Keskustelut Metsänhoito Metsänhoidolliseti kestävät hakkuut.

  • Tämä aihe sisältää 79 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)
  • Metsänhoidolliseti kestävät hakkuut.

    Tässä aamun valkenemista odotellessa. Mitäpä mieltä olette nykysistä hakkuumääristä, että onko kestävää? Entäpä hiilinieluista. Säilytetäänkö vanhat metsät vaiko isketäänkö potttiputkella jalostettuja taimia muokattuun maahan hiiltä sitomaan. Ajatus tuli mieleen kun aamuradiosta kuuntelin eduskuntatyön jättäneen Pertti Salolaisen huolestumisen maailman luonnon tilasta. Vituroilleen näyttää menevän Suomi metsähommissa. Avohakkuita vain tehdään. Kuulemma parikin kertaa oli käynyt lentokoneella Amatsonin sademetsiä kuvaamassa ja kovin huolissaan oli.

  • Tolopainen Tolopainen

    Metsä firmat ovat alkaneet suojella luontoa, viime vuonna hakkuut vähenivät 30% edellisestä vuodesta. Jos tänä vuonna vähenee saman verran. Ollaan lähes 70 % alle 2018 tason.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuuntelin saman ohjelman kuin Hyöteikkö. Kyllä se laittoi miettimään omiakin suunnitelmia.

    Siirretty hiilinieluketjusta: Hakkuut pitää optimoida eikä maksimoida – nyt vasta osataan maksimoida. Pitää punnita hyödyt yksilön ja yhteiskunnan kannalta. Hakkuiden määrää ei välttämättä optimoinnissakaan tarvitse vähentää jos kasvua saadaan kiihdytettyä hyvällä metsänhoidolla ja riistapolitiikalla.

    EU:n LULUCF-asetus jähmettää meidän hakkuut tietylle, kasvua alemmalle tasolle. Pitkällä aikavälillä tämä voi olla uhka metsien terveydelle ja riskinsietokyvylle ellei hyvästä metsänhoidosta huolehdita. Kuten Puuki hiilinieluketjussa kuvasi, meidän metsät voivat olla silloin Australian metsät.

    Planter Planter

    YLEn uutisissa illalla kerrottiin, että Suomi on tuhoamassa ilmastoa ja metsiään suometsien avohakkuilla.

    Nyt aamun uutisissa YLE kertoi, että Peru suojelee ja  istuttaa miljoona puuntainta.

    Maallikoille tuli taas käsitys, että siellä osataan suojella täällä tuhotaan.

    Olisi voinut sivulauseessa kertoa, että Suomessa istutetaan vuosittain 150 miljoonaa puuntainta ja Suomen pinta-ala on 1/4 Perun pinta-alasta. Molemmat metsäisiä maita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinpä. EU:n tasollakin pitäisi istutustavoitteen olla miljardeja taimia eikä miljoonia.

    MJO

    Minusta ainoita pysyviä hiilinieluja ovat öljy-, kaasu- ja kivihiiliesiintymät. Jossainmäärin turvesuot. Metsät sitovat ”vähäksi aikaa” hiiltä, mutta suurinosa hiilestä vapautuu takaisin ilmakehään jossakin vaiheessa. Ihan sama hakataanko vai ei. Hiili vapautuu kuitenkin lahotessa, poltettaessa tms. satavarmasti.

    Nämä pysyvät hiilinielut (lue kentät) ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana. Ihminen on vapauttanut niistä valtavan määrän hiiltä viimeisen 100 vuoden (silmän räpäyksessä) aikana.

    Ainoa mahdollisuus on vähentää energian kulutusta ja siirtyä uusiutuviin energialähteisiin. Tietysti toinen mahdollisuus on pistää pää pensaaseen ja jatkaa samaan malliin (valitettavasti todennäköisin).

     

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kuuntelin myös Pertin mietteet.

    Viekin mies (itsellänikin muuten palstoja siellä Savolanvaaran ja Ilvesvaaran välissä) on poikkeuksellinen yksilö jo siitä syystä että hän on asiaa pohtinut.

    Hyöteikkö tuntuu olevan myös perillä siitä, että jos kasvu on 100 miljoonaa kuutiota ja käyttö 80 vuodessa niin koko totuus ei ole siinä ja tilanne ei vältämättä ole vielä tuon erotuksen (puumäärän lisääntymisen) perusteella erinomainen.

    Martti

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Savolanvaara ja Ilvesvaarahan ovat vainka tuttuja. Siellä Karhunpesän suunnalla Soikolla ja Iso-Pyörösellä kävin aikoinaan kovasti kalastelemassa. Yöseutuja siellä vietin. Nykysin Viekijärvellä verkkoja pidän.

    Gla Gla

    Hämmästelen edelleen eniten sitä, että ollaan lähinnä kiinnostuneita hakkuiden rajoittamisesta. Ei siitä, miten saataisiin mahdollisimman paljon korvattua fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla. Ja mielellään kotimaisilla. Vitsi sähköstä ja töpselistä on jo vanha, mutta öljyä, terästä, betonia, kankaita yms. materiaaleja saa edelleen kaupasta. Ulkomailta tuotuna ei niistä aiheudu meillä ympäristöhaittoja.

    hatelo

    Jos ois tukin kysyntä kohdillaan ja hinta parempi, niin justiinsa hakkaisin kaikki tuhkalannoitetut uudistuskypsyyttä kolkuttelevat rämeeni aukeaksi. Turvemaiden osalta tulee niin huolestuttavaa tekstiä nyt joka tuutista, että niitä ei toinna seisottaa enää.

    Timppa

    Kun vanha metsä kasvaa esimerkiksi 4 m3/ha/v ja saan uudistetun metsän kiertoaikanaan kasvamaan 6-8 m3/ha/v, niin vastaus on yksiselitteinen.  Joka kerta, kun uudistan vanhan metsän, teen ilmastoteon.

    Kannattaa nimittäin muistaa se, että puut hakataan aina jossain.  Jos ei minun metsästä niin sitten jonkun toisen.  Hakkaamatta jättäminen ei siis säästä maapallon puuvaroista kalikkaakaan.

    Oleellista on hoitaa metsiä niin, että ne kasvavat mahdollisimman hyvin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)