Keskustelut Metsänhoito ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)
  • ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

    Kyseiseinen artikkeli löytyy Metsälehti Makasiinista 3/2025. Asiaan paneuduttu huolella ja juttun antia voi suositella lämpimästi sovellettavaksi käytäntöön alleviivaten toimenpiteiden ajoitusta aikaikkunan etureunaan, kenties jopa vielä ”naksun ” verran aiemmas.

    Artikkelin ohjeilla saadaan taimikot kasvamaan kohtuullisin kustannuksin suoraan  kiinnostaviksi ensiharvennusmetsiksi, joissa puusto on täystiheä ja järeydeltään riittävän kookasta kannattavaa korjuuta ajatellen. Lisäporkkanana 2-5 vuotta lyhempi kiertoaika. Noita lukemia voi pitää kokemuksieni perusteella jopa alakanttiin esitettyinä. Huonolle hoidolle jääneiden kohteiden kiertoaika on usein jopa 10 vuotta pidempi puhumattakaan saannosta ,joka jää helposti puoleen hoidettuun verrattuna.

    Metsälehdeltä hyvää työtä. Siitä iso kiitos!

  • suorittava porras suorittava porras

    Pääpaino mielipiteilläni on ollut siinä ,että hirvien kannalta olosuhteet ovat olleet suotuisat. Ruokaa ja suojaa on riittänyt. Keskimäärin kulutetut yhdeksän bensalitraa hehtaaria kohden tarkoittaa aivan selkeästi ,että poistettavaa on ollut reilusti.

    Tuore mielipidekirjoitus Maaseudussa vahvistaa käsitystä ,että raivaussaha on hyvä väline hirvivahinkojen ehkäisyssä. Kirjoituksessa suositellaan aktiivista otetta raivaussahan sarviin suurmetsänomistaja Kujalallekin ja kehotetaan  jättämään valitukset vähemmälle.

    Makarov

    Jos on 10 hirven laumoja kuten täällä  niin ei siinä silloin auta onko taimikot raivattu vai ei

    Nostokoukku

    Tuon kokoisia laumoja on täälläkin. Talvella, ei kesällä. Ja raivattuja taimikoita, männyn sellaisia.

    Makarov

    On täälläkin raivattuja taimikoita ja paljon, mutta jos tummonen lauma 10 hirveä pyörii samalla kantilta niin siinä menee kaikki  ei auta vaikka on raivattu, sen sanoo ihan maalaisjärki. Vaikka jotku metsääomistamattomat kovasti väittää että ei mene kun on raivattu

    suorittava porras suorittava porras

    Suurin osa taimikoista säästyy koskemattomina , kun siellä ei ole syötävää. Talvehtimisalueilla saattaa olla poikkeuksia. Joka tapauksessa raivaus kannattaa, kun taimien kehitys on turvattu. Harvemmin näkee hirvien totaalisesti tuhoamaan taimikkoa. Reunasta napsittu muutamia kookkaamman  reunametsän varjostamia kasvussa jälkeen jääneitä taimia. Hoitamattomuuden seurauksena tapahtunut lähes täydellinen tuho havupuuntaimien kohdalla on paljon yleisempi ilmiö .

    Eikä se talvinen hirvilauma tarkoita sitä ,että eläimiä olisi paljon. Usean kylän hirvet kokoontuvat yhdeksi laumaksi selviytyäkseen paremmin talvesta ja kyetäkseen paremmin puolustautumaan petoja vastaan. Pedot puolestaan pitävät laumat liikkeellä ja kasvattavat hirvien energiankulutusta. On siis joskus syötävä suurempaan nälkään sielläkin ,missä on vähemmän syötävää.

    Hirvien esiintyminen on huono peruste taimikonhoidon laiminlyönnille. Jos jätät raivaamatta, palstan tuotto romahtaa varmasti. Enimmillään alle puoleen.

    Visakallo Visakallo

    Jos joku vieläkin ihmettelee meikäläisen suurta bensankulutusta raivauksilla, niin ei se johdu myöhäisistä raivauksista, vaan nimenomaan aikaisista. Rehevillä maapohjilla on taimet pakko pelastaa jopa ihmisen korkuiselta vatistolta ja heinältä. Sellaisilla kohteillahan ei välttämättä ole kovin paljoa puuvartista raivattavaa, mutta sen verran kuitenkin, että sahaa siinä tarvitaan, ja samalla tulee tehtyä se heinäntorjunta. Jokainen varmasti tietää sen ikävän tosiasian, että mitä pidempi heinä/vatisto, sitä laajempi laani on pienen taimen ympärille raivattava. Sellaista sahaa en valitettavasti ole vielä löytänyt, joka tästä työstä vähillä bensoilla suoriutuu. Miten on ammattimetsurit, tuleeko teille miten paljon raivattavaksi em. kaltaisia kohteita? Miten ne teille taksoitetaan, kun poistettavia puurunkoja on vähän, mutta taimet ovat täysin muun pitkän rojun peitossa? Sen olen näiden vuosikymmenten aikana huomannut, että 10-20 vuotta ennen päätehakkuuta lannoitetuilla kohteilla maahan on jäänyt erittäin pitkää rojua kasvattavaa voimaa. Pisimmät rehevän turvemaan varjoisessa reunassa vaakatasossa kasvaneet vatistot ovat olleet jopa yli kolmemetrisiä! Sitten kun tällaisilla alueilla on saanut kuuset tai koivut kaikelta rojulta pelastettua, on kyllä niidenkin kasvut siten sitä luokkaa, että joillakin näkyy jopa siitäkin tulevan täällä epäuskoa! Sellaista tämä metsätilayrittäjän arki ja joskus pyhäkin on, että aina tilanteiden mukaan on toimittava, puhumalla ei työt oikein valmistu.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    On jo pitkään töissä kaikki alueet istutettu 1-vuotiailla kuusentaimilla. Eihän niissä enää mitään kuusia ole kun raivaaja tulee, kaikista rehevemmistä alueista tehdään jonkinlaisista lehtipuista sitten mitä on sattunut tulemaan.

    Omassa tekemisessä ojitusmätästys tarpeeksi isoilla mättäillä ja 2-vuotiaat taimet on tehnyt sen, että vattuja ei ole raivattu ja toisaalta kun koivuakin on istutettu.

    Vattu osaa olla tukahduttava riesa myös alueilla missä on jo maatunutta turvetta niin edes parin vuoden päästä tehty reikäperkaus kolmioterälllä ei ole kaikkea pelastanut.

    PenttiAKHakkinen

    Minä sanoisin noista vatukoiden raivauksesta Visakallolle, että hellitä vähän. Vattualueita pitää kierrellä myöhäissyksyllä, kun ovat luhistuneet. Rukkaskädessä ja jonkun tukevan kepin kanssa niitä voi siirtää syrjään taimien päältä ja rampata maahan, jos eivät ole luhistuneet. Minusta vattuongelma on paljon ennen raivaustarvetta. Täytyy kyllä myöntää, että jos raivausvaiheessa on vielä pitkiä vatunvarsia niin pistän ne poikki raivaussahalla. Ihan vaan esteettisistä syistä.

    suorittava porras suorittava porras

    Hyvä ,kun Visa mainitsi vihdoin , että kyseessä oli heinäystäkin. Ajoissa tehtyyn normaalin varhaisperkaukseen ei saa mitenkään kulumaan 9 litraa bensaa hehtaaria kohti. Heinikon trimmailussa tankki hupenee hetkessä.

    Vadelma ja horsma vetävät hirviä puoleensa kesälläkin . Ei siis ihme ,että jälkiä syntyy ,kun kyseessä on sekä kesä, että talvilaidun. Talvet hirvet viettävät tiheissä kylvötaimikoissa ,joissa suojaa ja purtavaa riittää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Otetaan myös huomioon että Visakallo on kertonut bensaa kuluvan myös tienvarsien raivaukseen ja niitä on kilometrikaupalla.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)