 59 (kaikkiaan 59)
  • ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

    Kyseiseinen artikkeli löytyy Metsälehti Makasiinista 3/2025. Asiaan paneuduttu huolella ja juttun antia voi suositella lämpimästi sovellettavaksi käytäntöön alleviivaten toimenpiteiden ajoitusta aikaikkunan etureunaan, kenties jopa vielä ”naksun ” verran aiemmas.

    Artikkelin ohjeilla saadaan taimikot kasvamaan kohtuullisin kustannuksin suoraan  kiinnostaviksi ensiharvennusmetsiksi, joissa puusto on täystiheä ja järeydeltään riittävän kookasta kannattavaa korjuuta ajatellen. Lisäporkkanana 2-5 vuotta lyhempi kiertoaika. Noita lukemia voi pitää kokemuksieni perusteella jopa alakanttiin esitettyinä. Huonolle hoidolle jääneiden kohteiden kiertoaika on usein jopa 10 vuotta pidempi puhumattakaan saannosta ,joka jää helposti puoleen hoidettuun verrattuna.

    Metsälehdeltä hyvää työtä. Siitä iso kiitos!

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Noille kuiville alueille istutetuiden kuusten varhaishoito on varmasti ollut helppoa eikö bensaa ole palanut paljoa ja vesat kuivunaneet nuorina veden ja ravinteiden puutteeseen.

    Meillä niitetään tienvarret pajuista varmaan joka vuosi. Pienet pajun kannot vesovat joka vuosi kun saavat ojista kasvuvoimaa. Miksiköhän teoria pienten kantojen kuolevuudesta ei pidä paikkaansa?

    On hirveän kallista istuttaa kuivatkin paikat kun kylvämällä ja siemenpuilla saadaan valtavan halvalla valtavan hyviä taimikoita. Tiheys ja juuren rauhallinen kehittyminen suhteessa varteen luo vaan laadun mäntyihin. Epästabiileilla maalajeilla ja tai kun maassa on männyn varrelle kunnon voimaa niin istutusmänty ei ehdi kasvattaa paakusta juurta syvälle, tulee mutkia kun varsi kasvaa mutta juuret eivät vielä pidä pystyssä. Ei ole taloudellista jörekö kaikkea istuttaa mutta jos muiden lompsassa ei ole pohjaa…

    Nostokoukku

    Pensasleikkurin kanssa kyykkiessä menee selkänivelet vaihtoon, ja polvinivelet kaupantekijäisenä.

    Tolopainen Tolopainen

    Sehän ei ole mikään lyhyt leikkuri vaan monitoimityökalu, johon saa myös ketjulla olevan terän, varsi on 1.5m. Ei tarvitse kyykistyä.

    Visakallo Visakallo

    Täällä etelän lihapatojen ääressä tahtoo vatistot kasvaa aika puiseviksi ja tyveltään paksuksi tavaraksi. Montako hehtaaria kiinalainen leikkuri sellaisen raivausta kestää?

    Tolopainen Tolopainen

    Kestää sen mitä Visakallo jaksaa kävellyttää. Ei niitä vattuja tarvitse ihan tyvestä katkoa.

    Visakallo Visakallo

    Monenko hehtaarin kokemus Tolopaisella on? Viimeksi raivasi kolme hehtaaria sellaista vatukkoa. Seassa toki myös ne aina pakolliset pihlajat. Eihän siellä juuri muut puulajit auttamatta selviä.

    Visakallo Visakallo

    Jos joku edelleen ihmettelee meikäläisen raivaussahan bensankulutusta, niin yksi lisä ovat rajalinjat, jotka olen koko ajan pitänyt auki. Pajua kasvavat notkopaikat joutuu raivaamaan vuosittain. Itse työnä kuitenkin melko pieni, alle 20 km.

    Metsuri motokuski

    Ehkä joo. Yhtenä vuonna kulutus voikin olla tuota luokkaa jos läpi vuoden vinguttaa. Mutta ei siitä sen enempää kun taisit joskus arvostella kun asia aina välillä otettiin esille. Nyt taitaa mennä aika enemmän keskustelu palstoilla kuin raivuilla.

    Visakallo Visakallo

    Niin, kuten olen jo muutaman kerran maininnutkin, olin jäänyt eläkkeelle marraskuussa 2019, ja maaliskuun lopulla 2020 alkoi korona-aika, loppuivat ulkomaan lennot ja siinä jäi jopa yksi Baltian kevätkierroskin väliin. Loppujen lopuksi sahaa tuli vingutettua kolme vuotta lähes ympäri vuoden. Nyt on toki palattu normaalimpaan eläkeläisen elämään, ja vastuita siirretty oikein urakalla nuoremmille sukupolville, mutta kyllä tässä vieläkin sentään sahabensankin tuoksuun aika-ajoin päästään!

Esillä 9 vastausta, 51 - 59 (kaikkiaan 59)