Keskustelut Metsänhoito Metsänhoidon aprillia?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Metsänhoidon aprillia?

    Aprillia, aprillia!

    Vai todellinen metsähoidollinen tila? Tässä joutessani kävin läpi kaikki palstalaisten lähettämät metsäkuvat. Siis sellaiset, joissa oli yleiskuva joltain palstalta tms. yleiskuva metsästä.

    Kyllä kuvat tukevat vahvasti sitä näkemystä, johon törmää jatkuvasti tienvarsia katsellessa eli kuvissa on hyvin paljon totuutta metsiemme heikosta hoidollisesta tilasta.

    Väittäköön kuka mitä muuta tahansa.

    Keskustelin kerran aiheesta ns. alan ammattilaisen kanssa ja hän totesi, että se vaan näyttää tienvarressa huonolta, mutta syvemmällä metsässä on parempaa. Mitä??

    Pyysin kaverin kyytiin ja kerrytin päiväreisulla mittariin n. 500 km niitä ”syvempiä metsiä” tutkien ja metsäautoteitä ajellen Poihjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon liittymäkohdilla.

    Reissun jälkeen kaveri tarjosi ruuat TB:llä ja totesi, että eivät ne metsät siellä ”syvemmällä” vaikuttaneet sen paremmilta – päinvastoin.

    Mitä mieltä? Totta vai aprillia?

  • jees h-valta

    Aprillia ehdottomasti!
    Kun mennään metsän puolelle (sieltä metsäautoteiltäkin) eikä vain tolloteta auton ikkunasta reunapuskia löytyy sieltä aivan kelpo metsää. Poikkeukset vain vahvistavat säännön. Ja sitähän ei ulkopuolinen tiedä vaikka jo seuraavana päivänä siellä ”kammotuksessa” heiluisi raivaaja. Turhia yleistyksiä itseään ylentäviltä ja ylistäviltä nk. metsäpoliisifriikeiltä.

    Ammatti Raivooja

    Sekin on vähän katsojan silmässä, että joku näkee, että tuo tarvitsisi rajua raivausta ja toinen, että tuo ei ole hoitamaton ja moottorisahalla siitä hamuillaan mahtikasat polttopuita. Eikös jokainen raivaajakin ole aina tyytyväinen omaan raivausjälkeensä ja toisen mielestä se on ihan liian tiheä aina.

    jees h-valta

    Ite muuten kuljen myös jonkinverran Etelä-Savon metsäteitä enkä todella ole huomannut mitenkään erityisen suttuisia palstoja. Yleisesti ottaen sillä kantilla metsät suorastaan esimerkillisen hyvin hoidettuja. Paljon paremmin kuin esim. Satakunnan metsät.

    Visakallo

    Matkailu avartaa Jesse!
    On aivan hyvä tutustua metsänhoitoon eri puolilla Suomea ja ja muutakin maailmaa.
    Siinä oppii arvostamaan monia meille niin itsestään selviä asioita ja oppii arvostamaan myös toisten tekemiä ratkaisuja.
    Yleisesti ottaen meillä suomalaisilla ei juuri ole hävettävää metsänhoidossamme.
    Parantamisen varaa toki on aina.

    Korpituvan Taneli

    Jos asiaa tarkastellaan vähän pitemmällä aikavälillä, eli tilanne todellakaan ole huono. Tämä toteamus ei silti tee tyhjäksisitä että paljon olisi parannettavaa ja hoitorästejä on.
    Joskus 50-luvulla ei ollut todellakaan tälläisiä taimikonhoitorästejä, oli tosin paljon vajaatuottoisia metsiä, joille ei ollut olikeastaan tehty koskaan mitään hoitotoimenpidettä. Sitten oli ylikypsiä metsiä, joitka olisi pitänyt ajat sitten uudistaa yms.

    Aika aikaa kutakin!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metät kunnossa!

    Ei ole yhtään palstaa pikitien varressa.

    Mutta kyllä ne kunnossa on!

    Metsäkupsa

    Muutama palsta pikitien varressa on,olen pyrkinyt hoitamaan edustuskuntoon.Jesekin on Tyllilässä haapaostoksilla käydessään todennäköisesti ohi ajanut,kuten moni muukin.

    jees h-valta

    Pidetäänpä suunta mielessä metsäkupsa! Tiedä vaikka saisit yllärivieraita! Mutta todella en käy itse TaimiTyllilässä vaikka haapani siellä kasvatetaankin. Mutta pitää ottaa tarkasteluun maisema ja lähteä kesäpäivälenkille kurkkaamaan niitäkin suuntia. Paljon on siellä idän/kaakonkulmilla vielä katsottavaa. Ensin Repoveden kansallispuisto kyllä. Meillä oli pari ensimmäistä kesää tavallaan hiukan ”jarru” tutustua ulkoiseen ympäristöömme kun eräs sukulaisukkeli tykkäsi suurinpiirtein asua meillä kun maisemassa oltiin. Mutta aika jätti hänestäkin ja saattelimme viimeiselle matkalle juuri maaliskuun reissullamme. Nyt ei ainakaan aamuherätys ole ihan kukonlaulun aikaan kuten esim. viime ja etenkin edelliskesänä varsinkin tuppasi olemaan.

    Jätkä pätkät

    Kemera-tuesta huolimatta metsien hoito näyttää vain vähenevän. Se ei ole ihme, kun puutavaran ja nimenomaa kuitupuun reaalihinta on laskenut voimakkaasti.
    Kannattavuus on kärsinyt ja valtiovallan toimet ovat lisänneet tuskaa.
    Metsien riittämisestä ovat monet huolissaan, mutta uskon, että kun puuntuottaminen alkaisi kannattaa paremmin, niin mitään vaaraa loppumisesta ei olisi vielä pitkään aikaan.
    Olisiko parempi metsätaloutta ajatellen, että kemeran asemasta annettaisiin verotuksesta takaisin taksojen mukaan hoitotöistä? Saisi esim taimikonhoidosta suuruusluokkaa 1, 2, tai kolme olevan summan helpotusta puunmyynnin pääomatuloverosta. Ja ”palautuksen” saisi esim. 5 vuoden sisällä tehdyistä kaupoista. Se ehkä kannustaisi tekemään hoitotöitä ja myymään puutavaraa. Hankintahakkuut voisi ympätä samaan järjestelmään.

    Ammatti Raivooja

    Ennen sai kemeraa satun per hehtaari ja nyt melkei neljä satkua per hehtaaria raivaamisesta. Aika ohutta enää valitus kuitupuun hinnasta. 70-80 luvulla hoidettiin 500 000 ha, nyt 200 000 ha.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)