Keskustelut Metsänhoito metsänhoitaja, metsänhoito

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • metsänhoitaja, metsänhoito

    Merkitty: 

    Käytetäänkö muissa kielissä tällaista termiä kuin hoitaa samalla tavoin kuin Suomessa.  Mennään metsään hoitamaan metsää,,, ja mennään hoitamaan potilasta sairaalaan?  Mulla ei ole tuota kielien osaamista.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ruotsin kielessä on metsänhoito skogsskötsel, mutta metsänhoitaja on forstmästare tai jägmästare. Englannin kielessä metsänhoito on silviculture tai forest management, eräänlaista kulttuuria tai hoitoa siis nämäkin, hoitaja on forester. Saksan kielessä metsänhoito on Forswirtschaft, jossa on kaksi sanaa, metsä + liiketoiminta, hoitaja on Förster. Ranskassa vastaavasti sylviculture ja forestier.

    Vinkki: näitä vastineita löytyy helposti, kun laittaa Google Kääntäjän toiseen kenttään sanat ja valitsee toiseen kenttään eri kieliä.

    Tomperi

    eu translator käänsi väärin metsänhoitajan  …SKOGVAKTARE ruotsiksi….

    ChesterC

    Saksassa esittelivät rinnemetsien hoitoa. En nyt muista mikä nimike oli saksaksi, mutta englanniksi taisi olla ridge forrester.

     

    Puuki

    Jägermaister , oliskos se jotain pöllööljyä ? Muita saksan kielen tärkeitä  sanontoja muistan opintojen ajalta esim:  sheisse auf der Autobahn.      Mutta oliko Wald metsä saksaksi ?  Schvartswald  jne.         Siltakivi on ainakin kuulu englantilainen auton rengasmerkki.

    Metsänmies

    Tosi tapahtuma , miten tuon  metsänhoitaja käsitteen voi ymmärtää ja miten tuo nimike voi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

    Työkaveri, tavallinen metsuri,  joutui jonkin sisäelinvaivan vuoksi käymään muutaman kerran paikallisessa terveyskeskuksessa. Siellä asiaa ei aluksi otettu ollenkaan vakavasti, mutta useamman käynnin jälkeen mies kuitenkin ohjattiin jatkotutkimuksiin keskussairaalaan. Tämä kaveri on työssäänkin siististi pukeutunut, toisin kuin me muut resupekat. Niimpä hän myös sairaalaan lähtiessään pukeutui parhaimpiin siviilivaatteisiinsa ja oli kuin herrasmiehet konsanaan.  Sairaalassahan on alussa sisäänottovaihe, jossa kysellään asiakkaan perustietoja, jossain vaiheessa myös ammattia. Kun kaverilta oli kysytty, mitä hän tekee työkseen, hän oli totuudenmukaisesti vastannut, että tekee metsänhoitotöitä. Niimpä vastaanottohaastattelua tekevä hoitaja oli kysynyt, että laitetaanko ammatiksi metsänhoitaja. Kaverille oli tullut vähän piru mieleen ja hän oli vastannut, että kyllä se hänelle käy. Miehestä tehtiin siis kertarysäyksellä metsänhoitaja.

    Kun tämä entinen/nykyinen metsuri pääsi sitten metsähoitajana sairaalaan varsinaisiin tutkimuksiin, hän huomasi, että tittelin vaihto kannatti. Hänen vaivat otettiin vakavasti ja hoitohenkilökunta suhtautui häneen kunnioittavasti. Ajan myötä vaiva löytyi, mutta se on vaatinut säännöllistä seurantaa keskussairaalassa. Edelleenkin hän on sitä mieltä, että metsänhoitajana olo on parantanut hänen hoidonsaantia.Miestä pidetään arvossa ja häntä kuunnellaan ja ohjataan jatkohoitoihin muissakin vaivoissa, aina ei tarvitse aloittaa terveyskeskuksesta. Ainoaksi ongelmaksi on tullut , että muutama hoitohenkilökuntaan kuuluva on itse metsänomistaja ja he joskus kyselevät tältä alan ammattilaiselta erilaisia metsänhoitoon liittyviä neuvoja. Kaveri sanoo , että hän neuvoo kyllä niissä käytännön asioissa, mitä metsuripohjalla osaa . Sen lisäksi hän kertoo keksivänsä luotettavilta kuuluvia vastauksia, miten asioiden kuvittelee olevan. Lisäksi mies kannustaa kyselijöitä itseopiskeluun ja kertoilee, että tietoa on kyllä asioihin saatavissa eri lähteistä.

    Näin se voi pienikin asioiden väärinymmärtäminen johtaa mitä ihmeellisempään tulokseen. Tässä työkaverin tapauksessa vaikutus on ollut positiivista.

    Nostokoukku

    Kerroit hienon tarinan. Näinhän se useimmiten on. Mutta miksi aloitit tarinan ”tavallinen metsuri”. Oletko koskaan sanonut ”tavallinen metsänhoitaja”.

    Metsänmies

    Nostokoukulle: Aloitin tuolla ”tavallisella, metsurilla” siksi, että mies ei ole normaalielämässä mikään pyrkyri, eikä itsensä esiintuoja, vaan metsuri, joita Suomessa on ollut pilvin pimein. Siis muista poikkeamaton, jos tuota siistiä olemusta ei oteta huomioon.

    Nostokoukku

    Elettiin aikaa jolloin tukit luovutusmitattiin ostajalle laanissa. Mukana oli aina pari ostajan edustajaa, pari myyjän edustajaa, ylösottaja, tukinpäiden lumesta puhtaaksi harjaaja, saksimies ja hänen työparinaan sutimies, joka tökkäsi pystymittasutilla aina maalitäplän mitatun tukin päähän. Olin harjamiehenä, vääräleukainen kaveri sutimiehenä. Oli pirun viimainen keli, sutimiehen käsiä paleli. Hän kysyi mukana olleelta metsänhoitajalta voisiko hän hetken olla merkkaajana. Tuo sanoi, että ei kuulu hänen koulutukseen. Kaveri vastasi, että ei tämä kovin vaikeata ole oppia ja kyllä hän voi alkuun neuvoa.

    sikari

    Tuttava oli kaatopaikalla jätteen vastaanottajana kunnes hänen työ nimikkeensä muuttui Sijoitusneuvojaksi. Oli vaikuttanut merkittävästi menestykseen yöelämässä.

    isaskar keturi

    Eräälle opiskelukaverille vanhempi nainen junassa oli sanonut, kun kuuli että metsänhoitajaksi oli opiskelemassa ”Siitä sitä on hyvä edetä sitten vaikka työnjohtajaksi” Joten ei siinä nimikkeessä suurta glamouria ole, kuin syrjäseutujen ihmisille ennen vanhaan, kun metsänhoitaja oli ainoa rahaa maksavan työnantajan edustaja. Metkaa, että Irlannissa homma oli kuulemma samanlaista ennen vanhaa, kertoi yksi ”metsäherra” Irlannista. Rahaa maksavia työnantajia maaseudulla olivat vain metsätalous ja kaivokset. Rekrytointia ja irtisanomisia hoidettiin pubissa mielialan mukaan 🙂

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)