Keskustelut Metsänhoito Metsänhoidon kustannukset nousussa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 97)
  • Metsänhoidon kustannukset nousussa

    Maastullissa tänään Jyrki Kangas toteaa, että yksityismetsien metsänhoitokulut ovat nousseet viime vuosina reippaasti. Yllätys tämä ei varmaan ole kenellekään. Yllätys on sen sijaan se, että professori Kangas ääneen toteaa, että ”Vesakoiden ja heinän torjuntaa voisi tehdä biologisesti tai kemiallisesti. Yksi konsti voisi olla taimikonhoidon tehostaminen koneellisesti. Jos saataisiin kahdesta taimikonhoitokerrasta toinen pois, se tiputtaisi kustannuksia merkittävästi. Toinen taimikonhoitiokerta on se , joka on kallis”

    Voin omalta osaltani allekirjoittaa nuo ajatukset täysin. Koneellinen taimikonhoito toimii jo nyt aivan ok, varsinkin kitkentä. Jos koneelliseen jonkinlaiseen leikkaavaan perkuulaitteeseen yhdistää kantokäsittelyn niin sekin varmasti toimii.

    Rehevillä pohjilla kemiallinen ennakkotorjunta toimii erittäin kustannustehokkaasti. Samassa yhteydessä voi levittää boorin jos se on tarpeen. Annakkotorjunta tehdään hakkuuta seuraavan kesänä kun vesakko on parhaassa kasvussa. Syksyllä sitten kohteelle sopiva muokkaus ja keväällä istutus. Tällä ketjulla olen omlla kohteilla päässyt siihen, etä raivaussahaa tarvitaan vain kerran. Sekapuustoksi saadaan koivua ja se ei ehdi liian etukasvuiseksi. Näin siis taimikko ja riukuvaiheessa, yksi raivaussahakäsittely pääsääntöisesti riittää. Ensiharvennuksen alla saatetaan tarvita vielä jonkinasteinen ennakkoraivaus. Jokatapauksessa se kallis ja aikaa vievä taimikonharvennus jää pääsääntöisesti pois.

    Ennakkotorjunta ei mielestäni vertaudu oikein mitenkään pahamaineiseen kemialliseen vesakontorjuntaan. Niitähän tehtiin lentokoneella jo kasvussa oleviin taimikoihin kun taas ennakkotorjunta on täsmätyötä avohakkuualalla. Jokohan metsä-ala alkaisi olla valmis järkevien ja kustannuksia säästävien menetelmien käyttöönottoon…?

    Muokkauksen hinnannousun taustalla taitaa olla konekustannusten yleinen nousu. Toki ykistyismetsien pieni kuviokoko lisää kustannuksia myös. Muokkauksen laadusta ei kannata kuitenkaan tinkiä. Vesitalouden tehokasjärjestely on hyvä tapa hillitä myös veskon itämistä ja kasvua. Liian paljon on mätästysaloja joille ojaa ei kaiveta ollenkaan vaikka sille olisi selvä tarve.

  • Jätkä

    Kemiallinen käsittely vie kyllä mahdolliset marja- ja sienisadot melko pitkäksi aikaa. Heinän- ja vesakon käsitely kemiallisesti vaikuttaa ainakin koksikin aikaa tuhoeläinten ruokailuhaluihin, joten se voisi auttaa hirvivahinkoihinkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Nokialainen nelivitonen toimii hyvin heinien poljennassa. Mitään kustannustason nousua en ole itselleni luvannut. Raivaussahaan on aldehydi bensiiniä pariksi vuodeksi ja maasturin tankki täys dieseliä, sillä ajee useita kuukausia, lyhyitä lenkkejä palstoille. Eipä tuo paljon enempää maksa käveleekö metsässä raivaussahan kanssa vai ilman, Ilmarinen maksaa viulut.

    Visakallo Visakallo

    Historian siipien havinaa oli tänään 2.1.2017  Helsingin Sanomissa. Markku Remes Suomen Metsäkeskuksesta oli saanut Vieraskynä-osiossa julkaistua aivan asiallisen metsänhoitoa koskevan artikkelin. Sellainen on ollut 90-luvun jälkeen äärimmäisen harvinaista. Lehden metsäasioita koskevat jutut kun ovat 90%:sti  olleet tietyllä tavalla suuntautuneita, – jos ymmärrätte mitä tarkoitan…  Olisiko yleinen linja vihdoin kääntymässä asiallisempaan suuntaan?

    Metsuri motokuski

    Kilpailuttakaa reilusti ne urakat. Elkää antako sille luottosahurilta vuodesta toiseen töitänne.  Siinä helposti käy niin kuin uskolliselle asiakkaalle alkaa hinnat nousemaan.

    Apli

    Kyllähän kustannukset on nousussa, bensiinin hinta nousee, koneiden hinnat nousee, auton kulut nousee yms.. Mutta puun hinta ei nouse, kuusitukin hinta voi nousta muut ei. Tänään maaseudun tulevaisuudessa MetsäGroupin metsäjohtaja Juha Mäntylä sen sanoi ääneen, Jo nyt osassa maata katkottua puuta on tarjolla selvästi kysyntää enemmän ja sehän heille sopii(:

    Tolopainen Tolopainen

    On niitä muitakin ostajia puulle kuin kolme suurta. Eikä ole pakko myydä ollenkaan, jos hinta ei miellytä. En aio myydä tänä vuonna kalikkaakaan. Olen melkovarma, että MG joutuu kuitenkin puunostoa lisäämään uudelle tehtaalleen, ei ne puut sinne itsetään siirry.

    jees h-valta

    Sopimusasiakkaat huolehtii kyllä Tolopainen että pidä sinä myyntilomaa vaikka kymmenkuntakin vuotta, ei haittaa. Meille se vain hyvää tietää kun joka vuosi puuta myydään. Hintahan meille sovitetaan kohdalleen joten Tolopainen, myy ne risuiset mettäs pohjineen pois ni ei harmita!

    Tolopainen Tolopainen

    Metsiä tietenkin hoidetaan, vaikka puuta ei myydä. Paljon edullisempaa myydä pohjineen, kun 40% on verovapaata ja ostajia on huomattavasti enemmän kuin puutavaralla.

    Visakallo Visakallo

    Tolopainen on oikeassa. Puuhapalstojen hinnat ovat irtautuneet täysin niiden puuntuottoarvosta. Halutaan oma pikku-metsä, jonne pääsee aina tarvittaessa kotitöitä pakoon, maksoi mitä maksoi.

    Visakallo Visakallo

    – Ostetaan sinne vielä oikein oma moottorisahakin!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 97)