Keskustelut Metsänhoito ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)
  • ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

    Kyseiseinen artikkeli löytyy Metsälehti Makasiinista 3/2025. Asiaan paneuduttu huolella ja juttun antia voi suositella lämpimästi sovellettavaksi käytäntöön alleviivaten toimenpiteiden ajoitusta aikaikkunan etureunaan, kenties jopa vielä ”naksun ” verran aiemmas.

    Artikkelin ohjeilla saadaan taimikot kasvamaan kohtuullisin kustannuksin suoraan  kiinnostaviksi ensiharvennusmetsiksi, joissa puusto on täystiheä ja järeydeltään riittävän kookasta kannattavaa korjuuta ajatellen. Lisäporkkanana 2-5 vuotta lyhempi kiertoaika. Noita lukemia voi pitää kokemuksieni perusteella jopa alakanttiin esitettyinä. Huonolle hoidolle jääneiden kohteiden kiertoaika on usein jopa 10 vuotta pidempi puhumattakaan saannosta ,joka jää helposti puoleen hoidettuun verrattuna.

    Metsälehdeltä hyvää työtä. Siitä iso kiitos!

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Alatko taas keksimään omia ohjeita? Otsikon mukaisessa jutussa ei taideta puhua mitään 2 vuoden välein toistuvista raivauksista ja niiden hyödyistä/hyödyttömyydestä.

    Varmasti siellä missä on ravinteista pulaa eli kuivalla kanervakankaalla männyntaimikossa, sillä voi olla jotain virkaa tehdä kesällä, mutta niinhän ei ole kuusikossa mistä uutta saa kokoajan maasta.

    Kysyin kerran kun ennakkoraivasin tuollaista nmk:ta niinkuinjpjulkun kuvassa skorppionikuskilta ni se sano et se tekee sitä vähintään 0,8ha päivässä. Ei oo laiskan pojan hommaa tuo ennakkoraivauskaan nuoressa metsässä jos skorpioni on perässä. Jotenkin muistelin, että se, että hoitokodin mummot eli maanomistajat ei tullut ennakkoraivaamaan oli ainainen ongelma, josko se hidasti ja harmitti työtäsi nuorenmetsänkunnostuksissa?

    Rane2

    ” Silloin ei kannata enää raivailla. Eli on iskettävä sillä hetkellä ,kun juurten vararavintotaso on alimmillaan.”

    Periaatteessa oikein.Suorittava on yleensä aina papattanut että ammattilaisille pitäisi olla töitä ympäri vuoden mutta ilmeisesti metsureiden pitäisi pärjätä yhdellä iskulla koko vuosi?

    suorittava porras suorittava porras

    Eikös metsureista ole pula? Ajatus on tarjottu omatoimiselle metsänomistajalle  tarkoituksena kokonaistyömäärän vähentäminen erityisesti versonnan hillitsemiseksi. Ruotsalaiset raivaavat toisen kerran vielä saman kasvukauden aikaan ennen ruskaa tai viimeistään seuraavana kesänä silloin, kun puun lehdet ovat kehittyneet täyteen kokoonsa.

    Tarinoitiin juuri tuttavamo:n kanssa ,joka oli saanut metsänsä siistiin kasvukuntoon ajoittamalla raivaukset aikaisemmiksi. Kehui saavansa runsaasti jälkeä aikaiseksi ,kun risukkon niittäminen on pienikokoisessa vesakossa helppoa. Tarvitsee vain kävellä ja antaa sahan laulaa.  Harrastanut menettelytapaa jo pidemmän aikaa ja oli oikein tyytyväinen kokemaansa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Joo niinhän se on. Sitten se pikkuhiljaa vaikeutuu, varmaan kaikkein helpointa samana kesänä kun on istuttanut. Harmi vaan, että siinä vaiheessa kun tullaan maanomistajaksi, ei ehditä lopulta näkemään sinne ensiharvennukseen asti sitä tilannetta. Mullakin olisi ollut hyvä esitellä sitä 3 kerta toden sanoo, miten se oli eka ihan sairaan helppoa ja 3 kerta ihan täyttä tuskaa, mutta metsäasiantuntija vaihtu kesken kaiken, sellaset 25 vuotta työuraa samassa paikassa samoissa kohteissa on niin harvinaista, että sellasta kokonaiskuvaa ei ehdi monelle syntyä. Jos 60-vuotiaana tuut keskimäärin maanomistajaksin ni onko hädintuskin kymmentäkään vuotta sellasta aikaa, että pystyt siellä jotain tekemään ennenkuin kunto heikkenee. Se on niinku sillä morizilla et eka oli hirveen helppoa ja sitten meni 15 tankillista.

    suorittava porras suorittava porras

    Mo oli ryhtynyt eläkepäivillään hoitamaan metsiään aktiivisemmin ja puhui ihan vankalla kokemuksella. Jälki puhuu puolestaan ja sitä kehtaa esitellä. Jos tavan eläkeläinen törmää ensimmäisenä työmaanaan talonkorkuiseen vitelikkoon ,voi olla toinen ääni kellossa.

    Maatalouden puolella mekaaninen rikkaruohojen torjunta tuli tutuksi ,kun en käyttänyt torjunta-aineita vihannes-enkä perunanviljelyssä. Jos haraus myöhästyi päivänkin oli lisää työtä luvassa. Viikossa työmaa oli jo toivoton ja täyttä satoa oli turha toivoa . Perunamaa harattiin kahdesti. Sen jälkeen rikkaruoho-ongelma oli selätetty.

    Edellä mainittu toimii metsässäkin. Mittasuhteet on vain muutettava siten ,että päivä pellolla on vuosi metsässä. Pelivaraa on siis metsän puolella  reilusti . Tiheään toistuvat alkupään raivaukset pitävät työmäärän kohtuullisena ja versojen kehittymisen vähäisenä.

    Neljää tai viittä vuotta ei kannata raivausten välillä odotella. Ärhäkkäintä se vesojen kasvu on juuri ensimmäisen raivauksen jälkeen ,mutta pian ensimmäisen käsittelyn jälkeen toteutettu uusintakäsittely vie vesakolta pahimmat kasvuhalut , koska juuriin ei ehdi kehittyä vararavintoa ja entiset eväät on syöty.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mun piti tehdä lisää koekuvioita 5-v varhaisperkauksen surkeudesta kun raivasin osan kuvioista 5-vuotiaana ja menin toiselle osalle 7-vuotiaana. Totesin, että vuotis perkaus on niin haitallinen, että keskeytin sen ja raivasin sen siis 2 vuoden päästä uudestaan. Nyt sitä kohtaa ei enää erota kuviosta hyvässä eikä pahassa, hyödytöntä se oli, 2 vuotta ei tehnyt mitään eroa siihen.

    Sehän on jos eläkkeellä pääset tekemään sen ensimmäisen varhaisperkauksen varhain niin ei ole täyttä kuka tekee sitten kun se on taimikko on 15 ja pahassa kunnossa niiden helppojen jälkeen. 7- vuotiaana tehdyn jälkeen vaikeuskäyrä on laskeva ja ei tarvitse murehtia etukasvuisuuden sovittamisesta.

    Ehdottomasti parasta antia on katsoa miten muut kärsivät hirvituhoista. Kun vaihtoehdot hirviltä puuttuvat aikaisen, hyödyttömän ja toistuvan varhaisraivauksen takia niin männyt syödään (ei tuu GLA:lle mäntyä kuusikkoon vaikka kuinka raivaisi) ja toinen on se, että kuusikko pienellä vesakolla on suorittavankin mukaan takuuvarma keino saada hirvet sinne herkuttelemaan koivuilla ja pihlajilla. Se on hyvä keino pitää hirvet poissa koivuntaimikoista (katso kuvat GLA kuvat ja kiukuttelut kun ei onnistu koivukaan.

    Eikö pitäisi olla tyytyväinen kun 12h.(2päivää) töillä kiertoaikana saa kaiken tämän. Sen lisäksi ei tarvitse vuodattaa loputonta valitusta myyristä ja hirvistä kun niiden kanssa oikeasti pärjää kun vähän ajattelee.. Mm. Ne haavan tekopökkelöinnit ja vesottaminen koivuntaimikon viereen piti hirvet kokonaan poissa koivikosta.

    arto arto

    10 pv liiton rahoilla oltu muuten metsässä raivailtu oli vähä luminen talvi.

    Nostokoukku

    Kuten aikaisemmin kerroin, ajoin aikoinaan työnantajan taimia vapaa-aikoina mönkijällä viljelykohteille. Meillä oli systeemi että kesän aikana muokatut alat lepäsivät talven yli ja seuraavana keväänä alkoi istutus. Muokkaukset alkoivat Vapulta ja jatkuivat syyskuun loppuun. Joskus oli Vappuna lunta maassa, joskus koivut hiirenkorvalla. Mieleeni jäi yksi ajokohde. Kun kartan perusteella tulin kuvion reunaan, mieleeni tuli, että nyt on mh-esimieheltä lipsahtanut väärä kuvio listaan. Niin sankka koivunvesakko oli kuviolla. Oikein piti käydä kuviota kävelemässä, että onko istutettu vai ei. Ei ollut. Pähkäilin, että kuvio on muokattu varhain keväällä ja nyt seuraavan kesän viimeisiä taimi-eriä heinäkuun lopulla tuodessa vessanko on  ehtinyt kasvaa jo lähes kaksi kasvukautta. Oli sakea ja toistametrinen koivikko. Kuinkahan yksivuotinen männyntaimi selvisi, jos varhaisperkaus tehtiin 5-7 vuoden kuluttua istutuksessa? Menetelmä oli, että viljelyn tarkastus tehtiin kolme vuotta istutuksessa ja varhaisperkaus käyntiin heti, jos oli tarvetta. Minusta ”varhaisperkaus” olisi täytynyt tehdä tuolle kuviolle jo ennen istutusta.

    Tolopainen Tolopainen

    Käykääpä tutkimassa tarkemmin niitä varhaisperattuja kuusentaimikoita, se kymmenen vuotta sitten katkaistu risu on tehnyt lyhyen varson, mutta viereen on kasvanut siemenistä uusia koivuja, jotka ovat kahdesta kolmeen neljään metriin pitkiä tai ovat jääneet varhaisperkauksessa katkaisematta. Kyllä rehevässä maastossa koivun siemeniä riittää, jos ei ole niin rehevää, että kasvaa vain vattua ja horsmaa, silloin risukkoa on aika vähän. Ei ole kuin vuosittainen heinäämisen tarve. Nyt on sopiva aika käydä vapauttamassa taimet heinien alta, löytyvät helposti.

    PenttiAKHakkinen

    Tolopaisella oikea ote taimikonhoitoon.

    Minä olen nähnyt jos jonkinmoista taimikkoa omissa metsissäni. Vahvasti olen sitä mieltä, että se on luojan lykky, jos taimikkoon tulee kunnon risukko. On mistä valita. Minulle on jopa käynyt niin, että myyrät söivät isoilta alueelta kuusen taimet noin puoleen alkuperäisestä. Eikä tullut kunnon vesakkoa niin piti ”trimmata” hirvien syömiä koivujakin, että tuli jonkinnäköinen metsänalku. Nyt on jo komea metsä. Koivut joutavat selluksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)